Najveći među meteorolozima

Prije smrti Milan Sijerković napisao prvu knjigu o vremenu u Rijeci. Upravo je u tisku

Portal Novilist.hr

Sijerković je zaslužan za prvo meteorološko štivo o Rijeci

Sijerković je zaslužan za prvo meteorološko štivo o Rijeci

Kao što kaže primorska poslovica, a prenosi je Sijerković i u svojoj novoj knjizi, „Najveća je pamet vrime znati!“



RIJEKA Najveći među svim hrvatskim meteorolozima, inž. Milan Sijerković, zadužit će nas i nakon svoje smrti. Posljednja knjiga koju je napisao ujedno je i prva koja na znanstveno popularan način govori o vremenu u Rijeci i okolici. Knjiga “O vremenu i klimi Rijeke i Kvarnera” upravo je u tisku i izaći će nakon njegove smrti, u izdanju riječke Naklade Val. 


Riječ je o literarnim zapisima koji na razumljiv i zanimljiv način opisuju vrijeme i klimatske prilike Rijeke i većih gradova na Kvarneru. To je područje s meteorološkog gledišta dosad istraženo i opisano više puta, ali isključivo na stručan i znanstveni način, a ovo je prvi put da je to učinjeno popularno, na način koji je prihvatljiv širokome krugu čitateljstva.


Knjiga se sastoji od nekoliko velikih cjelina, koje su napisane u obliku manjih pripovijesti: Povijest motrenja, Bura, Kiša, Nevere, Opća obilježja, Godišnji kalendar. S obzirom da je ovo prvo meteorološko štivo takve vrste to je zasigurno prikladan doprinos kulturnom nasljeđu Rijeke i kvarnerskog područja, kao i prilog popularizaciji meteorologije u ovom dijelu Hrvatske, napominju u Nakladi Val.




Štivo je autor učinio boljim, ljepšim i zanimljivijim time što je u njega uključio i opise meteorološke naravi koji su prisutni u djelima glasovitih hrvatskih spisatelja.


U posljednjem poglavlju pridodan je meteorološki, klimatski kalendar, kao prigodan autorov dar čitateljima, a koji na osnovi višedesetljetnih istraživanja ponašanja vremena precizno predviđa vremenske prilike u svim tjednima u godini!


Naravno, kako je u pogovoru knjige istaknula Dunja Mazzocco Drvar, ovo ne bi bila prava Sijerkovićeva knjiga niti rukopis kada u njemu ne bi narav klimatskih obilježja našla svoje mjesto i u pučkoj, iskustvenoj meteorologiji, koja ih ističe u obliku prikladnih izreka. Jer uostalom, kao što kaže primorska poslovica, a prenosi je Sijerković i u svojoj novoj knjizi, „Najveća je pamet vrime znati!“.