MJESNI IZBORI

Predstavljamo liste za Podvežicu i Srdoče

Tihana Tomičić

Foto: Sergej Drechsler

Foto: Sergej Drechsler

Na Podvežici natječe se devet lista, Potoku samo tri liste, dok će se za glasove birača Srdoča boriti osam lista



RIJEKA Mjesni izbori, iako najčešće bilježe relativno slab odaziv birača, ipak su odličan test za političke stranke koje se na njima natječu. Na primjer, na prošlim mjesnim izborima u Rijeci 2014. godine prvi put su po broju vijećnika bili izjednačeni SDP i HDZ, svaki s po 65 vijećnika u mjesnim odborima, dok je HNS samostalno ostvario čak 14 posto glasova, što je i onda i danas znatno veći postotak od njihova prosjeka. Kako će biti ovoga puta, birači će odlučiti 2. prosinca.


Na tim izborima u MO-u Podvežica natjecat će se čak 9 lista stranaka i koalicija: Akciju mladih predstavljat će kao nositeljica liste Danijela Sakić, HDZ Nada Rupčić, a HSS Sandra Plovanić. Savez Lista za Rijeku-Unija Kvarnera vodi Loris Markoč, a natječe se i MOST s nositeljem Sanjinom Šnjarićem. Savez PGS-SDSS-Laburisti vodi Vaso Ogrizović, a na Podvežici se natječe i jedna nezavisna lista grupe birača koju vodi Valentino Saršon. SDP je u savezu s HSU-om u ovom dijelu grada i listu vodi Vladimir Predrag, a natječe se i Živi zid s Lukom Matkovićem kao nositeljem.


Na Potoku suprotna situacija – samo tri liste: HDZ-ovu vodi dr. Alan Šustić, u ime koalicije Lista za Rijeku-Unija Kvarnera kandidat je Zoran Frković, dok veliku koaliciju SDP-a, PGS-a, HSU-a, HNS-a, Laburista i IDS predstavlja kao nositelj Leo Šamanić.




Kao i na Podvežici, za glasove birača Srdoča borit će se cijeli niz stranaka i lista – čak osam. HDZ će predstavljati Željka Matković, HSP Niko Pušelja, dok grupaciju HSU-HSS-IDS kao nositelj predstavlja Đuro Dragosavac. Listu za Rijeku vodi Blaženka Blečić, a Most još jedan Blečić – Miroslav Blečić. To je inače pravo »domaće« prezime u ovom kvartu ponad Zameta.


Jednako kao i prezime Srdoč – tako savez PGS-SDP-HNS vodi Branko Srdoč, a prisutna je i nezavisna lista grupe građana koju vodi Marino Srdoč Prpić. Ova je lista zanimljiva po godištu svojih kandidata – svi su rođeni nakon 1993. godine, a najmlađi 1996. godine, pa je jasno da na Srdočima postoji ekipa mladih ljudi voljnih boriti se za kvart u kojem žive, što je rijetkost u današnjoj politici. Na kraju, tu je i lista Živog zida, koju predvodi Mitar Vrsalović.