Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
24. listopada 2019.
Njemačka akademija

Predsjednik prestižne Leopoldine Jörg Hacker posjetio Rijeku

Jorg Hacker, Blaženka Divjak, Stipan Jonjić i Tomislav Rukavina / Foto: I. TOMIĆ
Jorg Hacker, Blaženka Divjak, Stipan Jonjić i Tomislav Rukavina / Foto: I. TOMIĆ
Autor:
Objavljeno: 21. svibanj 2018. u 16:52 2018-05-21T16:52:00+02:00

– Leoplodina predstavlja instituciju ne samo u europskim, nego i globalnim okvirima, jer se radi o nacionalnoj akademiji s najdužom tradicijom i neprekinutim radom. Stvarno možemo učiti od takve institucije. Pored toga predavanje je vezano uz temu znanosti u javnosti i gdje, a fokus je na mladim znanstvenicima, kazala je ministrica Blaženka Divjak

Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci je ugostio predsjednika Leopoldine – Njemačke nacionalne akademije znanosti, Jörg Hackera koji je u sklopu svog posjeta održao predavanje ''Science and Society – Infectious Diseases as an Example''.

Predavanje o globalnim infektivnim bolestima odslušala je i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, a navodeći kako je razlog njenog posjeta višestruk, jer uoči predavanja održala je bilateraran sastanak s rektoricom riječkog Sveučilišta prof.dr. Snježanom Prijić Samaržijom te dekanom Medicinskog fakulteta prof.dr. Tomislavom Rukavinom ministrica je istaknula da je ipak primarno u fokusu njenog posjeta predavanje Hackera.

– Leoplodina predstavlja instituciju ne samo u europskim, nego i globalnim okvirima, jer se radi o nacionalnoj akademiji s najdužom tradicijom i neprekinutim radom. Stvarno možemo učiti od takve institucije. Pored toga predavanje je vezano uz temu znanosti u javnosti i gdje, a fokus je na mladim znanstvenicima, kazala je Divjak.

Navodeći kako je Leopoldina najstarija znanstvena institucija na svijetu s tradicijom dužom od 350 godina prof.dr. Rukavina je kazao da je ta institucija službeno preuzela funkciju nacionalne akademije znanosti 2008. godine te broji oko 1.500 članova iz 30 zemalja, a među njima je 180 dobitnika Nobelove nagrade.

Četvrtinu članova Leopoldine čine znanstvenici izvan Njemačke i drugih zemalja njemačkog govornog područja, a među brojnim poznatim članovima, dodao je, bili su i Marie Curie, Charles Darwin, Albert Einstein, Johann Wolfgang von Goethe, Alexander von Humboldt, Justus von Liebig i Max Planck.

Blaženka Divjak, Jorg Hacker i Snježana Prijić Samaržija / Foto: I. TOMIĆ

Predstavljajući Leoplodinu i njenog predsjednika prof.dr. Stipan Jonjić, koji je i sam član te prestižne institucije i na čjiji je poziv Hacker posjetio Medicinski fakultet, kao posebnost institucije izdvojio je iznošenje stavova o svim temama i to stavova koji dolaze od nezavisnih stručnjaka, dok je rektorica istaknula da se radi ne samo o vrhunskoj znanstvenoj instituciji nego i nositelju važnog političkog procesa, poput Berlinskog procesa.

Rektorica je ujedno Hackerov posjet ocjenila kao čast za riječko Sveučilište koje ove godine obilježava 45 godina postojanja te je gosta upoznala s osnovnim informacijama o toj visokoškolskoj ustanovi.

Predsjednik Leopoldine susreo se i s mladim znanstvenicima Medicinskog fakulteta koji su mu predstavili svoje projekte, a govoreći o instituciji koju predstavlja istaknuo je da se Leopoldina bavi sa šest različitih područja.

– Riječ je o biomedicini, klimatskim područjima, energetici, digitalizaciji, znanstvenim i istraživačkim sisitemima, te kao i u Hrvatskoj bavimo se demografijom i istražujemo ju, kazao je Hacker.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.