Baština

Povijesna kastavska Crekvina bit će najimpresivnija ljetna pozornica na Balkanu

Andrej Petrak

Foto: Marko Gracin

Foto: Marko Gracin

Prva faza sanacije i uređenja projekt je vrijedan dva milijuna kuna, a polovinu toga iznosa osiguralo je Ministarstvo turizma



KASTAV Grad Kastav, uz pomoć Ministarstva turizma, dovršio je prvu fazu sanacije i uređenja povijesne Crekvine te stavljanje ovog impresivnog objekta kulturne baštine u funkciju turizma, u okviru projekta vrijednog dva milijuna kuna, rađenog prema ideji cijenjenog hrvatskog arhitekta javnih prostora, profesora Nenada Fabijanića.


U okviru prve faze, za što je Ministarstvo turizma izdvojilo milijun kuna, izvedena je konsolidacija i konzervacija postojeće konstrukcije svetišta, a ponovo je zatvoren prolaz kroz oltarno svetište Crekvine koji je nasilno otvorila talijanska vojska nakon Prvog svjetskog rata. Ujedno su na prostoru istočne sakristije uređeni novi sadržaji u funkciji ljetne pozornice: muška i ženska garderoba sa sanitarnim čvorovima te skladišni prostori.


Na dobrom putu


Za dovršenje cijelog projekta potrebno je još pet milijuna kuna što bi, najavljuju u Gradu Kastvu, uskoro trebalo biti osigurano putem Urbane aglomeracije Rijeka, a svi uključeni uvjereni su da će Crekvina tada predstavljati jednu od najimpresivnijih i najatraktivnijih ljetnih pozornica na hrvatskom Mediteranu.




Gradonačelnik Kastva Ivica Lukanović ponosan je što je za projekt uređenja Crekvina odobren pojedinačno najizdašniji iznos na natječaju Ministarstva turizma, jer to pokazuje da je Grad na dobrom putu s ovim projektom.


– Prvo projektiranje počelo je još prije desetak godina, a tad smo krenuli i s čišćenjem zaraslog raslinja sa zidina Crekvine. Skromnim budžetom pokušavali smo održavati naš najveći kulturni spomenik, a sad smo dovršili prvo veće ulaganje u suradnji s Ministarstvom turizma, rekao je Lukanović.


– Uspoređujući na fotografijama Crekvinu nekad i danas, možemo vidjeti da je danas znatno bliže starom izgledu, nego što je bila prije ove intervencije – rekao je gradonačelnik. Izrazio je uvjerenje da će uskoro, uz pomoć riječke Urbane aglomeracije, moći početi s uređenjem Lokvine, ali i dovršetkom Crekvine.


Novo i staro


Arhitekt Nenad Fabijanić zahvalio je svima u Gradu Kastvu i drugim suradnicima s kojima je proteklih godina surađivao na revitalizaciji ove lokacije koja je, kaže, izuzetno važna i zbog povijesnih i fenomenoloških razloga.



Nenad Fabijanić osvrnuo se na činjenicu da Rijeka 2020. godine postaje Europskom prijestolnicom kulture i da će Crekvina, kako se očekuje, dotad postati prvi reprezentativno uređeni javni prostor ovakvog značaja na ovom području.


– Uvjeren sam da će Crekvina postati atraktivnom javnom pozornicom, na kojoj će se od proljeća do jeseni, praktički svaka dva dana moći održavati najveći kulturni spektakli – rekao je Fabijanić.



– Radio sam na četrdesetak projekata revitalizacije kulturne baštine, od Poreča i Umaga sve do Dubrovnika, na cijelom području hrvatskog Mediterana, a lokacija Crekvine posebno mi je draga. Uz moj Pag, kvarnerski ambijent je onaj koji mi je izuzetno blizak, i po drugoj polovici moje obitelji – objasnio je Fabijanić.


Pojasnio je da se pri projektiranju vodio time da revitalizacija života traži dijalog starog i novog.


– Poštovali smo prostor glavnog oltara koji će sad biti pretvoren u prostor spektakla sa savršenom i impresivnom ljetnom pozornicom, koja će biti reprezent kulture, baštine i građana Kastva – rekao je Fabijanić.


Naveo je da objekt svlačionica postavljen u lijevoj sakristiji, kao i planirani identičan objekt, što će naći mjesto u desnoj sakristiji, predstavljaju kapsule koje su ušle u prostor tih zidina, a ni jednim svojim dijelom ih ne diraju. Odlučio se na to da kapsule budu izrađene od materijala kortena, čelika koji jako brzo poprimi finu hrđu, koja se u kratkom vremenu stabilizira. Ovaj materijal omogućuje dijalog kamena iz 17. stoljeća i najobičnijeg čelika, sadašnjosti i prošlosti – rekao je Fabijanić.