Uoči Europskih sveučilišnih igara

Pri kraju posao započet prije deset godina: Riječani otplaćuju zadnju ratu obveznica za bazen na Kantridi

Damir Cupać

Time će se okončati posao započet 2006. izdavanjem municipalnih obveznica u vrijednosti od 180 milijuna kuna, a svi koji su ih kupili, dobili su povrat novca uvećan za kamatu od oko 4 posto



RIJEKA Grad Rijeka otplatit će posljednju ratu municipalnih obveznica sredinom srpnja 2016. godine i na taj način okončati posao koji je počeo 2006. godine njihovim izdavanjem u vrijednosti od 180 milijuna kuna, kojima je izgrađen bazenski kompleks na Kantridi.


– Svi koji su ih kupili dobili su povrat novca koji je uvećan za kamatu od oko četiri posto. To je najbolji odgovor dušebrižnicima koji su tvrdili da smo zadužili buduće generacije. Podsjetio bih da smo tada tražili odobrenje većega iznosa jer su kreditni uvjeti bili izuzetno povoljni, ali nam je to onemogućila tadašnja vlada. A što se tiče bazenskog kompleksa, da je taj projekt i te kako opravdan svjedoči podatak da je imao više od dva milijuna posjetitelja – građana, sportaša, reprezentacija, uključujući i američku koja se pripremala za svjetsko prvenstvo na Kantridi. Bazeni su i danas puni od ranoga jutra do kasnih večernjih sati. Uz to, bazen je bio okidač za mnoga događanja. Tako nas očekuju Europske sveučilišne igre koje će početi 13. srpnja 2016. godine, a u Rijeci će se odigravati utakmice iz sedam sportova – svih onih koji su vezani za vodu, ali i rukomet, džudo, tekvando, košarka tri na tri. U Rijeci će se održati svečanost zatvaranja igara 25. srpnja 2016. godine – izjavio je gradonačelnik Vojko Obersnel na redovnoj mjesečnoj konferenciji za novinare. On je dodao da će prije početka igara biti otvoren smještajni kompleks na Trsatu, koji će nakon igara koristiti studenti.


Predugo čekanje na bolnicu


– Na taj način stvoreni su bolji uvjeti studiranja jer je osigurano 750 novih kreveta. Mi smo svojevremeno prepustili Sveučilištu zemljište za početak realizacije Sveučilišnog kampusa, a dosadašnja naša ulaganja iznose preko 133 milijuna kuna, kazao je Obersnel. Riječki gradonačelnik izrazio je nezadovoljstvo zbog zastoja izgradnje nove riječke bolnice, te je najavio da će u stilu nekadašnjih razglednica Božidaru Kalmeti, svaku presicu koristiti kako bi prozvao Vladu i resorna ministarstva zbog nečinjenja.




– Sve dok na Trsatu ne čujem građevinske strojeve. Vlada, a riječ je o tetrapak-vladi s rokom valjanosti šest mjeseci, do sada nije pokrenula stvar s mrtve točke, iako je prijašnja vlada sve napravila da radovi mogu započeti. Trebali su dati suglasnost KBC-u za zaduženje kako bi počeo iskop građevinske jame i temeljenje novog odjela za majku i djecu – ginekologije, porodništva, pedijatrije, dječje kirurgije. Govorili su da će radovi početi krajem lipnja, ali nema ih na vidiku. Nema ni sredstava. Građani su predugo čekali gradnju nove bolnice. I sada kada su preduvjeti osigurani, ništa se ne događa – ogorčen je Obersnel.


Tri mjeseca za odluku o EPK


Riječki gradonačelnik naveo je da je na Korzo 16 stigla konačna odluka Vlade da je Rijeka Europska prijestolnica kulture 2020.


– Sada tu činjenicu možemo koristiti u marketinške svrhe, predstaviti logotip. Mogu razumjeti da je za to trebalo mjesec dana, ali tri mjeseca… Na pisma koja sam uputio ministri Hasanbegoviću u vezi s uskraćivanjem sredstava HNK-u Ivana pl. Zajca i Editu, još uvijek nisam dobio odgovor. Unatoč dva sastanka s njim, suvisao odgovor za taj nerazuman čin nisam dobio. Ni licem u lice nisam dobio ništa osim diplomatskih izgovora. Ipak, inzistiram na pisanom odgovoru po kojim kriterijima su donesene te odluke jer oni moraju biti transparentni zbog činjenice da je riječ o javnom novcu. Uz to, pristojna komunikacija podrazumijeva da se na upit odgovori – zaključio je Obersnel.



Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel najavio je niz projekata na riječkim ulicama, a koje su označene kao državne ceste.– Hrvatske ceste nakon 30 godina rekonstruirat će gotovo sve državne ceste. Uređene su one u istočnom dijelu grada, Zvonimirova pa sve do riječkoga zavoja, te Riva. Započeli su radovi od Rešetara do Krnjeva, krenut će sanacija Ulice Ivana Zajca. Očekuje nas početak izgradnje rotora na Martinkovcu jer su napokon riješeni imovinskopravni odnosi. Riječ je o investicijama od preko 20 milijuna kuna, naveo je Obersnel.