Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
15. studenoga 2019.
Lučki kapetan

Predstavljeno 'Nemirno more' Zorana Tomića: 'O sigurnoj plovidbi učite na tuđim greškama'

Foto Vedran Karuza
Foto Vedran Karuza
Autor:
Objavljeno: 3. srpanj 2019. u 22:19 2019-07-03T22:19:03+02:00

Sve su to istiniti događaji koje je kroz moje 24 godine u Lučkoj kapetaniji Mali Lošinj napisalo more, a ja sam ih samo prepričao. Pročitat će ih tko želi i hoće, a poruka je - o sigurnoj plovidbi učite na tuđim greškama, to spašava glavu i novčanik

RIJEKA - »Nemirno more«, prva knjiga dugogodišnjeg malološinjskog lučkog kapetana, danas umirovljenika, Zorana Tomića, posvećena, sasvim suprotno od naslova - mirnoj i sigurnoj plovidbi morem, predstavljena je na Botelu Marina u Rijeci.

U prepunoj konferencijskoj sali plovećeg hotela, broda Marina koji je upravo Mali Lošinj povezivao s kopnom i drugim otocima, okupili su se brojni predstavnici pomorskog gospodarstva, medija i drugi uzvanici, kojima je ovaj vrijedan zapis, na preko dvije stotine stranica, uz mnoštvo fotografija, nastalih kroz višedesetljetnu Tomićevu karijeru, predstavio kapetan Vito Pavešić, predsjednik udruge pomorskih kapetana Sjevernog Jadrana »Kraljica mora«, kazavši kako je riječ o iznimno vrijednom izdanju.

- Čitanje ove knjige popravit će svakom čitatelju, bez obzira na njegovo iskustvo, znanje o moru koje je vječna tajna, kazao je Pavešić.

Sam autor je istaknuo kako je svih dvije stotine i »nešto« stranica knjige napisalo more.

- Sve su to istiniti događaji koje je kroz moje 24 godine u Lučkoj kapetaniji Mali Lošinj napisalo more, a ja sam ih samo prepričao. Pročitat će ih tko želi i hoće, a poruka je - o sigurnoj plovidbi učite na tuđim greškama, to spašava glavu i novčanik. Knjiga je posvećena sigurnosti plovidbe, ali i skromnosti i samozatajnosti svih onih ljudi koji rade na moru i o toj sigurnosti brinu, rekao je Tomić.

Riječki lučki kapetan Darko Glažar istaknuo je zadovoljstvo činjenicom da je ova knjiga koja govori o sigurnosti plovidbe, zgodama i nezgodama onih koji o njoj brinu, ugledala svjetlo dana.

- Staro je pravilo da ono što se dogodilo - nije se dogodilo, ako ne ostane negdje zabilježeno. Jednako kao i ono da slika govori više od tisuću riječi. Kapetan Tomić ovdje je predstavio mnogo riječi i mnogo slika.

Riječ je o iznimno kvalitetnom djelu, koje vjerno, kroz niz opisanih događaja, prikazuje naš rad na podizanju sigurnosti plovidbe. Na tome smo mu zahvalni i želimo mu puno zdravlja i plodonosnog rada na sličnim izdanjima u budućnosti, rekao je Glažar.

3680711

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.