Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
21. veljače 2020.
Zanimljivosti o vremenu

Predstavljena knjiga pokojnog Milana Sijerkovića: Naučite sve o vremenu i klimi Rijeke i Kvarnera

Foto I. Tomić
Foto I. Tomić
Autor:
Objavljeno: 31. siječanj 2019. u 20:41 2019-01-31T20:41:10+01:00

RIJEKA Rijeka je kišovitija od Londona, no Opatija je kišovitija i od Rijeke. A u staroj dami bura puše osam puta manje nego u Rijeci. Zanimljivosti su to o vremenu na području Kvarnera istaknute na  predstavljanju knjige legende hrvatske meteorologije Milana Sijerkovića »O vremenu i klimi Rijeke i Kvarnera«. Knjigu su predstavili riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, Dragan Ogurlić, direktor izdavačke kuće Val, te kolege meteorolozi Dunja Mazzocco Drvar i Ivan Novak.

– Sijer, kako smo ga zvali, koji je na fakultetu vodio meteorološki praktikum, sve nas je uveo u svijet meteorologije, ne samo kao znanosti, nego i poučio komunikaciji meteorologije prema javnosti. Najbolji je dokaz da nije dovoljno suhoparno ispričati prognozu, već treba dodati i nešto više, sadržaja. U tome je bio nenadmašan, kazala je Mazzocco Drvar, koja je, inače, naslijedila Sijerkovićevo radno mjesto u Državnom hidrometeorološkom zavodu, otkrivši i nekoliko detalja o pokojnom Sijerkoviću. Bio je, naime, veliki ljubitelj – kolača.

»Šire riječko područje«, omeđeno Učkom i planinama Gorskog kotara, vrlo je specifično i na malom prostoru ima čak četiri klime. Značajan dio posljednje Sijerkovićeve knjige tako je posvećen buri, ukazao je meteorolog Ivan Novak, dodajući kako se u njoj mogu naći i brojni podaci, pučke izreke i odgovori o kiši na ovom području.

Opisane su i poznate nevere s Kvarnera, godišnja doba, ali i koji su klimatološki specifični datumi koje je Sijerković povezao s pučkim izrekama. Posebnost izdanja je i klimatski kalendar ovog područja. 

Opširnije u tiskanom izdanju

Foto I. Tomić

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.