KD Čistoća ima novo komunalno vozilo na električni pogon

Predstavljen riječki sakupljač papira: Mali, efikasan i ekološki

Ljiljana Hlača

Vozilo može doseći brzinu od 40 km/h i ima zapreminu kaveza od 2.3 metara kubičnih, pokreće elektromotor koristeći električnu energiju



RIJEKA Mali, efikasan a uz to još i ekološki – tri su riječi koje najbolje opisuju komunalno vozilo na električni pogon KD »Čistoće« koje je jučer predstavljeno javnosti, a koje je namijenjeno za sakupljanje selekcioniranog otpada (ponajprije papira, kartona), po uskim riječkim ulicama.


Karakteristike »kamioncina«, koji može doseći brzinu od 40 kilometara na sat, predstavili su direktor KD »Čistoće« Bojan Jurdana te riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.


Riječ je o vozilu iz serije Multitruck Kiper, s ugrađenim kavezom zapremnine 2.3 metara kubičnih, dok je njegova nabava sufinacirana sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u sklopu projekta »Vozimo ekonomično«. Ukupna vrijednost vozila je 199.124 kuna, a od toga 70.000 kuna sredstva su Fonda.




  – Ovo komunalno vozilo pokreće elektromotor, koristeći električnu energiju pohranjenu u akumulatoru. Stoga ima nekoliko prednosti u od nosu na konvencionalna vozila s unutarnjim izgaranjem, jer on ne ispušta onečišćenja iz svojih izvora energije tijekom rada. Baterija ima snagu za prijeđenih 110 kilometara (to je za nekih osam do deset sati rada), nakon čega se puni u pogonima Društva, naveo je tom prilikom direktor »Čistoće« Bojan Jurdana.



Obersnel je jučer izjavio da je u tijeku, a u suradnji s HEP-om, priprema dokumentacije za postavljanje tri električne punionice za vozila koja će koristiti za pogon struju, a koje će biti postavljene na tri gradska parkirališta, i to već do kraja ove godine. Nadalje, nova garaža Rijeka prometa Zagrad 2 imat će također mogućnost punjenja za četiri automobila te dva motocikla, s mogućnošću proširenja kapaciteta, najavljeno je.



Dodajući da »Čistoća« neće stati na navedenoj kupnji. Naime, već je u tijeku postupak javne nabave za kupnju dva komunalna vozila s pogonom na stlačeni prirodni plin (SPP), a vozila se nabavljaju u sklopu projekata energetske učinkovitosti te smanjenja emisije stakleničkih plinova.


A da ne bi bilo zabune s eko opremom ide i adekvatna eko nadogradnja – stoga će ovim ali i svim budućim eko vozilima upravljati vozači koji su završili obuku za eko vožnju.


Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel rekao je da je Rijeka jedan od prvih gradova u Hrvatskoj koji su prihvatili strategiju o učinkovitom gospodarenju energijom, nakon čega je donesen Akcijski plan održivog energetskog razvitka Grada Rijeke.


  – Naš je izbor, kad su u pitanju energenti, plin i električna struja, izdvojio je Obersnel. U tom kontekstu prije dvije godine smo krenuli u nabavku gradskih autobusa na stlačeni prirodni plin, a sada ulazimo u obnovu parka KD »Čistoće«, čija će manja vozila koristiti električnu struju, dodao je Obersnel. Naglašavajući da se navedeni projekti ne bi mogli ostvariti da nema podrške Fonda za energetsku učinkovitost.