Žele zaraditi plaću

Premijer u 3. maju: Kad će plaće?

Portal Novilist.hr

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Mi znamo, možemo i hoćemo graditi brodove. Želimo zaraditi svoju plaću, a ne da nam je netko pokloni, izjavio je trećemajac Sveto Zurak



RIJEKA Premijer Andrej Plenković stigao je danas u posjet riječkom brodogradilištu 3. maju, u kojem već tjednima traje štrajk, a računi tvrtke u sastavu Uljanik Grupe blokirani su više od dva mjeseca. Upravo traje sastanak premijera, u čijoj pratnji su došli ministar gospodarstva Darko Horvat i ministar mora Oleg Butković, s upravom i sindikatima.


Predstavnik radnika Juraj Šoljić zahvalio je Vladi na dosadašnjoj pomoći, ali i izrazio bojazan jer plaće dolaze presporo.


“Koliko Pula voli svoj Uljanik, toliko Rijeka voli svoj 3. maj”, rekao je Šoljić.




Radnici su iznijeli četiri svoja zahtjeva: smjena NO i direktora 3. maja koji su se iskompromitirali dosadašnjim radom, potom vraćanje svih službi u 3. maj, odnosno u Rijeku, uključujući i tvornicu dizalica i motora.


Također, traže da participiraju ili da barem budu upućeni u izradu programa restrukturiranja te da budu uključeni u proces odabira strateškog partnera.


“Mi znamo, možemo i hoćemo graditi brodove. Želimo zaraditi svoju plaću, a ne da nam je netko pokloni”, izjavio je trećemajac Sveto Zurak uz pitanje premijeru: “Kakva je budućnost 3. maja?”.


Župan Zlatko Komadina izjavio je kako se nada da ovaj dolazak znači zračak optimizma za brodogradnju u Rijeci. Župan podržava jedinstven stav radnika “3. Maja” u svim njihovim zahtjevima, kao i predstavnici Grada Rijeke.


Cilj održivo rješenje


Premijer Andrej Plenković u četvrtak je u Rijeci izjavio da je cilj Vlade pronaći održivo rješenje za brodogradilišta 3. Maj i Uljanik kako bi u budućnosti obje kompanije mogle funkcionirati na tržišnoj osnovi.


Nakon razgovora s novom upravom Uljanika te predstavnicima radnika i sindikata 3. maja, Plenković je izjavio novinarima da su na sastanku razmotrili što nova Uprava poduzima kako bi pronašla način da se nastavi s izradom održivoga programa restrukturiranja cijele grupe.


Foto Vedran Karuza


Foto Vedran Karuza



»Razumjeli smo određene nedoumice o tome kakva je svrhovitost ostanka zajedno u smislu Uljanika i 3. maja te da se tu donekle različiti pogledi«, rekao je Plenković.


Vlada je, kazao je, učinila sve da kroz jamstva koji je dala početkom siječnja omogući proces izrade plana restrukturiranja i funkcioniranja cijele kompanije. To prevedeno, kazao je, znači plaće i za sve zaposlenike Uljanika i 3. maja u ovoj godini, podsjetivši također i na Vladin angažman za plaće isplaćene za srpanj i kolovoz, ali i na mogućnost za isplatu još tri minimalne plaće putem Agencije za isplatu radničkih tradžbina.


Dodao je da je Vlada, kroz Ministarstvo gospodarstva, u razgovorima s nekim drugim zainteresiranim potencijalnim partnerima i investitorima u ova dva brodogradilišta.


»Nama je cilj kao Vladi naći jedno održivo rješenje, koje će u budućnosti omogućiti objema kompanijama da funkcioniraju na tržišnoj osnovi«, rekao je Plenković te dodao da u Vladi shvaćaju značaj, i simbolički i konkretan gospodarski i Uljanika i 3. maja za Pulu i za Rijeku, za Primorsko-goransku i Istarsku županiju, kao i značaj hrvatske brodogradnje za proizvodnju, izvoz i pokazatelje ukupne gospodarske aktivnosti i rasta.


Foto Vedran Karuza


Foto Vedran Karuza



Najavio je da će se na tragu pronalaska održivog rješenja za brodogradilišta u idućim tjednima posebno angažirati Ministarstvo gospodarstva.


Traže rješenje cijelo vrijeme


Na pitanje kada će se naći rješenje, kazao je da se rješenja traže cijelo vrijeme, a po njegovoj ocjeni, dobri su razgovori uspostavljeni s nizom potencijalnih aktera. No, kako su razgovori osjetljivi, nije želio u ovom trenutku još ići u detalje oko toga.


Na novinarski upit razmišlja li se o tome da država na neko prijelazno razdoblje uđe u Uljanik grupu, Plenković je podsjetio da je država već angažirana te da je sredinom listopada na Vladi bilo izvješće o izloženosti države u pogledu dosadašnjih jamstava koja su u ukupnom iznosu od 4,3 milijarde kuna.



»Prema tome, država je kako god okrenemo, i u varijanti programa restrukturiranja i u svemu onome što se radilo proteklih godina, pa i desetljeća, kroz državne potpore tu, a i kroz izloženost«, kazao je.


Na upit hoće li se u konačnici 3. maj i Uljanik odvojiti, premijer je rekao da je to teško u ovom trenutku reći. »Ono što je nama u interesu je održivost. Dakle, razumijem optiku Rijeke, odnosno optiku Pule, ali bitno je da kompanija funkcionira na tržišnim osnovama«, rekao je.


Osvrnuvši se na isplatu minimalnih plaća radnicima Plenković je kazao »u ovom trenutku je to to«. »Nije bilo nikakvih iluzija na našim sastancima kada su radnici i sindikati došli u Zagreb, na Markov trg, kad smo razgovarali, niti je bilo bilo kakvih drugih obećanja na našem sastanku. Mi radimo sve ono što možemo, dakle idemo s onim mehanizmima koji su nam na temelju zakonskih propisa na raspolaganju«, rekao je Plenković.


Horvat potvrdio interes više aktera


Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat potvrdio je da za Uljanik grupu i 3. maj postoji interes više aktera, ali nije htio govoriti o kome je riječ dok detalji tih ponuda ne budu »na stolu«.»Intenzivno se razgovora i pregovara. Četiri partnera su vrlo zainteresirana, i za samo za 3. maj i za cijelu Uljanik grupu«, rekao je Horvat odgovarajući na novinarski upit postoji li još interes DIV grupe, koju vodi Tomislav Debeljak, i talijanskog Fincantierija.


Horvat nije htio reći tko su zainteresirani, već je tek najavio da će o detaljima govoriti »u trenutku kad imamo vjerodostojna pisma namjere na stolu«


Ministar Horvat današnji je razgovor s čelnicima Uljanika i 3. maja, sindikatima i predstavnicima radnika ocijenio konstruktivnim, dodajući kako je riječ o sinergiji i jedinom rješenju koje je moguće – »opstojnost brodogradnje i u Rijeci i u Puli u jednom drugačijem modalitetu, u jednoj održivoj formi bez da se na brodovima gubi već da se zaradom na brodovima daje doprinos i hrvatskom izvozu i industrijskoj proizvodnji«.


To je realno, smatra Horvat, koji je, kako je rekao, u 3. maju drugi put u posljednjih mjesec dana.


Bulić: Plan restrukturiranja još nije gotov


Predsjednik Uprave Uljanika Emil Bulić izvijestio je da je u proteklih desetak dana s brodovlasnicima i radnicima pronađeno »jako puno prostora za poboljšanje ugovora i usuglašavanja naših mogućnosti i potreba brodovlasnika«.


»Razgovori su svakodnevni. Svi brodovlasnici su, jer se nalazimo kriznoj situaciji, zajedno s nama kontaktirali državne institucije i država je, kažu brodovlasnici, dala punu podršku našem programu te je vidljivo značajno povjerenje koje brodovlasnici imaju u naš program restrukturiranja«, rekao je Bulić.



Istovremeno, kako je naveo, radi se na socijalnom dijalogu s partnerima i u Puli i u Rijeci te je neformalno dio radnika, zahvaljujući i isplati minimalnih plaća, pristao nastaviti s radom i to bi se trebalo dogoditi za nekoliko dana. Tako će svi raspoloživi resursi, kako je naglasio, biti usmjereni u dovršetak brodova koji su blizu isporuke.


Na pitanje kad će biti isplaćena plaća za listopad, Bulić je odgovorio kako uprava i Vlada imaju vrlo mali manevarski prostor te da se čini sve kako bi plaće stigle što prije i žurno. »Međutim, moramo voditi računa o tome da postoji odgovornost ljudi koji participiraju u donošenju odluka i te odluke moraju se temeljiti na propisima«, rekao je Bulić.


Upitan znači li to da štrajk prestaje, odgovorio je da će štrajk trajati dok drukčije ne odluči štrajkaški odbor. »Mi samo možemo zamoliti za razumijevanje i zamoliti na neki način na radnike da pokušaju smoći snage kako bismo što prije mogli krenuti s radom«, rekao je Bulić.


Što s plaćama?


Upitan da navede rok za isplatu zaostalih plaća, odgovorio je kako je namjera bila, kad se prošli tjedan o tome razgovaralo, isplatiti ih za tjedan ili dva. »Nije to samo na nama, već se mora ispuniti čitav niz uvjeta, tako da sada, ako govorimo o tjedan dana, moglo bi biti preambiciozno«, rekao je Bulić. »Dan za danom se borimo da to bude što prije«, dodao je.



Istaknuo je da je plan restrukturiranja glavna tema rada uprave te da nije gotov i predan, zato što Vlada očekuje plan koji bi bio održiv i koji se radi sa strateškim partnerom Kermas energijom. »Zajedno radimo kako bismo dokazali održivost programa. Puno je toga što se mora još prilagoditi jer država mora nositi veliki teret«, dodao je.


Ključno je u programu osigurati tržišnu održivost brodogradnje, objasnio je.


Na opasku kako je dio plana i premanjena dijela brodogradilišta u turističke svrhe, rekao je da je to zadnja stvar o kojoj se razgovara te da nije nužno da turistički dio utječe na proizvodni proces. »On je možda malo prenaglašen. Naš je fokus na brodogradnji«, istaknuo je.


Na pitanje vidi li 3. maj u budućnosti u okviru Uljanika odgovorio je potvrdno i dodao da Uprava Uljanika d.d., koji je vlasnik 3. maja, vodi računa o interesima društva kojim upravlja i svim radnicima.


»Nije primarno važno hoće ili ne 3. maj biti dio Uljanik grupe. O tome ćemo odlučiti zajedno sa svim dionicima – državnom, lokalnom samoupravom, radnicima i menadžmentom, na način da osiguramo samostalnost 3. maja, da li u grupi, da li van grupe. U ovom trenutku vlasništvo je sekundarno, Bitno je osigurati uvjete da 3. maj nastavi s radom«, zaključio je Bulić.