Poticanje školovanja za obrtnike

Preko prakse do posla: DI Klana, GP Krk i Textum GmbH stipendijama osiguravaju radnike

Sanja Gašpert

DI Klana nudi i financiranje prijevoza, smještaja i najvažnije – siguran posao / Foto V. KARUZA

DI Klana nudi i financiranje prijevoza, smještaja i najvažnije – siguran posao / Foto V. KARUZA

Stolare i tapetare stipendirat će DI Klana, Textum GmbH zainteresiran za krojače i šilice te dizajnere, a GP Krk traži zidare, armirače i tesare.  Oni su se odazvali pozivu Primorsko-goranske županije i osigurat će stipendije i praksu za učenike srednjih škola u novoj školskoj godini



RIJEKA  U novoj školskoj, 2015/2016. godini, Drvna industrija Klana stipendirat će 40 srednjoškolaca, točnije dvadeset učenika prijavljenih za zanimanje stolara i dvadeset za tapetara, a sve u sklopu programa »Postani naš stipendist«, kojega provodi u suradnji sa Strojarsko-brodograđevnom školom Rijeka. Uz stipendije, DI Klana nudi program nastave uz nadoknadu, sufinanciranje prijevoza, ali i smještaj u učeničkom domu za učenike izvan Rijeke te, što je najvažnije, zapošljavanje nakon završenog školovanja, kazala je to voditeljica ljudskih resursa u DI Klana Tanja Rupčić, na jučerašnjoj konferenciji za novinare koju je organizirala Primorsko-goranska županija, a zbog činjenice da se interes za trogodišnja obrtnička zanimanja iz godine u godinu smanjuje.


Malo prijava


Upravo iz tog razloga Primorsko-goranska županija okupila je zainteresirane privrednike koji žele učenike određenih zanimanja, a koja su njima potrebna, stipendirati tijekom školske godine 2015/2016. Interes za osiguranjem stipendije za učenike srednjih škola iskazale su tvrtke Textum GmbH, Građevinsko poduzeće Krk d.d. i Drvna industrija Klana.



Stilin je podsjetila kako od 26. do 30. lipnja traju prijave obrazovnih programa srednjih škola. Na području Primorsko-goranske županije djeluju 34 srednje škole, od kojih je Županija osnivač njih trideset, jednoj je osnivač Grad Rijeka, dvije su škole privatne, a jednoj je osnivač vjerska zajednica. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta svim srednjim školama odobrilo je upis za sveukupno 3.108 učenika, od čega za 795 (25,56 posto) učenika ima slobodnih mjesta u trogodišnjim obrtničkim zanimanjima. U školskoj godini 2015/2016. učenici u PGŽ-u mogu birati između ukupno 112 obrazovnih programa, od čega je 66 četverogodišnjih, 43 su obrtnička (38 posto) i tri umjetnička.





– Već duže vrijeme svjedoci smo činjenice da se interes za trogodišnja obrtnička zanimanja smanjuje, a za neka od njih tijekom upisnog roka ne dobijemo niti jednu prijavu. Tako, primjerice, za zanimanje stolara dobijemo dvije do tri prijave godišnje, dok za zidara već godinama ne dolazi niti jedna prijava. Uz spomenute tvrtke, suradnju smo ostvarili i s Milenijum hotelima iz Opatije, u kojima se na praksi već nalazi pedesetak učenika Ugostiteljske škole, većina njih ostat će kao sezonski radnici, a dva su učenika već dobila stalna zaposlenja kao kuhari, kazala je pročelnica Upravog odjela za odgoj i obrazovanje Primorsko-goranske županije Edita Stilin. Dodala je kako će visina stipendije, o kojoj se nije još raspravljalo, ovisiti o broju prijavljenih učenika za deficitarna zanimanja.


Gotovi radnici


Vlasnik tekstilne tvrtke Textum GmbH Saša Matijaš istaknuo je kako je ova tvrtka prošle godine započela suradnju sa Županijom u smislu obavljanja učeničke prakse te kako je tvrtka zainteresirana za stipendiranje, pružanje prakse, ali i zapošljavanja određenog broja krojača i šilica, a po potrebi i dizajnera.


– Dvoje učenika koji su prošle godine kod nas obavljali praksu dobili su zaposlenje. Prošle smo godine imali desetak praktikanata, ali, inače, iz kvote prakse njih 55 posto se kod nas i zaposli. I inače nam je cilj da učenici koji kod nas obavljaju praksu dobiju i posao. Primjerice, u našim pogonima u Njemačkoj, učenik samo jedan dan ide na nastavu, a ostala četiri radi praksu u tvornici, tako da je nakon završene srednje škole gotov radnik, kojega odmah i zapošljavamo, kazao je Matijaš.


Novinarima se obratio i Ivan Stipković, direktor sektora korporativnih financija u GP Krk, koji je kazao kako ova tvrtka u smislu obavljanja prakse surađuje s Graditeljskom školom za industriju i obrt Rijeka te kako tvrtka ima stalnu potrebu za zanimanjima zidar, tesar i armirač.


– Cilj je da se suradnja intenzivira te da, na neki način, privolimo učenike da upisuju i deficitarna zanimanja, rekao je Stipković.