Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 1° 6
Sutra: 1° 1° 6
21. siječnja 2019.
Sarkofag s tijelom sveca

Povijesni događaj: Na dočeku relikvije sv. Leopolda Mandića u Rijeci očekuje se oko 50 tisuća hodočasnika

Foto Miranda Cikotić / PIXSELL
Foto Miranda Cikotić / PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 18. rujan 2017. u 8:25 2017-09-18T08:25:00+02:00

Današnji program dočeka u Ciottinoj ulici počet će u 15.30 sati plesom Bokeljske mornarice, a relikviju će po dolasku pozdraviti zvona crkvi i brodske sirene. Nakon toga sarkofag će se unijeti u crkvu u kojoj će početi molitveni program, a svečano euharistijsko slavlje u 19 sati predvodit će riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić

RIJEKA Danas u 16 sati relikvija neraspadnutog tijela sv. Leopolda Bogdana Mandića stići će u kapucinsku crkvu Gospe Lurdske na Žabici, gdje je ovaj svetac boravio 1923. godine, od 16. listopada do 11. studenoga. Povijesni je to događaj za Crkvu u Hrvatskoj, koji je rezultat odluke kongregacije za kauze svetaca koja je u lipnju ove godine odobrila da sarkofag s tijelom sv. Leopolda Mandića ponovo može napustiti Padovu i hodočastiti do svečeva rodnog kraja u Herceg Novi te da se putem zaustavi u više hrvatskih nadbiskupija i biskupija, među njima i u Riječkoj nadbiskupiji. Valja podsjetiti da je pri dolasku sarkofaga s tijelom sv. Leopolda Bogdana Mandića u Zagreb, od 13. do 18. travnja prošle godine, biskup rodne svečeve biskupije Kotorske mons. Ilija Janjić izrazio želju da svetac pohodi i svoj rodni kraj.

Relikvije sv. Leopolda došle su u Kotorsku biskupiju u godini koju je mjesni ordinarij proglasio Godinom sakramenta sv. Ispovijedi te traje od blagdana Sveta tri kralja do kraja prosinca.

Misa i bdijenje

Današnji program dočeka u Rijeci počet će u 15.30 sati plesom Bokeljske mornarice, a relikviju će po dolasku pozdraviti zvona crkvi i brodske sirene. Nakon dočeka, koji će biti u Ciottinoj ulici, sarkofag će se unijeti u crkvu u kojoj će početi molitveni program. Svečano euharistijsko slavlje u 19 sati predvodit će riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić. Nakon mise je bdijenje i misa za mlade u 23 sata, koju će predstaviti povjerenik za sveučilišni pastoral vlč. Marko Šarić. Crkva će ostati otvorena cijele noći i program bdijenja organizirat će molitvene zajednice i udruge. Uz čašćenje tijela sv. Leopolda, vjernici će moći pristupiti sakramentu ispovijedi u kripti crkve Gospe Lurdske (donja crkva). U utorak, 19. rujna od jutarnjih sati bit će omogućena molitva pred relikvijama, dok će prva misa biti slavljena u 6.30 sati.

Svečano euharistijsko slavlje u 10 sati predslavi krčki biskup mons. dr. Ivica Petanjak. Od 10 do 14 sati program će animirati vjernici Krčke biskupije. Ispraćaj i polazak relikvija za Padovu je u 14 sati.

Sarkofag sa svečevim tijelom krenuo je iz Padove u četvrtak, 14. rujna u 7 sati, a prije Rijeke, organizirane su liturgijske svečanosti u Zadru, Herceg Novom, Dubrovniku i Splitu. Rijeka je posljednja destinacija čašćenja relikvije u Hrvatskoj, nakon koje je organiziran povratak i prijevoz sarkofaga u Padovu. Kao i pri dolasku u Zagreb, prijevoz sarkofaga sv. Leopolda Bogdana Mandića obavlja Croce Verde te jedanaest njihovih članova prati tijelo na cijelom putu. Uz njih, sarkofag prati i pet talijanskih kapucina te hrvatski kapucini i provincijal slovenskih kapucina, kao i svećenik Kotorske biskupije.

Režim prometa

Organizatori na dočeku u Rijeci očekuju oko 50 tisuća hodočasnika te je angažiran i veliki broj volontera, a na snazi će biti posebna regulacija prometa. Ciottina ulica će od raskrižja s Ulicom Ivana Pavla II. do kraja biti zatvorena za promet vozila. Svi koji dolaze organizirano autobusima bit će prihvaćeni na Željezničkom kolodvoru i upućivani Krešimirovom ulicom prema Žabici. Za one koji dolaze individualno, postoji veći broj parkirališta s kojih je pristup do Krešimirove ulice. U Kapucinsku crkvu će se ulaziti isključivo s južne strane, dakle iz Krešimirove ulice, uz mogućnost korištenja zapadnog stepeništa.

U samoj crkvi će se za pristup tijelu koristiti lijeva lađa, a oko sarkofaga će se prolaziti u dvije kolone koje se nakon prolaska spajaju u jednu. Izlaz iz crkve bit će isključivo na istočna vrata, uz mogućnost izbora izlaza na Ciottinu ulicu ili prolaskom kroz dio crkve povratkom na terasu ispred crkve. S terase, na kojoj će se paliti svijeće, izlaz će biti dopušten samo korištenjem istočnog stepeništa. Praćenje misa za sve koji neće moći biti u Gornjoj crkvi osigurano je putem tri videozida – u Ciottinoj ulici, na terasi Gornje crkve i u Donjoj crkvi, Kripti.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka