Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
14. listopada 2019.
Škola zove

Prijave za prvi razred osnovne škole od 22. do 26. siječnja: Koja djeca se moraju prijaviti

Foto: M. ANIČIĆ
Foto: M. ANIČIĆ
Autor:
Objavljeno: 5. siječanj 2018. u 13:14 2018-01-05T13:14:00+01:00

Među ovogodišnje školske obveznike ubrajaju se djeca rođena od 1. travnja 2011. do 31. ožujka 2012. godine. Postupak utvrđivanja psihofizičkoga stanja djece radi upisa u prvi razred osnovne škole provodit će se u razdoblju od 31. ožujka do 15. lipnja

Ured državne uprave u Primorsko-goranskoj županiji, Služba za društvene djelatnosti, objavio je javni poziv roditeljima za upis djeteta u prvi razred. Među ovogodišnje školske obveznike ubrajaju se djeca rođena od 1. travnja 2011. godine do 31. ožujka 2012. godine, a prijave za upis u osnovnoj školi najbližoj mjestu prebivališta vršit će se od 22. do 26. siječnja. Postupak utvrđivanja psihofizičkoga stanja djece radi upisa u prvi razred osnovne škole provodit će se u razdoblju od 31. ožujka do 15. lipnja ove godine, a iznimno od navedenog roka, djeca s već utvrđenim teškoćama u razvoju trebaju pristupiti utvrđivanju psihofizičkog stanja radi upisa u prvi razred osnovne škole u vremenu od 1.veljače do 15. travnja kako bi im se pravovremeno odredila programska i profesionalna potpora.

Roditelji mogu upisati dijete u školu kojoj ne pripada po upisnom području ako to ne izaziva povećanje broja razrednih odjela, odnosno ako upisuje dijete u školu koja izvodi alternativne, međunarodne te programe na jeziku i pismu nacionalnih manjina, ili se upisuje u školu kojoj je osnivač druga pravna ili fizička osoba. Upisom djece iz drugih upisnih područja ne smije se narušiti optimalan ustroj rada škole i ne smije se onemogućiti upis obveznicima koji pripadaju upisnom području škole.

Roditelji djece koja po dobi nisu u kategoriji ovogodišnjih školskih obveznika, već su mlađa, također imaju mogućnost podnošenja zahtjeva za uvrštenje djeteta u popis školskih obveznika za upis u prvi razred osnovne škole, a to mogu učiniti roditelji djece rođene od 1. travnja do 31. prosinca 2012. godine. Zahtjev za prijevremeni upis podnosi se do 31. ožujka.

Također roditelji mogu podnijeti i zahtjev za privremeno oslobađanje obveze upisa u prvi razred osnovne škole, a to mogu učiniti roditelji djeteta kojemu je zdravlje teško oštećeno ili s višestrukim teškoćama u razvoju, odnosno koji je po posebnim propisima stekao pravo na status roditelja njegovatelja ili je dijete, s obzirom na vrstu, stupanj i težinu oštećenja steklo pravo na skrb izvan vlastite obitelji radi osposobljavanja na samozbrinjavanje u domu socijalne skrbi ili pravo na pomoć i njegu u kući.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.