Ekološka volonterska akcija

Preksutra kreće Zelena čistka – proljetno čišćenje ilegalnih smetlišta

Biljana Savić

Članovi Udruge Žmergo na Korzu improvizirali smetlište / Foto Ivica TOMIĆ

Članovi Udruge Žmergo na Korzu improvizirali smetlište / Foto Ivica TOMIĆ

Čistit će se najprije 20. travnja u Matuljima (u 14 sati okupljanje kod Stare Pošte), 22. travnja u Rijeci (od 9 do 13 sati Sveta Katarina – početak riječke šetnice), 24. travnja Preluk (10 sati)



RIJEKA – Udruga Žmergo jučer je na riječkom Korzu najavila najveću ekološku nacionalnu volontersku akciju – Zelenu čistku, koja je zakazana za subotu, 22. travnja, kad će se volonteri diljem Hrvatske okupiti i zajedničkim snagama očistiti ilegalna odlagališta smeća te tako pridonijeti boljem i kvalitetnijem životu svih građana Hrvatske. Ususret Zelenoj čistki jučer je na riječkom Korzu organiziran edukativno-promotivni događaj koji ima cilj podići razinu svijesti o ilegalnim odlagalištima otpada u Hrvatskoj.


Za vrijeme akcije posjetitelji svu svjedočili raznim aktivnostima poput piramide od perilica za rublje, hladnjaka i drugih kućanskih aparata. Udruga Žmergo na Korzu je improvizirala smetlište kako bi javnost dobila bolji uvid o količini otpada koja se nalazi u šumama te kako bi se građane potaknulo na razmišljanje što bi bilo kada bi sav taj otpad završio na ulicama naših gradova.



Zelena čistka dio je globalnog pokreta Let’s do it! i godišnjih akcija World Cleanup, koja okuplja aktivne građane i organizacije u najvećem volonterskom projektu u povijesti čovječanstva.




– Ovogodišnja akcija je ujedno i poziv za najveću svjetsku volontersku akciju čišćenja ikad, koja će biti održana 15. rujna 2018. godine i koja ima cilj ujediniti sve zemlje svijeta u zajedničkom masivnom čišćenju otpada na isti dan. Pridružite nam se, recite ne krivo bačenom otpadu, učinite svijet čišćim i ljepšim mjestom za život. Tko čisti, taj ne baca, apelira Golja u ime udruge.



Također je ova udruga jučer na Korzu spravljala i građanima nudila zdrave smoothieje prema zero-waste konceptu, što znači da će se svi otpaci nastali izradom smoothieja reciklirati.


– Ovim događajem na Korzu želimo najaviti najveću ekološku nacionalnu volontersku akciju – Zelenu čistku, koja je zakazana za subotu, 22. travnja. U našem gradu i okolici čistit će se najprije 20. travnja u Matuljima u 14h , a okupljanje je kod Stare Pošte, 22. travnja u Rijeci (od 9 do 13 sati, Sveta Katarina – početak riječke šetnice), 24. travnja Preluk (u 10 sati okupljanje kod Skale, na parkiralištu iznad plaže). Na akciju Zelena čistka se još uvijek stignu prijaviti svi zainteresirani pojedinci, obrazovne i ostale institucije i to kontakt osobi u njihovoj lokalnoj zajednici. Prijavnice su dostupne na stranici Zelene čistke zajedno s kartom Hrvatske koja prikazuje već prijavljene gradove i općine s kontakt-podacima i lokacijama čišćenja, kaže predsjednica Udruge Žmergo Ana Golja.