Zbrajaju se posljedice Teodora

Pretrpjeli ste štetu u nevremenu? Evo kome se javiti

Marinko Glavan

Vlasnici oštećenih zgrada štete će uglavnom moći naplatiti putem upravitelja zgrada, na temelju polica osiguranja, no kod oštećenih vozila situacija je znatno složenija



RIJEKA U nevremenu u Rijeci oštećeno je više od 200 vozila, uglavnom zbog rušenja stabala, a broj oštećenih zgrada tek treba utvrditi, no sigurno je da će biti vrlo velik.


Vlasnici oštećenih zgrada štete će uglavnom moći naplatiti putem upravitelja zgrada, na temelju polica osiguranja, no kod oštećenih vozila situacija je znatno složenija.


Vlasnici vozila koja su kasko osigurana imaju najmanje razloga za brigu, jer police kasko osiguranja uglavnom pokrivaju ovu vrstu šteta, kako nam je potvrđeno u više osiguravajućih kuća na riječkom području. To, naravno, ne znači da se odšteta i ako je vozilo pokriveno kaskom, ne može naplatiti i po drugim osnovama, primjerice, ako je na automobil naletio kontejner za smeće »Čistoće«, vlasnik vozila, bez obzira ima li kasko, zahtjev za odštetom može uputiti ovom komunalnom društvu.




– Za takve smo situacije pokriveni policom osiguranja. Svi koji su pretrpjeli štete od naleta kontejnera na njihova vozila mogu nam se obratiti sa odštetnim zahtjevom, na temelju policijskog očevida koji moraju priložiti uz zahtjev, rekla je Marina Babić-Brusić iz Čistoće.


Slična je situacija s oštećenjima na vozilima nastalim zbog pada dijelova zgrade. U tom slučaju vlasnici vozila mogu se obratiti upravitelju zgrade za odštetu.


Posve je drugačije s padom stabla na vozilo. U tom slučaju, objašnjavaju osiguravatelji s kojima smo razgovarali, pad stabla uslijed djelovanja jakog vjetra uglavnom se tretira kao viša sila osim ako se ne dokaže da je riječ o stablu koje je trebalo biti ukonjeno jer je suho, trulo ili na drugi način potencijalno opasno. To vrijedi za stabla na javnim površinama, kao i za ona na zemljištima u privatnom vlasništvu.


Bez obzira na takvo tumačenje, Uredu Grada poslali smo upit mogu li vlasnici vozila na koja su pala stabla s javnih gradskih površina tražiti obeštećenje od Grada.Odgovor je bio kratak – nadležne službe u Gradu u suradnji s osiguravajućim društvima ispitat će tu mogućnost. U boljem položaju vlasnici vozila oštećenih rušenjem stabala mogli bi se naći ukoliko bude proglašena elementarna nepogoda, no to će se tek utvrditi. Zanimalo nas je i kakva su prava na odštetu vlasnika vozila oštećenih u nevremenu na parkiralištima Rijeka prometa, no ni tu nema jednoznačnog odgovora.

– Ako su oštećeni padom, primjerice crijepa s neke od susjednih zgrada, zahtjev se upućuje upravitelju zgrade. Takav smo slučaj imali s vozilom na koje je pao dio krova sa zgrade »Autotroleja«, kojemu je upućen zahtjev za odštetu. Ukoliko je vozilo oštećeno opremom Rijeka prometa, recimo otkinutom rampom ili prometnim znakom, u tom slučaju mi snosimo štetu, objašnjava Daniel Frka iz Rijeka prometa. No pad stabla s javne ili privatne površine uslijed djelovanja vjetra, kaže, nije pokriven osiguranjem.


– U tom slučaju se vlasnik vozila eventualno može za odštetu obratiti vlasniku stabla, što je, u slučaju javnih površina, Grad Rijeka, kazao je Frka.