Donacije i volonterski rad

Potpuna rekonstrukcija: Odjel za plastičnu kirurgiju ima novi izgled ”od poda do stropa”

Sanja Gašpert

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA



RIJEKA U samo godinu dana Odjel za plastičnu rekonstrukciju i kirurgiju Kliničkog bolničkog centra Rijeka promijenio je izgled »od glave do pete«, zahvaljujući prvenstveno donacijama, ali i nesebičnom volonterskom radu i zalaganju liječnika prof. dr. sc. Davora Jurišića i njegovog medicinskog osoblja.


– Obnovljen je cijeli odjel, od poda do krova. Uredili smo novu ambulantu za sestre, novu sobu za pročelnika s novim namještajem, knaufom, kao i klima uređajima, tapeciranim vratima. U predvorju i sve četiri sobe postavljeni su novi podovi, sve četiri bolesničke sobe dobile su klime i LED televizore, a TV prijemnik postavljen je i u sestrinskoj sobi. Klima je postavljena u sestrinskoj ambulanti, kao i u ambulanti na Poliklinici te sobi pročelnika Odjela. Za kuhinju smo nabavili perilicu suđa, a uređen je i popravljen sanitarni čvor. Zidovi na cijelom odjelu su obojeni, a osim sestrinske ambulante, sazidani su i novo previjalište, kao i prostor za prljavo. Postavili smo nove strujne instalacije i dvije strujne ploče. U suradnji s Primorsko-goranskom županijom, točnije zamjenicom župana Marinom Medarić i prof. Mladenom Pokrajčićem s Krka zaokružili smo jedan veći investicijski ciklus te za odjel nabavili petnaestak kreveta i noćnih ormarića – kaže prof. dr. sc. Jurišić, dodajući kako je sve navedeno omogućilo nadstandard pacijentima ovog bolničkog odjela.


Vrhunski rad


– Naši liječnici i medicinsko osoblje rade težak i zahtjevan posao koji nastojimo obaviti korektno uz zadovoljne pacijente čije povjerenje imamo. Na raspolaganju smo pacijentima triju županija. Rekao bih da kad se »male ruke slože, sve se može«, jer smo se i mi tako udružili i zajedno prionuli poslu. Veći dio godišnjeg odmora proveo sam radeći na odjelu zajedno s osobljem. Ovom prigodom zahvaljujem i službama KBC-a Rijeka na suradnji – kaže prof. dr. sc. Jurišić. Nadalje, dodaje, nabavljen je novi titanski električni dermatom nepohodan za liječenje opeklina.



Uvjetima liječenja, a posebice kvalitetom zdravstvene usluge te profesionalnim i ljubaznim medicinskim osobljem zadovoljni su i pacijenti ovog riječkog odjela. Frane Zorić s Krka na liječenju je dijabetičkog stopala i ima samo riječi hvale za prof. dr. sc. Jurišića i njegovo osoblje, ali i za uvjete boravka i liječenja.– Prvi put sam na ovom odjelu i više sam nego zadovoljan. Uvjeti su kao u hotelu A kategorije, sve je čisto, uredno, a medicinsko osoblje na čelu s prof. dr. sc. Jurišićem izuzetno profesionalno i ljubazno – kaže Zorić. Njegovo mišljenje dijeli i Goran Šimunović iz Senja, koji je na liječenju posljedica infekcije bedra.– Zlo me natjeralo u bolnicu, na ovaj odjel, gdje sam sreo divnu ekipu, red, rad i stegu, sve je savršeno. U ovakvim uvjetima nije teško ni biti bolestan. Svi su jako ljubazni prema nama, što nam ubrzava ozdravljenje – ističe Šimunović. Iz Jelenja je na liječenje melanoma stigao Milivoj Kukuljan koji je također prezadovoljan odjelom, a posebice liječnicima i medicinskim sestrama.– Sobe i hodnici, kao i sanitarni čvor su čisti i uredni, medicinsko osoblje ljubazno, hrana odlična, pa sam ja svoj boravak odlučio produžiti i preko vikenda – kaže Kukuljan.


– Jedini smo u Hrvatskoj, uz zagrebačku Kliniku za traumatologiju, koji liječimo sve opekline, pa i one najteže u odličnoj suradnji s našim anesteziolozima i ostalim osobljem iz Centra za opekline. Napominjem kako smo do sada riješili sve naše pacijente, bez potrebe slanja u zagrebačku ili neku drugu kliniku. Na našem se odjelu liječe najteži pacijenti, liječimo opekline, melanome, teške ozljede, defekte tkiva, karcinome, obavljamo rekonstrukciju dojki. Upravo smo s nabavnom službom, preko objedinjene javne nabave, povećali kontingent proteza za rekonstrukciju dojki. Prvi smo u Hrvatskoj u kliničku upotrebu uveli novu i revolucionarnu metodu liječenja Dupuytrenove kontrakture šake iniciranjem enzima kolagenaze, pri čemu kod pacijenta dolazi do povrata radne sposobnosti u razdoblju od samo pet do deset dana, što također pojeftinjuje liječenje te skraćuje bolovanje koje obično traje dva do četiri mjeseca nakon klasične operacije – nabraja dr. Jurišić.


Kadrovski ojačani


Zaokružili su se i kadrovski.


– Imamo pet liječnika, desetak medicinskih sestara, tri specijalizacije su u tijeku – jedna specijalizacija plastične kirurgije po novom pravilniku i dvije subspecijalizacije plastike za dva gotova kirurga, jedna sestra visoke stručne spreme kao i jedan kirurg upisali su doktorske studije – ističe prof. dr. sc. Jurišić.


Što se tiče znanstveno-istraživačke djelatnosti, prof. dr. sc. Jurišić je ujedno autor poglavlja o personaliziranoj medicini u liječenju malignog melanoma, koje će uskoro biti objavljeno u knjizi koju izdaje jedan od vodećih svjetskih medicinskih nakladnika Springer. Navedeno je plod izvrsne suradnje s Odjelom biotehnologije Sveučilišta u Rijeci i posebice s prof. dr. sc. Krešimirom Pavelićem, kao i prof. dr. sc. Sandrom Kraljević Pavelić. Uz zahvale svim fizičkim i pravnim osobama na donacijama kojima su nabavljeni namještaj, medicinska oprema, ali i saniran i uređen cijeli odjel, prof. dr. sc. Jurišić najavaljuje nastavak ulaganja te je u tijeku proces prikupljanja novih donacija u Njemačkoj.