Društveno angažirani plakat

Predstavljeni dizajneri sa stavom

Ingrid Šestan Kučić

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA

U okviru skupa svoj rad su predstavili dizajneri Bojan Hadžihalilović iz Bosne i Hercegovine, Tomato Košir iz Slovenije te Boris Ljubičić iz Hrvatske



RIJEKA   »Društveno angažirani plakat« naziv je međunarodnog umjetničkog skupa koji je održan u organizaciji Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, a u okviru skupa svoj rad su predstavili dizajneri Bojan Hadžihalilović iz Bosne i Hercegovine, Tomato Košir iz Slovenije te Boris Ljubičić iz Hrvatske.


Navodeći kako se radi o dizajnerima koji u svom radu kroz vizualne komunikacije aktivno uključuju publiku, dekanica Akademije izv. prof. art. Letricija Linardić istaknula je da autori utječu na svijest promatrača u otkrivanju zabluda, izokrenutih vrijednosti i devalvacije morala te potiču na djelovanje kroz ironičan komentar stvarnosti.


– S obzirom na opus, autori su vrsni primjeri »dizajnera sa stavom« te kao takvi odličan su sugovornik u ovoj vrlo interesantnoj temi koja radi izvedbene provokativnosti redovito intigrira publiku. Ovo je tek prvi iz serije umjetničkih stručnih skupova koji će okupljati umjetnike i dizajnere iz šire regije i europskih zemalja radi razmjene znanja i iskustva u kulturi i umjetnosti. Ideja je nastaviti s ovakvim aktivnostima i organizirati umjetničke skupove koji će biti poticajni za širu javnost, a iz svih onih područja kojima se Akademija bavi, najavila je dekanica. 




Otvarajući skup prorektor za znanost riječkog Sveučilišta prof. dr. Alen Ružić kazao je da skup, kao i istoimena izložba koja je sinoć otvorena u Galeriji Kortil, otvarju pitanje treće misije Sveučilišta.


– Riječ je o tome da osim nastavne i znanstvene aktivnosti, Sveučilište ima utjecaj na zajednicu u kojoj djeluje. Ima jasnu potrebu i odgovornost znanja usmjeriti u zajednicu – kazao je prorektor.