Lijepa tradicija

Predbožićni susreti u Riječkoj nadbiskupiji: Svi smo pozvani graditi mostove

Mirjana Grce

Foto I. Tomić

Foto I. Tomić



RIJEKA – Nastavljajući lijepu tradiciju susreta na Badnjak i razmjenjivanja božićnih i novogodišnjih čestitki riječki gradonačelnik mr. Vojko Obersnel i njegovi zamjenici, kao i župan primorsko-goranski Zlatko Komadina na Badnjak ujutro su se u Nadbiskupskom domu susreli s mons. dr. Ivanom Devčićem, riječkim nadbiskupom i njegovim suradnicima. Gradonačelnik Obersnel je na Badnjak također posjetio Trsatsko svetište i Franjevački samostan, gdje je božićne i novogodišnje čestitke razmijenio s trsatskim franjevcima, među ostalima fra Serafinom Sabolom, dr. fra Emanuelom Hoškom te gvardijanom fra Antunom Jesenovićem.


Gradonačelnik Obersnel i nadbiskup Devčić susreću se u Nadbiskupskom domu na Badnjak već 16 godina, a tu su tradiciju naslijedili od svojih prethodnika mons. dr. Antona Tamaruta i Slavka Linića. Zaželjevši gostima dobrodošlicu, mons. Devčić je rekao da je uvijek dobro kada se ljudi susreću, da je Božić blagdan susreta.


– Božić nas uvijek poziva na susret, na zajedništvo. Anđeli su u božićnoj noći navijestiti »Slava na visinama Bogu, a na zemlji mir ljudima miljenicima njegovim«, dakle svim ljudima – i to je bitna poruka Božića. Izgradnja zajednice na svjetskoj razini danas je zapravo pitanje budućnosti čovječanstva, rekao je mons. Devčić tom prilikom za medije i poručio da smo svi pozvani graditi mostove. – Susreti s nadbiskupom Devčićem i njegovim suradnicima uoči Božića lijepa su i duga tradicija, no naravno susrećemo se i tijekom godine te imamo izuzetno dobru suradnju. Ovi susreti uvijek su prilika da se podsjetimo na sve što smo uspjeli napraviti u protekloj godini i na ono što nas čeka u godini pred nama te da jedni drugima čestitamo blagdane, rekao je gradonačelnik Obersnel.

Župan Komadina, koji se ove godine uključio u tradiciju susreta i zajedničkog doručka na Badnjak rekao je da je ta tradicija i oličenje dobre suradnje Riječke nadbiskupije, Županije i Grada Rijeke, i kako je izdvojio »zajedništva koje je toliko potrebno u cijeloj Hrvatskoj, pa tako i u našem kraju«.