Od 1. siječnja novost za sve otočane

Predano 48.500 zahtjeva za otočne iskaznice

Darko Pajić

Stanovnici otoka pravo na povlaštenu cijenu karata u javnom linijskom pomorskom prometu moći će ostvariti isključivo putem otočnih iskaznica



RIJEKA » Od početka naredne godine svi stanovnici hrvatskih otoka moći će ostvarivati pravo na povlaštenu cijenu karata u javnom linijskom pomorskom prometu isključivo putem otočnih iskaznica. Dosad je u agencijama Jadrolinije zaprimljeno oko 48.500 zahtjeva za izdavanjem otočne iskaznice, te dodatnih 15.400 zahtjeva za izdavanjem vinjeta za vozila. Od 1. siječnja umanjenu cijenu trajekata i katamarana otočani će moći ostvariti isključivo putem iskaznica i vinjeta. 


  Kako ističe ravnatelj Agencije za obalni linijski pomorski promet, kap. Ivan Franičević, broj zaprimljenih zahtjeva nešto je manji od očekivanog ukoliko se uzme u obzir podatak s posljednjeg popisa stanovništva, koji pokazuje da hrvatski otoci imaju ukupno 136.000 stanovnika. 


  – Zadovoljni smo dosad obavljenim poslom i tu posebno treba pohvaliti Jadroliniju, koja na terenu prikuplja zahtjeve. Pozivamo sve otočane koji još nisu dali zahtjev da to što prije učine, jer je ostalo još relativno malo vremena. Moram također reći da smo imali određenih kašnjenja sa izdavanjem vinjeta za vozila, koje se nisu dostavljale, jer je Agencija za komercijalnu djelatnost, koja obavlja taj posao, imala problem s nedostatnom bazom podataka. To je sada riješeno i postoji kapacitet izdavanja oko 500 vinjeta u jednom satu tako da bi se u kratkom roku trebao nadoknaditi manjak iz proteklog razdoblja. Ukoliko je netko predao zahtjev, a nije dobio vinjetu ili otočnu iskaznicu, mi ćemo i poslije 1. siječnja odobravati povlaštene karte, jer će u evidenciji biti svi zahtjevi tako da nitko neće biti zakinut, a vozila će imati popust na temelju prometne dozvole. Međutim, ako zahtjev nije predan povlastica se neće moći koristiti i svi će morati plaćati punu cijenu karte na svim linijama, naglašava Franičević.




  Zahtjevi se podnose na sljedećim prodajnim mjestima Jadrolinije: Biograd, Brbinj, Brestova, Dominče, Drvenik, Dubrovnik, Hvar, Korčula, Makarska, Mali Lošinj, Merag, Novalja, Orebić, Ploče, Porozina, Prapratno, Preko, Prizna, Rab, Rijeka, Rogač, Sobra, Split, Stari Grad, Sućuraj, Sumartin, Supetar, Šibenik, Tkon, Trpanj, Ubli, Valbiska, Vela Luka, Vis, Zadar i Žigljen.