Proračun(ajme)

Poziv Riječanima: Zaigrajte igru i složite proračun

Damir Cupać

Kroz igru se ostvaruje komunikacija s upravom i već sada omogućuje sudjelovanje građana u donošenju proračuna za 2016. jer igrači (građani) biraju projekte koje bi rado realizirali



RIJEKA » Iz Grada Rijeke pozivaju građane da zaigraju edukativnu riječku proračunsku igru Proračun(Ajme) i ove godine, te da se upoznaju s ovogodišnjim proračunom, biranjem ponuđenih projekata, odnosno sugeriranjem novih, uključe u planiranje i donošenje proračuna za 2016. godinu. Edukativna proračunska igra objavljena na adresi http://www.vojko-obersnel.com/hr/proracunajme, a ove godine donosi pojednostavljeni prikaz riječkog gradskog proračuna i omogućava građanima da se na jednostavan način upoznaju s gradskim proračunom za 2015. i doznaju kako se proračun uopće donosi i što obuhvaća.


  – Kroz segment igranja proračunske igre ostvaruje se komunikacija s upravom i već sada otvara sudjelovanje građana u donošenju proračuna za 2016. jer igrači (građani) biraju projekte koje bi rado realizirali i pokušavaju unutar postojećeg proračuna uštedjeti sredstva za njihovu realizaciju. Jednako tako, građani mogu slanjem poruke na kraju igranja i sami predložiti projekt koji bi realizirali ili uvrstili na popis projekata u idućoj godini. Statistika igranja, odnosno najčešće birani ili predloženi projekti uzimaju se u obzir prilikom planiranja proračuna za iduću godinu, navode u Gradu Rijeci.


  Dalje se pojašnjava da je novost u ovogodišnjoj igri da su neki veći projekti poput izgradnje Knjižnice i Muzeja moderne i suvremene umjetnosti ili izgradnje sportskog kampa na Rujevici, uklonjeni s liste želja jer je njihova realizacija praktički započela, odnosno sredstva za njihovu realizaciju nalaze se već u proračunu ili su pak utvrđeni modeli izvanproračunskog financiranja za njih – primjerice EU fondovi, sufinanciranje od strane državnog proračuna.




  – Uklonjeni su i oni projekti koji su u međuvremenu već realizirani, poput izgradnje vrtića na Pehlinu i sl. A u popis projekata dodani su neki koje su u ranijim igranjima ili dopisima građani sugerirali poput izgradnje novog vrtića na Krnjevu, izgradnje gimnastičke dvorane, kupovine Teatra Fenice za potrebe riječke kulture, uređenja nogometnog igrališta u dolcu na Trsatu.


  Ova edukativna igra model je kojim se Riječani još od 2011. upoznaju s pojednostavljenom verzijom godišnjeg proračuna, pri čemu im je osiguran i pristup detaljnom prikazu proračuna. navedeno je u priopćenju Grada Rijeke.