Smrad s Marišćine

Potresno pismo oca iz Marčelja: “Čime je moja obitelj zaslužila da ju se truje?”

Portal Novilist.hr

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Centar svakako utječe na zdravlje stanovnika bez obzira koliko se pokušavalo prikazati kako to nije istina. Na moje zdravlje te zdravlje moje obitelji definitivno utječe, kaže Renato Simčić



VIŠKOVO Renato Simčić jedan je od brojnih stanovnika Marčelja koji proteklih mjeseci muku muče s nesnosnim smradom što se praktički svake večeri širi s Centra za gospodarenje otpadom Marišćina. Razumljivo revoltiran i očajan zbog cijele situacije, kojoj ne vidi kraja, uputio je otvoreno pismo brojnim institucijama kako bi upozorio da nesnosan smrad značajno utječe na psihičko i fizičko zdravlje stanovnika.


– Budući da prethodni upiti i zamolbe nisu nažalost dali nikakvog rezultata osim značajnog povećanja emisije štetnih tvari (izvor Nastavni zavod za javno zdravstvo) ovim putem zahtijevam da se mojoj obitelji (5 članova + kućni ljubimac) HITNO osigura zamjenski smještaj ekvivalentan onome koji imamo sada, s izuzetkom nesnosnog smrada i štetnih tvari u zraku. Izvod koji potkrjepljuje moje tvrdnje o štetnosti zraka koje smo mi kao obitelj primorani udisati dajem u prilogu, piše Renato Simčić.


Podsjeća institucije da istim podacima mogu pristupiti i sami na stranicama Zavoda za javno zdravstvo.





– Žalosno je da upiti stanovnika ostaju neodgovoreni i ignorirani jer smo mi ti koji na kraju krajeva izdvajamo novce iz svojih plaća za VAŠE plaće! Je li ignoriranje Vaš standardni način poslovanja? Centar na Marišćini je sve samo ne “moderan” kako ga se konstantno predstavlja. Centar svakako utječe na zdravlje stanovnika bez obzira koliko se pokušavalo prikazati kako to nije istina. Na moje zdravlje te zdravlje moje obitelji definitivno utječe, kaže.


Najlakše se na kraju radnog dana spakirati i otići svojim domovima gdje ne smrdi, ostavljajući nas stanovnike da se gušimo u smradu. Ignoriranje nije rješenje, dodaje.



– Čime smo mi stanovnici Marčelja zaslužili takav tretman? Čime smo mi to stanovnici Marčelja zaslužili trovanje? Čime su to stanovnici Veprinca, Kastva, Rupe, Delnica, Fužina, Kantride itd. bolji od nas? Osim ako mi ne možete dati odgovore na gore postavljena pitanja koja će jasno i eksplicitno dokazati da sam ja to na bilo koji način zaslužio, od danas, 09.11.2018. 16h, osigurati ćete zamjenski i adekvatni smještaj kako je prethodno zatraženo.


Na koncu konca, zahtijevam da se ispoštuje članak 70 Ustava Republike Hrvatske. Zahvaljujem na promptnoj reakciji, piše Renato Simčić institucijama.