Ljetni upisni rok

Povećan interes brucoša u Rijeci za tehničke i prirodne znanosti

Ingrid Šestan Kučić

Na jesenjem roku ostalo je svega 507 slobodnih mjesta, od čega se najveći broj odnosi na izvanredne studente. Ove godine najveći hit su Tehnički i Građevinski fakultet, te Odjel za fiziku 

RIJEKA Nakon višegodišnjeg trenda pada interesa za studijske programe Sveučilišta u Rijeci na ovogodišnjem ljetnom upisnom roku sve sastavnice riječkog Sveučilišta izazvale su veći interes budućih studenata, a rezultat toga je svega 507 slobodnih upisnih mjesta za jesenji upisni rok. Najveći broj tih slobodnih mjesta odnosi se na izvanredne studente kojima se nude 292 mjesta, za redovite studente ostalo je svega 110 upisnih mjesta, a strane studente 119.   

I biotehnologija »in«


U ljetnom se roku na riječke fakultet upisalo 2.875 brucoša, a pojašnjavajući kako je Sveučilište u Rijeci zbog demografske situacije godinama bilo suočeno s padom interesa za programe koje nudi, prorektorica za nastavu i studentska pitanja prof. dr. Snježana Prijić Samaržija ističe kako su se na ovogodišnjim upisima pojavili neki novi trendovi koji se ponajprije odnose na pojačan interes za prirodne znanosti.    




Ulaskom Hrvatske u EU promijenila su se i upisna pravila, jer upisne kvote hrvatski studenti dijele sa studentima članica EU. Ovogodišnje prijave za upise provodile su se u vrijeme prije ulaska Hrvatske u EU, pa se tek na jesenjem roku očekuju prijave EU studenata. 


   – Na ljetnom roku primijetili smo pojačan interes Slovenaca za naše studije, posebno za Medicinski fakultet. Slovenski su studenti i inače navikli na studiranje u Rijeci, međutim ove godine je njihov broj porastao, navodi prof. dr. Prijić Samardžija.





  – Ovogodišnji ljetni upisni rok puno je bolji nego prošlogodišnji, jer gotovo su na svim fakultetima popunjena mjesta za redovite studente, a pojedini fakulteti su u cijelosti uspjeli zaključiti upise u ljetnom roku. Slobodna mjesta koja su ostala za jesenji rok uglavnom se odnose na izvanredne i strane studente. Ono što nas je ove godine ugodno iznenadilo pojačan je interes za tehničke i prirodne znanosti. Naime, Tehnički je fakultet svojevrsno iznenađenje po broju upisanih studenata, a slično je i s Građevinskim fakultetom, te Odjelom za fiziku koji bilježe pojačan rast interesa. Velik interes izazvali su i fakulteti društvenih i humanističkih znanosti, međutim to je nešto što je već uobičajeno i godinama se ponavalja, navodi prorektorica. 


   Dodajući kako su se tradicionalno i studiji biomedicinskih znanosti popunili u ljetnom roku, prof. dr. Prijić Samaržija ističe i veliki interes za Odjel za biotehnologiju koji je upisni postupak završio u ljetnom upisnom roku. U društvu ustanova koje zbog popunjenosti upisne kvote neće otvoriti vrata budućim brucošima na jesen ušli su i Odjel za matematiku te Učiteljski fakultet, dok će Odjel za fiziku upisni postupak provesti za svega 9, a Odjel za informatiku za 11 studenata.   

Mjesta na Ekonomiji


Među fakultetima s nepopunjenom upisnom kvotom, s najvećim brojem slobodnih mjesta raspolaže Ekonomski fakultet koji čeka još 149 studenata, međutim uglavnom je riječ o mjestima namijenjenim stranim i izvanrednim studentima. Fakultet za menadžment u turizmu i ugostieljstvu može primiti još 61, a Pravni fakultet 52 studenata. Na Pomorskom fakultetu ostalo je slobodno 77 mjesta, na Tehničkom 45, na Građevinskom 12, a na Akademiji primijenjenih umjetnosti 16 mjesta. Upisna kvota Medicinskog fakulteta za jesenji rok iznosi pak 41 mjesto, a osnosi se samo na studije sanitarnog inženjerstva, medicinsko-laboratorijske dijagnostike, radiološke tehnologije i primaljstvo, dok su ostali studijski programi popunili sva mjesta. 


   Slična je situacija i na Filozofskom fakultetu koji raspolaže s još 48 upisnih mjesta koja se odnose na sve studije osim psihologije, kulturologije, filozofije te engleskog i njemačkog jezika koji su zaključili upise u ljetnom roku.