Dan mimoze

Prevencija raka vrata maternice: Za sve srednjoškolce cjepivo protiv HPV-a je – besplatno

Barbara Čalušić

Foto Ivica Tomić

Foto Ivica Tomić

Osim bolje dostupnosti cjepiva kojim su se cijepili učenici osmih razreda OŠ-a i prvih razreda srednjih škola, to znači da se protiv HPV-a mogu cijepiti svi punoljetni srednjoškolci bez pristanka roditelja



RIJEKA Od početka ove godine protiv HPV-a mogu se besplatno cijepiti svi srednjoškolci i srednjoškolke. Drugim riječima, osim bolje dostupnosti cjepiva kojim su se prema dosadašnjem kalendaru cijepljenja cijepili učenici osmih razreda osnovnih škola i prvih razreda srednjih škola, to znači i da se protiv HPV-a mogu cijepiti svi punoljetni srednjoškolci bez pristanka roditelja.


Kako objašnjava dr. Nataša Dragaš Zubalj iz Odjela školske medicine Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, do djetetove 18. godine roditelji moraju potpisati informirani pristanak kako bi njihovo dijete bilo cijepljeno devetovalentnim cjepivom protiv HPV-a.


Informirani pristanak


– Informirani pristanak na roditelje stavlja odgovornost za zdravlje njihove djece. Ohrabruje nas podatak da smo ove godine odaslali 2.150 informiranih pristanaka, od čega smo ih povratno dobili nešto više od tisuću, pri čemu su u više od polovine roditelji dali svoj pristanak, rekla je Dragaš Zubalj na jučerašnjoj konferenciji za novinare na kojoj je najavljen Dan mimoza, dan prevencije raka vrata maternice, koji se održava ove subote kao uvod u Europski tjedan borbe protiv raka i nastavak javnozdravstvene kampanje Budi Zdrav(k)a.




Prema riječima dr. Helene Glibotić Kresina s Odjela socijalne medicine Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a maligne neoplazme odnosno karcinomi, vodeći su uzroci pobola i smrtnosti stanovništva zajedno s kardiovaskularnim bolestima.


– Nažalost, uzroci malignih bolesti nisu poznati, a kada bismo ih znali, puno bismo ih lakše i liječili. No, za razliku od većine malignih bolesti, rak vrata maternice moguće je spriječiti budući da ga u gotovo 100 posto slučajeva uzrokuje HPV. To znači da se svaki slučaj raka vrata maternice može spriječiti redovitim ginekološkim pregledima i cijepljenjem. Kako bi se na vrijeme uočila svaka promjena na ženinom zdravlju, PAPA-test potrebno je obavljati jednom u tri godine kod žena do 40. godine i jednom u pet godina kod žena starijih od 50 godina, istaknula je Glibotić Kresina.


Cijepiti djecu


Hrvatska ima nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice kojim se žene pozivaju na PAPA-testiranje. Prema riječima Glibotić Kresina, program je u ovom trenutku zaustavljen zbog unapređenja pa će uskoro svaka žena starija od 30 godina u sklopu ovog programa osim PAPA-testa obaviti i molekularno tesitiranje na HPV za koji su danas već dostupni kućni testovi.


– HPV vrlo često nalazimo i u području tumora usne šupljine i grla te u završnom dijelu debelog crijeva, a moguće je pronaći uzročno-posljedičnu vezu s brojnim drugim tumorima, upozorila je predsjednica Lige protiv raka PGŽ-a dr. Ira Pavlović Ružić.


– Žao mi je kad vidim mladu ženu koja ima obitelj i koja nam dođe u stadiju bolesti kada je mi više ne možemo izliječiti. Zato bih pozvala sve roditelje da cijepe djecu i poručila im da sam i ja cijepila svoju kćer, rekla dr. Ani Mihaljević Ferari, dopredsjednica Lige koja se kao ginekološki onkolog svakodnevno susreća s oboljelim ženama.


Kako bi podigli svijest o ranom otkrivanju raka vrata maternice i cijepljenju protiv HPV-a, klub Mirta i Liga protiv raka PGŽ-a na Korzu će u subotu obilježiti Dan mimoza. Građani će kupnjom mimoza moći pomoći radu kluba i dobiti savjete stručnjaka o raku od kojeg ne bi smjela umrijeti niti jedna žena.