Prva bitka zelenima

Presuda za ekocid na Marišćini: KD Čistoća, Štok i Ropac krivi za smrad

Srđan Brajčić

Pravna osoba Čistoća kažnjena je s 200  tisuća kuna, a fizičke Štok i Ropac s maksimalnih 50 tisuća kuna. Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci podnijelo je optužni prijedlog protiv Čistoće, Štoka i Ropca u veljači ove godine



RIJEKA Prekršajni sud u Rijeci proglasio je krivim Komunalno društvo Čistoća i odgovorne osobe Zlatka Štoka i Stjepana Ropca za širenje nesnosnog smrada sa Županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćina.


Pravna osoba Čistoća kažnjena je s 200  tisuća kuna, a fizičke Štok i Ropac s maksimalnih 50 tisuća kuna. Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci podnijelo je optužni prijedlog protiv Čistoće, Štoka i Ropca u veljači ove godine.


– Nakon osmomjesečnog sudskog postupka, u kojem su kao oštećenici svjedočili i članovi naše Udruge, danas je na naše zadovoljstvo donesena očekivana optužujuća presuda koja mještanima Općine Viškovo i Klana konačno i službeno priznaje nehumane uvjete u kojima su primorani živjeti u proteklih 18 mjeseci, kazao je Josip Katalinić, predsjednik Udruge Krizni eko stožer Marišćina.




– Presudu smatramo samo prvom dobivenom pravnom bitkom u nizu već pokrenutih pravnih akcija koje za konačni cilj imaju zaustavljanje devastacije Marišćine i ugrožavanja zdravlja mještana Viškova i Klane, ali i promicanje ekološke osviještenosti građana i uvođenje sustava gospodarenja otpadom na ekološki prihvatljiv način.


Ova je presuda još jedan dokaz nemara i neodgovornosti lokalnih vlastodržaca, kako u Općini Viškovo tako i u Gradu Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji. U Čistoći svoj zadatak u području gospodarenja otpadom i zaštite okoliša nisu nimalo ozbiljno shvatili, na što smo u proteklom razdoblju neumorno upozoravali javnost, ocijenio je Katalinić.