Čavjanski objekt vrijedan 15 milijuna kuna

Premijer na otvorenju vrtića “Čavlić”: Hrvatska je država previše centralizirana, ovakve građevine trebale bi se graditi lokalnim novcem

Andrej Petrak

Snimio Roni BRMALJ

Snimio Roni BRMALJ

Ne trebate se zahvaljivati, jer Vlada nije dala ništa. Samo je vratila ono što vam je uzela kroz poreze i druge namete. Hrvatska je država previše centralizirana. Ovakve građevine trebale bi se graditi vašim, lokalnim novcem. Ovako visoku razinu socijalne infrastrukture želimo vidjeti u svakoj općini u Hrvatskoj. Želimo da sve općine budu kao Čavle. Napunite ovaj objekt i složite se, poručio je premijer



ČAVLE  Predajom uporabne dozvole iz ruku načelnika Općine Čavle Željka Lambaše ravnateljici Dječjeg vrtića »Čavlić« svečano je pušten u pogon 15 milijuna kuna vrijedan novi predškolski objekt kapaciteta 180 predškolaca, u nazočnosti premijera Zorana Milanovića, župana Zlatka Komadine gradonačelnika Rijeke Vojka Obersnela, gradonačelnika i načelnika riječkog prstena te brojne djece i roditelja.


 Ceremonijom predaje uporabne dozvola Lambaša je s puno duha podsjetio na oslobađajuću presudu kojom su pale bilo kakve sumnje da je protupravno gradio lovački dom u Čavlima, a okupljenim roditeljima poručio je: »Napunite ovaj prostor«!


Snimio Roni BRMALJ


Snimio Roni BRMALJ





 - U novi će objekt na našu sveukupnu radost biti smješteno 180 mališana, naša budućnost. Pokrenuli smo ovaj projekt jer se iz godine u godinu povećavao broj neupisane djece, s obzirom na to da je naš stari vrtić imao kapacitet stotinu djece. Sad će u ova dva prostora zajedno sve i jedan roditelj moći smjestiti svoju djecu u DV Čavlić. Čavjanska predškolska ustanova raspolagat će kapacitetima 300 djece, što pokriva sve naše mališane od jedne do sedam godina života, rekao je Lambaša.


  Zahvalio je Vladi i Ministarstvu regionalnog razvoja što su investiciju u ovaj objekt pomogli sa 6.630.000 kuna, Primorsko-goranskoj županiji koja je za uređenje okoliša i fotonaponske ćelije, što će biti postavljene na objektu, izdvojila više od milijun kuna, te Fondu za zaštitu okoliša za pomoć od 260.000 kuna, temeljem koje je objekt dobio energetski certifikat A.


– Vlada nam je pružila svesrdnu pomoć i zato nismo morali uzimati kredit kako bi izgradili novi vrtić. Hvala premijeru, poručio je Lambaša.


Podsjetio je da je rad na ovom projektu počeo još 2009. godine, jer, ocijenjeno je, bolje je da se više vremena potroši na kvalitetnu pripremu, pa da se kasnije vrtić brzo i kvalitetno izgradi.


– Kako smo planirali, tako se i dogodilo. Tvrtka Lavčević počela je izgradnju vrtića koncem 2013. godine i sve je prošlo bez ikakvih problema.  Svim tetama, na čelu s ravnateljicom želim da novi prostor olakša njihov odgovorni rad, sa djeci lijep i ugodan te bezbrižan boravak, zaželio  je Lambaša.


Načelnikovom pozivu roditeljima da »napune« ovaj objekt djecom pridružio se i premijer Zoran Milanović, koji je ipak odbacio potrebu da se Vladi zahvaljuje za dodjelu sredstava za izgradnju vrtića.


– Ne trebate se zahvaljivati, jer Vlada nije dala ništa. Samo je vratila ono što vam je uzela kroz poreze i druge namete. Hrvatska je država previše centralizirana. Ovakve građevine trebale bi se graditi vašim, lokalnim novcem. Ovako visoku razinu socijalne infrastrukture želimo vidjeti u svakoj općini u Hrvatskoj. Želimo da sve općine budu kao Čavle. Napunite ovaj objekt i složite se, poručio je premijer, koji je uvodno okupljene pozdravio s »Grobnišćice i Grobničani« pa zaključio da »ovo samo Hrvati mogu izgovoriti, i to ne svi«.


Da Grobničani svakako zaslužuju ovakav reprezentativan objekt zaključio je župan Zlatko Komadina.


– Općina Čavle ovime je stvorila demografsku infrastrukturu i novi vrtić razlog je više da ljudi ovdje dođu živjeti. Činjenica da u svim prigradskim općinama oko Rijeke raste broj stanovnika pokazuje da je ovdje ugodno živjeti, rekao je Komadina.


U prigodnom programu zvonili su mići Grobnički dondolaši, a okupljenima su zapjevali Djevojački zbor PZM Josip Kaplan te najmlađi polaznici Dječjeg vrtića »Čavlić«. Novi je predškolski objekt izgrađen na prostoru pokraj osnovne škole i već postojećih prostora DV Čavlić. Izvođač radova bila je tvrtka Lavčević iz Splita, nadzor nad gradnjom povjeren je tvrtki M.H.M. Inženjering d.o.o. iz Osijeka, a glavne i izvedbene projekte izradila je tvrtka Gin. Campay iz Zadra. U novom objektu posao je našlo šesnaest novozaposlenih djelatnika, od čega dvanaest novih odgajatelja.A. PETRAKSnimio R. BRMALJ