Prijestolnica kulture

Predsjednica podržala EPK: Riječka multikulturalnost važna za Europu jednakih

Damir Cupać

Predsjednica podržala riječki projekt EPK, Foto: S. JEŽINA

Predsjednica podržala riječki projekt EPK, Foto: S. JEŽINA

Promovirat ćemo Rijeku i cijeli projekt, a naročito zbog toga što se predsjedanje Europskom unijom i te kako može nadopuniti s titulom EPK, kaže Kolinda Grabar-Kitarović



RIJEKA Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je nakon radnog sastanka na temu Rijeka Europska prijestolnica kulture da je kao Riječanka i predsjednica izuzetno zadovoljna što je Rijeka dobila prestižnu titulu.


– Izuzetno mi je stalo da projekt uspije i da se Rijeka profilira kao prijestolnica kulture 2020. godine, ali i nakon te godine.


Promovirat ćemo Rijeku i cijeli projekt, a naročito zbog toga što se predsjedanje Europskom unijom i te kako može nadopuniti s titulom EPK.




Organizirat ćemo prezentaciju veleposlanicima, a izuzetno je bitno naglasiti riječke vrijednosti kao što je multikulturalnost u trenutku kada se preispituju europske vrijednosti. Mi smo za Europu jednakih, izjavila je Grabar Kitarović.


Gradonačelnik Vojko Obersnel također je izrazio zadovoljstvo sastankom.


– Imali smo konstruktivan i koristan sastanak oko projekta Europske prijestolnice kulture. Upoznali smo predsjednicu s tijekom odvijanja projekta, te s izvrsnom ocjenom europskih panela u prvoj evaluaciji koja je uslijedila nakon izbora, u zadnjih mjesec dana te o aktivnostima koje su pred nama. Za nas je važan osobni angažman predsjednice kroz sastanke s veleposlanicima kada je riječ o promociji EPK.


Moramo iskoristiti sinergiju i sretnu okolnost da u istoj godini Rijeka bude EPK, a Hrvatska preuzme predsjedanje Europskom unijom, izjavio je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.


Direktorica TD Rijeka 2020 d.o.o. Emina Višnić uvjerena je da se mogu razvijati različiti oblici suradnje na svim razinama kako bi projekt EPK bio što kvalitetniji zbog toga što on ima riječku, nacionalnu, ali i europsku dimenziju.


Sastanku su prisustvovali pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar, pročelnik Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu PGŽ-a Valerij Jurešić, direktorica Sektora za razvoj i strateška partnerstva tvrtke Rijeka 2020 Irena Kregar Šegota, intendant HNK Ivana pl. Zajca Marin Blažević, ravnateljica Art kina Rijeka Slobodanka Mišković te pročelnica Upravnog odjela za socijalnu politiku i mlade Primorsko–goranske županije Dragica Marač.