Lista za Rijeku

Prijedlog u proceduri: Nedjeljko Fabrio i Pero Radaković dobivaju ulicu u Rijeci

Damir Cupać

Foto arhiva

Foto arhiva

Lista za Rijeku predlaže da u fond imena ulica budu uvršteni legendarni nogometaš Rijeke Pero Radaković te nedavno preminuli akademik Nedjeljko Fabrio, zbog svog iznimnog doprinosa kulturi našega grada



RIJEKA Lista za Rijeku uputila je u proceduru prijedloge da u fond imena ulica budu uvršteni legendarni nogometaš Rijeke Pero Radaković te nedavno preminuli akademik Nedjeljko Fabrio, zbog svog iznimnog doprinosa kulturi našega grada. Ta stranka predlaže da se nova neimenovana cesta ispod stadiona na Rujevici, od novoizgrađenog kružnog toka do raskršća Hosti imenuje Ulicom Pere Radakovića.


U obrazloženju Liste za Rijeku navodi se da je Pero Radaković (1937. – 1966.) posvetio svoj život nogometu i zato se takvog čovjeka moramo sjećati. Uz svoju veliku borbenost i zalaganje na travnjaku, Pero je zadužio Rijeku i činjenicom da je u bijelom dresu odigrao čak 408 utakmica.


Iako je imao ponude da prijeđe u redove beogradskih klubova, koji su zasigurno jamčili bolju zaradu i uvjete, do kraja svoje karijere ostao je vjeran Rijeci. Pero Radaković ispraćen je na vječni počinak 2. studenog 1966. na groblju Trsat, čemu je bilo nazočno oko 15.000 ljudi.




Akademik Nedjeljko Fabrio cijenjeni je književnik, romanopisac, novelist, dramatičar, esejist, izniman intelektualac, koji je svojim životom i djelom bio čvrsto vezan uz Rijeku. Tijekom svojih dječačkih godina, Fabrio je svjedočio burnim povijesnim promjenama i previranjima na ovom prostoru, egzodusu Talijana, ali i stanovništva drugih nacionalnosti, da bi svoje svjedočanstvo o prešućivanoj povijesti uspješno pretočio u svoja književna djela.


Prema njegovu je povijesnom romanu »Vježbanje života«, u dramatizaciji Darka Gašparovića i u režiji Georgija Para, uprizorena veličanstvena, antologijska predstava HNK Ivana pl. Zajca, podnaslovljena kao »dramska kronisterija«, ovjenčana brojnim nagradama i priznanjima.


Njegov roman »Vježbanje života« bio je »otkriće grada« mnogim Riječanima rođenim poslije II. svjetskog rata, koji su malo ili gotovo ništa nisu znali o prešućenoj povijesti Rijeke – navedeno je, između ostaloga, u obrazloženju Liste za Rijeku.