Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 2° 6
Sutra: 2° 2° 6
21. siječnja 2019.
Branko Eškinja tvrdi da je šest godina radio bez plaće

Potražujem 2,1 milijun kuna od Croatia osiguranja; CO: On nikad nije radio za nas

Slučaj za "vjerovali ili ne" - Branko Eškinja / Foto Silvano JEŽINA
Slučaj za "vjerovali ili ne" - Branko Eškinja / Foto Silvano JEŽINA
Autor:
Objavljeno: 16. rujan 2013. u 11:56 2013-09-16T11:56:00+02:00

Eškinja kao dokaz ima brojnu dokumentaciju među kojima i punomoći iz 2009. i 2011. potpisane od tadašnjeg izvršnog direktora Regije 5 Croatia osiguranja Miljenka Nekića, ali u CO tvrde da ništa ne duguju Eškinji, jer nema ugovor o djelu. Slučaj je sada na policiji i Državnom odvjetništvu

Punih sedam godina bio sam angažiran u razvojnim projektima koji su se odvijali na području riječke Filijale Croatia osiguranja, kaže Riječanin Branko Eškinja . U tom je razdoblju kaže, aktivno sudjelovao u šest projekata za koje sada od Croatia osiguranja potražuje naknadu od 2,1 milijun kuna. Problem je, međutim, što Croatia osiguranje, kroz korespodenciju koju je s Eškinjom vodilo unatrag nekoliko mjeseci, negira njegov angažman u toj kompaniji. Ispada kako je izmislio da je za Croatia osiguranje bilo što radio.

 

Frančišković: Nije imao ni ugovor ni narudžbenicu

  Donedavni direktor Filijale Rijaka Croatia osiguranja Ivan Vanja Frančišković, koji je ovog ljeta napustio kompaniju, rekao nam je da on nije imao informaciju da je Miljenko Nekić angažirao Branka Eškinju i još mu potpisao određene punomoći.
 
»Nedavno mi je u kancelariju došao gospodin Eškinja. Objasnio mi je da je radio određene poslove za Croatia osiguranje za što mu je Nekić dao punomoć. Nije, međutim, imao nikakav ugovor ni narudžbenicu. Rekao sam mu da Filijala Rijeka CO-a plaća svoje usluge, ali da mu nemamo na temelju čega platiti to što tvrdi da je napravio. Za nas sigurno ništa nije radio«, kaže Frančišković koji je u međuvremenu napustio Croatia osiguranje.

On pak tvrdi, dokazujući to i određenom dokumentacijom, kako ga je za obavljanje određenih poslova u CO još od 2005. godine angažirao tada visokopozicionirani Miljenko Nekić, izvršni direktor Regije 5 Croatia osiguranja koja je pokrivala područje Primorsko-goranske, Istarske i Ličko-senjske županije. U međuvremenu je Nekić maknut s tog mjesta i postao je savjetnik donedavnog direktora Filijale Rijeka CO Ivana Vanje Frančiškovića koji tvrdi da on o Eškinjinom angažmanu u CO nema pojma niti je znao, sve donedavno dok ga Eškinja nije posjetio u kancelariji, da taj čovjek postoji i navodno nešto radi za tu osiguravajuću kuću.
Eškinja, zgrožen situacijom u kojoj se našao, nakon sedmosatnog iznošenja svojeg viđenja ove situacije u riječkoj policiji, zbog sumnje u određena kaznena djela najavljuje i posjet USKOK-u. Croatia osiguranje je otišlo i korak dalje, te je Državnom odvjetništvu podnesena je kaznena prijava protiv Branka Eškinje.
 
 

Stanice za tehnički pregled

»Policiji sam dao svu dokumentaciju, sve relevantne informacije iz čega je potpuno jasno da sam bio angažiran u Croatia osiguranju. Rečeno mi je da će policija sve to istražiti, kao i to da sam moguća žrtva prevare. Nikada, nažalost, s CO nisam sklopio ugovor o poslovnoj suradnji. Uvijek mi je Miljenko Nekić govorio da obavim još ovaj ili onaj posao pa da ćemo to riješiti i potpisati. Pozivao me na strpljenje, za koje više nemam vremena jer sam izgubio i novce i zdravlje.

 

Miljenko Nekić: Nikada nije radio za CO, a punomoći sam mu potpisivao na prijedlog projektanata

Trenutni savjetnik direktora Filijale Rijeka CO-a Miljenko Nekić, za kojeg Eškinja tvrdi da ga je upravo on angažirao za obavljanje niza konzultantskih i lobističkih poslova, tvrdi kako je sve što Eškinja kaže – laž!
 
»Nikada on nije radio za CO. Nikada. Nijedan posao: ni stanicu na Svilnom ni polikliniku u Osječkoj. Neka pokaže bilo kakav ugovor ili narudžbenicu. Taj čovjek nema dokaze za ono što priča. Imali smo ugovore s prejakim firmama da bi njega angažirali. Pa on nema nikakve reference. Što je radio, čime se uopće bavio da bi mogao za nas nešto odrađivati. Taj njegov pritisak kojim traži novac ne traje mjesecima, već možda i godinu dana. Zato ga je CO i tužio«, kaže Nekić u izjavi koja potpuno odudara od svega što tvrdi Eškinja. Pitali smo ga zašto mu je onda potpisivao punomoći temeljem kojih se Eškinjino ime nalazi na nekim službenim sastancima, na kojima je evidentiran kao predstavnik investitora Croatia osiguranja.
»To je bilo na prijedlog nekih projektanata«, tvrdi Nekić. Ne negira da se s Eškinjom u jednom razdoblju intenzivno viđao, »čak smo popili puno kava zajedno, tko zna koliko, 100, možda i 150 kava, kad bi s nama bili razni poslovni ljudi vezani za projekte CO-a«. 
»Znam mu obitelj. On je čovjek koji ima probleme. Iako mi je napravio kaos u životu, ne zamjeram mu. Ne mogu se na njega naljutiti«, kaže Nekić.

Imao sam povjerenje koje je izigrano. Pogriješio sam što sam vjerovao krivim ljudima poput Nekića i zato sam gotovo propao, ali inzistiram da mi se plati sve što sam napravio. Postoje brojni svjedoci iz raznih državnih i komunalnih firmi, projektanti i izvođači koji mogu potvrditi da sam godinama za kompaniju odrađivao poslove oko pronalaženja lokacije za Stanice za tehnički pregled, vođenje projekta Stanice za tehnički pregled Rab, vođenje radova na zgradi CO-a u Gospiću... No u prvom planu od svega što sam odrađivao za Croatia osiguranje ipak bih istaknuo poslove na Stanici za tehnički pregled vozila na Svilnom, koja je nedavno otvorena i posluje pod krajnje čudnim okolnostima, kao i nikad realizirani projekt gradnje poliklinike u Osječkoj ulici u kojem sam bio godinama angažiran.

U pokušaju ili realizaciji tih projekata odrađivao sam brojne sastanke, konzultacije i lobiranja. Odjednom, u CO-u tvrde da nema dokaza da sam za njih bilo što radio! Smatram da to što nema sklopljenog ugovora, za čije su me potpisivanje godinama zavlačili, nije prepreka da mi se plati ono što je dokazivo da sam odradio«, kaže Branko Eškinja, nekad poznati nogometaš koji je u Švicarskoj poslovnu karijeru ostvario i u dentalnoj industriji. Nekad uspješan u sportu, danas je doslovno na rubu egzistencije, bez prihoda i narušenog zdravlja.

Angažirao sudskog vještaka

 
  Za potrebe tužbe koju priprema podignuti protiv Croatia osiguranja Branko Eškinja kaže da je jedan sudski vještak napravio »Analizu vrijednosti izvršenih poslova Branka Eškinje po nalogu Croatia osiguranja od 2005. do 2010. godine«. Po toj Analizi, CO je dužan Eškinji sveukupno 2,1 milijun kuna. Od toga se 545 tisuća kuna odnosi na pripremu potencijalnih zemljišta u Rijeci koje su dolazile u obzir kao moguće lokacije za izgradnju stanica za tehnički pegled. U toj je cijeni obuhvaćeno i traženje potencijalnih lokacija za koje je, u jednom slučaju, CO čak platio kaparu, ali je odustao od kupnje.
U tu cijenu Eškinja je obračunao i brojna putovanja po PGŽ i Istri gdje su se tražile povoljne lokacije. Svoj dio Eškinja je obračunao i kod kupnje terena od Grada Rijeke, kao i pripremu za natječajnu dokumentaciju. Svoj angažman kod izgradnje Stanice za tehnički pregled vozila na Svilnom, na čemu je bio angažiran tri i pol godine, Eškinja je procijenio na 700 tisuća kuna. Za posao oko izgradnje Poliklinike na Škurinjama, gdje je, kao i kod Svilnog, bio angažiran oko ishođenja lokacijskih i građevinskih dozvola, Eškinja traži 461 tisuću kuna. Ostatak do 2,1 milijun kuna Eškinja traži za poslove vezane uz Stanicu za tehnički pregled Rab i Gospić.
 
CO: Kazneno smo prijavili Eškinju 
 
  U svom odgovoru na naša precizna pitanja o tome da li im je poznato da je Branko Eškinja radio za njihovu kompaniju temeljem punomoći i dogovora s izvršnim direktorom Regije 5 Croatia osiguranja, u Croatia osiguranju nisu dali detaljna i konkretna pojašnjenja. 
 
»Točno je da je Branko Eškinja postavio zahtjev za isplatu Croatia osiguranju, no taj je zahtjev odbijen kao neosnovan te je od strane Croatia osiguranja, Filijala Rijeka, a u svezi s time nadležnom Državnom odvjetništvu podnesena je kaznena prijava«, objasnili su iz CO-a.
 
Postavili smo i pitanje zašto je Croatia osiguranje odustalo od gradnje, i to u svom prostoru, Poliklinike Škurinje u Osječkoj ulici u Rijeci. Pitanje smo postavli zato što Branko Eškinja tvrdi da su određene osobe iz CO-a svojim postupcima pogodovale interesima privatne poliklinike.
»U smislu navoda o pogodovanju određenih osoba iz Croatia osiguranja interesima privatne poliklinike nemamo saznanja da postoji sumnja o počinjenju takvih kaznenih djela niti da je podnesena bilo kakva prijava ili da bi bio pokrenut bilo kakav postupak po ovom pitanju«, poručili su iz CO-a.

 

Punomoći

U dokazivanju da je stvarno bio angažiran kao savjetnik i konzultant CO-a, Branko Eškinja nam je pokazao punomoći po kojima mu je savjetnik Filijale Rijeka CO-a Miljenko Nekić, nekadašnji izvršni direktor Regije 5 CO-a, u 2009. i 2011. omogućio da prisustvuje, u ime i u korist CO-a, uvidu u idejne projekte kod izdavanja lokacijskih dozvola za gradnju novih ili rekonstrukciju postojećih objekata u kojima ta državna kompanija obavlja ili je planirala obavljati poslovnu djelatnost.
Eškinja, nadalje, ima i dokumente Grada Rijeke na kojima je, kod održavanja određenih sastanaka, i službeno naveden kao predstavnik CO-a. Konkretno se radi o zapisniku Odjela gradske uprave za provedbu dokumenata prostornog uređenja i građenje. Bez pismene punomoći državne kompanije – koju ima i koja dokazuje određeni oblik njegovog angažmana – nema sumnje da Eškinja ne bi mogao pristupiti sastanku na kojem je zastupao interese Croatia osiguranja, a na kojem su još bili predstavnici MUP-a, Kanalizacije, Vodovoda, HEP-a...

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka