Poslovne ideje mladih

Predstavila se deveta generacija korisnika Startup inkubatora Rijeka

Andrej Petrak

Snimio Damir Škomrlj

Snimio Damir Škomrlj



RIJEKA Deveta generacija mladih korisnika Startup inkubatora Rijeka proteklih je šest mjeseci, uz stručnu podršku mentora i partnera na projektu, razvijala svoje poslovne ideje. Sve ono što su stvorili, predstavili su na Demo Dayu održanom u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku.Ovogodišnju generaciju čini sedam timova koji su iznijeli razne zanimljive ideje, što se kreću od mobilnih priručnika i aplikacija, preko trgovina, inovativnih kutija za cigarete koje bi trebale pomoći pri prestanku pušenja, do usluga koje čine razliku i za mušterije i za vlasnike restorana, kao i novih modnih brendova s lokalnom, riječkom pričom.


Demo Day tako je pokazao da je i deveta generacija korisnika Startup inkubatora pokazala kreativnost, osjećaj za ono što nedostaje na tržištu te motiviranost i sklonost stjecanju novih znanja i vještina koje bi im trebale omogućiti da njihove poslovne ideje iz imaginacije zakorače u stvarnost. Također, pokazalo se i da je Startup inkubator Rijeka još jednom dokazao da je ostvario svoj osnovni cilj, a to je stvaranje poticajnog okruženja za samozapošljavanje mladih kroz realizaciju vlastitih poslovnih ideja, podizanje radnih kompetencija za zapošljivost mladih te utjecaj na razvoj poduzetničke kulture mladih.


Predstavljeni su sljedeći projekti: 




Zorica Predojević


Zorica Predojević



Second hand za bebe Zorice Predojević


PinkyBlue Zorice Predojević prva je second hand trgovina dječjom opremom na riječkom području. U ponudu imaju ispravnu rabljenu opremu za bebe i djecu te igračke, a vrše otkup i prodaju. PinkyBlue zasad djeluje putem istoimene Facebook stranice te poslovnog prostora u okviru Riječke razvojne agencije Porin, u  ulici Milutina Barača. Web stranica je u izradi i trebala bi u sljedećem razdoblju postati dostupna.



MaturApp – aplikacija za maturante Anje Slobodnjak i Petra Crnjaka


MaturaApp Anje Slobodnjak i Petra Crnjaka aplikacija je koja priprema maturante za maturu. Maturanti će moći na jednostavan i zanimljiv način pratiti gradivo koje su učili kroz srednjoškolsko obrazovanje, što će im, poručuju, olakšati upis na željeni fakultet. MaturaApp na jednom će mjestu maturantima ponuditi sve informacije koje su im potrebne oko procesa prijave i polaganja državne mature, te spremanja za ispite.



DDC brojač cigareta za prestanak pušenja Ivana Gržića i Martina Džida


Ivan Gržić i Martino Džido predstavljaju projekt DCC, kutiju za cigarete s brojačem cigareta koja korisniku, ističu, osigurava sve potrebne uvjete za smanjenje te naposlijetku prestanak pušenja.


– Zabilježite svaku zapaljenu cigaretu i pobijedite sami sebe, neka se brojka svakodnevno smanjuje – poručuju Ivan Gržić i Martino Džido.


–  Kutija ima digitalni brojač te tri tipke: plus, minus i reset. Pri svakom otvaranju kutije korisnik naravno može uzeti jednu ili više cigareta, ili može ispasti da nije izvadio niti jednu. Ovisno o tome što se učini, pritisne se odgovarajuća tipka, dok tipka reset označava kupovinu nove kutije cigareta, objašnjavaju Ivan Gržić i Martino Džido.



Fiumica – “riječka košulja” za grad koji teče Maje Krištofor i Milele Džafić


Fiumica je modni brend Maje Krištafor i Mirele Džafić, koji svojim dizajnom i detaljima predstavlja identitet grada Rijeke. Njihovi proizvodi namijenjeni su svima koji žele nositi dio Rijeke uvijek sa sobom. Samim time kupcima omogućava, ističu, da i sami budu dio grada koji teče.


– Svi posjetitelji našeg divnoga grada moći će sa sobom ponijeti dašak riječke kulture i identiteta, koji će im biti vječna i praktična uspomena, kažu. Prvi proizvod Fiumice bit će »Riječka košulja«, a s vremenom će, najavljuju, razvijati planove i za druge odjevne predmete.



Petzbook – profil za kućne ljubimce Dominika Rusca, Stefana Berneša i Pina Zidarića


»Petzbookirajte svoje kućne ljubimce!«, slogan je projekta Petzbook. Trojica prijatelja, Dominik Rusac, Stefano Berneš i Pino Zidarić razvijaju, naime, društvenu mrežu namijenjenu vlasnicima kućnih ljubimaca. Petzbook je virtualno mjesto gdje stvaraju profile za svog kućnog ljubimca, što im omogućuje objavljivanje slika i videozapisa, komunikaciju s drugim vlasnicima, pronalazak ljudi sličnih interesa i još mnogo drugih značajki. 


Sama aplikacija trenutno je još u fazi izrade, a trojica prijatelja kažu da im je preostalo još puno posla, kako u programiranju, tako i u ostalim segmentima. No, budući da svi članovi tima imaju dosta programerskog iskustva, barem taj dio posla bit će im olakšan.



RiGoOut – aplikacija o događanjima u Rijeci Antonele Stojanović i Andree Stojanović


RiGoOut projekt je Antonele Stojanović i Andree Stojanović, a riječ je o aplikaciji koja služi kao agregat svakodnevnih događanja u Rijeci. Ovaj mobilni priručnik i pomoćnik korisnicima daje savjete gdje i kako provesti i organizirati svoje slobodno vrijeme na kreativniji i zabavniji način.


– RiGoOut pruža uslugu korisniku da na jednom mjestu brže i lakše može uvidjeti svakodnevna događanja u gradu Rijeci. Prikazuje zemljopisno, opisno i vizualno sva mjesta grada od ambijenta do cjelokupne atmosfere, objašnjavaju Antonela i Andrea Stojanović.



Food Forward – aplikacija Luke Karla Kauzlarića, Davora Paića, Adisa Tokalića i Anona Vidovića


Luka Karlo Kauzlarić, Davor Paić, Adis Tokalić i Anton Vidović članovi su tima Food Forward. Razvijaju aplikaciju koja korisnicima omogućuje rezervaciju stolova, narudžbu hrane i unapređenje plaćanja u restoranima. Također, nudi niz dodatnih pogodnosti vlasnicima ugostiteljskih objekata prilikom poslovanja.


– Korisnici našu aplikaciju ili web stranicu mogu jednostavno koristiti za rezervaciju mjesta u restoranu. No, ako tako žele, osim puke rezervacije, mogu odmah naručiti i ono što u restoranu žele pojesti. Aplikacija će im omogućiti da u restoran stignu točno na vrijeme kad će naručeno jelo biti spremno. Svi smo tijekom dana u gužvi zbog posla, a na ovaj način ne gubimo vrijeme u prazno dok, primjerice, čekamo marendu, već to vrijeme možemo iskoristiti na puno korisniji način. U slučaju narudžbe hrane putem aplikacije, plaćanje je potrebno obaviti unaprijed, objašnjava Luka Karlo Kauzlarić.


Startup Rijeka – Pogon novih ideja


Riječki Start up inkubator projekt je Grada Rijeke – Odjela za poduzetništvo, u čijem je radu, od njegovog osnivanja 2013. godine, sudjelovalo preko stotinu timova. Neke od ideja i danas žive i razvijaju se kroz 17 novoosnovanih tvrtki, u kojima je zaposleno preko 40 bivših stanara inkubatora. Inkubator svojim korisnicima nudi besplatan prostor I pristup internetu, stručne I specijalizirane edukacije I mentorstva te podršku u dizajniranju poslovnog modela. O dodatnim mogućnostima koje se pružaju potencijalnim korisnicima kroz Startup inkubator Rijeka informirajte se na startup.rijeka.hr ili na [email protected]