Privatni smještaj

Potraga za stanom u Rijeci: Studenti traže jednosobne stanove do 400 €

Ingrid Šestan Kučić

Foto S. DRECHSLER

Foto S. DRECHSLER

Iako je uvriježeno mišljenje da studenti traže što jeftiniji smještaj, to ipak nije tako, jer mnogi će radije platiti i veću cijenu nego dijeliti prostor s nekim, kažu u Sveučilišnoj smještajnoj agenciji



RIJEKA Studentskom centru Rijeka svake se jeseni obrati više od dvije tisuće studenata koji traže ostvarenje prava na subvenciju troškova privatnog smještaja, a prema očekivanjima ravnatelja Dinka Jurjevića ta će brojka i ove godine biti ista.


– Studenti predaju zahtjeve tek nakon što nađu smještaj, a ove godine imamo odobrenje za dodjelu 800 subvencija. Naime, nekad smo mogli dodijeliti 1.600 subvencija, međutim Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta smanjilo nam je taj broj iz razloga što se grade novi studentski smještajni kapaciteti. No, i tada kada smo dijelili 1.600 subvencija, bilo je onih koji nisu uspjeli ostvariti to pravo, navodi Jurjević.


Kriteriji za dobivanje subvencija koja će od iduće akademske godine iznositi 200, umjesto dosadašnjih 147 kuna mjesečno, istovjetni su kriterijima za dobivanje smještaja u Studentskom naselju, a uglavnom se svode na socijalnu komponentu te uspješnost studenata. Broj studenata, dodaje Jurjević, koji su zbog nedovoljnih domskih kapaciteta primorani tražiti privatni smještaj sigurno je veći od broja onih koji traže subvenciju za podstanarstvo, jer mnogi se ni ne upuštaju u traženje ostvarenja tog prava, a činjenicu da velik broj studenata riječkog Sveučilišta upravo sada kreće u potragu za podstanarskim stanom, potvrđuje i Luka Panjković iz Sveučilišne smještajne agencije. 


Baza podataka




Naime, na Sveučilištu u Rijeci studira dvadesetak tisuća studenata, od čega 45 posto otpada na studente koji nisu žitelji Primorsko-goranske županije. Pribrajajući tim studentima i one koji dolaze iz Primorsko-goranske županije, ali nisu iz grada Rijeke te strane studente, dolazi se do brojke od desetak tisuća studenata kojima je potreban smještaj u Rijeci za vrijeme studija, a trenutno im se nudi svega šestotinjak ležajeva u Studentskom naselju. 



Studenti nisu izbirljivi najmoprimci jer izgled stana i nije jako presudan prilikom njegovog odabira, no uz lokaciju, ono zbog čega će studenti odustati od najma je nepostojanje interneta i radnog stola.


– Internet spada u kategoriju »obavezno«. Ukoliko stan nema internet, onda barem mora imati telefonsku liniju i mogućnost da studenti sami sklope ugovor s operaterom. Naime, danas je nemoguće studirati bez interneta, studenti internetom komuniciraju s fakultetom, prijavljuju ispite i preuzimaju skripta. Osim interneta, bitno im je da stan ima klasičan radni stol. Druge posebne prohtjeve nemaju – kaže Panjković.



Upravo iz tog razloga prije tri godine je po uzoru na strana sveučilišta pokrenut projekt Sveučilišne smještajne agencije preko franšiznog modela, kojim  se studentima pruža moderna i adekvatna usluga smještaja. 


– U našoj bazi podataka imamo dvjestotinjak stanova, no nisu svi trenutno slobodni. U drugom dijelu kolovoza, a posebno u rujnu, potražnja studenata za stanovima se zahuktava. Sada već imamo nekoliko upita. Ono što najbolje prolazi kod studenata su stanovi čija cijena najma iznosi od 250 do 350 eura mjesečno. Najčešće je riječ o jednosobnim stanovima s dnevnim boravkom koje nerijetko dijeli dvoje studenata.  Najjeftiniji privatni smještaj u stanu u kojem su studenti sami je 200 eura, no takvih je ponuda jako malo, a uglavnom se radi o skromno uređenim stanovima male kvadrature. U većini slučajeva studenti biraju stanove čiji najam ne prelazi 400 eura mjesečno, a ukoliko je riječ o većem najmu, onda se radi i o većem stanu koji dijeli nekoliko studenata – pojašnjava Panjković.


Izbirljivi studenti


Iako je uvriježeno mišljenje da studenti traže što jeftiniji smještaj, Panjković navodi kako je trogodišnje iskustvo rada Sveučilišne smještajne agencije pokazalo da to ipak nije tako, jer studenti će radije platiti i veću cijenu nego dijeliti prostor s nekim drugim.


– Kada smo krenuli s radom, plan nam je bio osigurati što veći broj kreveta, međutim kroz praksu se pokazalo da to ne ide. Studenti, ako već moraju dijeliti stan s nekim, ne žele dijeliti i sobu. Radije će platiti veću cijenu najma, ako treba i 50 ili 80 eura mjesečno više, te imati svoj komoditet – ističe Panjković.I po pitanju lokacije studenti su izbirljivi, jer najčešće traže stanove u blizini fakulteta pa su tako najtraženiji stanovi na Belvederu i u širem centru Rijeke, dok za stanove u rubnim naseljima, poput Srdoča ili Drenove, studenti ne žele ni čuti.


Najjeftiniji privatni smještaj je najam soba s upotrebom kuhinje i kupaonice, međutim Panjković kaže kako je Sveučilišna smještajna agencija u tri godine postojanja imala svega desetak takvih ponuda za studente. Cijene takvog smještaja mjesečno se kreću oko sto eura te dodatnog iznosa za pokrivanje režijskih troškova, što je opet skuplje od kreveta u Studentskom naselju za koji studenti izdvajaju svega 360 kuna mjesečno, no privilegij tako niske cijene smještaja godišnje dobije svega pet posto studentske populacije kojoj treba krov na glavom za vrijeme studija u Rijeci. Iduće godine s izgradnjom novih smještajnih kapaciteta u Sveučilišnom kampusu na Trsatu neće se, kaže Panjković, ništa bitno promijeniti, jer gradi se 750 ležajeva što će pokriti jedva osam posto potreba studentske populacije.