Na ponos svih Riječana

Potpisan ugovor o rekonstrukciji Palače Šećerane

Aneli Dragojević Mijatović

Bojan Žvanut, Nejc Hrastnik, Vojko Obersnel i Ivan Šarar / Foto: S. JEŽINA

Bojan Žvanut, Nejc Hrastnik, Vojko Obersnel i Ivan Šarar / Foto: S. JEŽINA

Od lipnja 2017. Palača Šećerane dio je projekta »Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine« kojem je putem javnog poziva Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU odobreno 68,9 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj



RIJEKA U Muzeju moderne i suvremene umjetnosti potpisan je ugovor za izvođenje radova na rekonstrukciji Palače Šećerane u bivšem industrijskom kompleksu Rikard Benčić.


Ugovor je u ime Grada Rijeke potpisao gradonačelnik Vojko Obersnel, a u ime tvrtke VG5 d.o.o. iz Ljubljane tehnički direktor Nejc Hrastnik i direktor komercijalnih poslova Bojan Žvanut. Izvođač radova, tvrtka VG5 d.o.o. iz Ljubljane, odabran je putem provedenog postupka javne nabave.


Vrijednost ugovorenih radova na Palači Šećerane iznosi 44,5 milijuna kuna. Postupkom javne nabave odabran je i stručni nadzor na rekonstrukciji Palače, i to Institut IGH iz Zagreba. Vrijednost stručnog nadzora iznosi 998,4 tisuća kuna.




Od lipnja 2017. Palača Šećerane dio je projekta »Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine« kojem je putem javnog poziva Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU odobreno 68,9 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj.


Projekt se provodi u sklopu Operativnog programa »Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.«


U sklopu ovog projekta obnovit će se i motorni brod Galeb te će obje lokacije postati sastavni dio Muzeja Grada Rijeke te dio projekta EPK.


Iznos opremanja i ugradnje postava u Palači Šećerane procijenjen je na 4,5 milijuna kuna. Dakle, u radove na obnovi i rekonstrukciji, nadzor tih radova, te u opremanje Palače ukupno se ulaže oko 50 milijuna kuna.


Foto: S. JEŽINA


Foto: S. JEŽINA



Sami radovi na rekonstrukciji i obnovi Palače, koje dakle izvodi VG5 trebali bi trajati 20 mjeseci, rečeno je, dok je planirani završetak svih radova, uključujući opremanje zgrade i preseljenje Muzeja Grada Rijeke, ožujak 2020.


Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo je kako smo u Rijeci navikli baratati pojmovima ‘bivša tvornica Rikard Benčić’, tzv. H-objekt, tzv. T-objekt.


– Međutim, H-objekt je već postao MMSU, a za 20 mjeseci, vjerujem da će upravna zgrada postati Muzej Grada Rijeke, kao što vjerujem i da će bivši T-objekt ubrzo postati Gradska knjižnica. Prema stavu struke, Palača Šećerane, jedna je od najljepših baroknih palača u Hrvatskoj, a s obzirom na dobra iskustva koja već imamo s ljubljanskom tvrtkom VG5, nemamo nikakvog razloga sumnjati u kvalitetu radova te pouzdanost izvođača, da će radovi biti gotovi kako je planirano, kroz 20 mjeseci.


Vjerujem da će uskoro slijediti i obnova broda Galeb. Uz provjerenog izvođača, te nagrađivanu dizajnericu, vjerujem da će Palača Šećerane u spomenutim rokovima zasjati u punom sjaju kao buduće sjedište Muzeja Grada Rijeke, rekao je Obersnel.


Bojan Žvanut iz tvrtke VG5 istaknuo je kako im je zadovoljstvo i čast raditi na ovom projektu. Kaže da tvrtka ima veliko iskustvo, radili su na niz objekata, među kojima je puno onih koji pripadaju kulturnoj baštini. Već su radili u Hrvatskoj, u Rijeci su primjerice radili na obnovi OŠ Nikola Tesla i drugim projektima.


– Temeljem našeg iskustva i znanja, siguran sam da ćemo sve napraviti kako treba i u roku, s ciljem da se za 20 mjeseci ponovno nađemo i utvrdimo da je posao izveden na ponos Grada, izvođača i svih budućih korisnika objekta, rekao je Žvanov.


Pročelnica Konzervatorskog odjela u Rijeci Biserka Dumbović Bilušić kaže da je veliko zadovoljstvo da, nakon gotovo 50 godina, otkako je Palača šećerane prepoznata kao kulturno dobro, dođemo u situaciju njene obnove.


Foto: S. JEŽINA


Foto: S. JEŽINA



– Procjena je struke da je Palača Šećerane jedinstvena na području naše jadranske obale i šire, pripada rijetkom tipu reprezentativne poslovne upravne zgrade, onome što bismo danas nazvali ‘korporacijska zgrada’. Rađena je po vrhunskim standardima arhitekture u svoje vrijeme (sagrađena je 1752.), jer je baš zbog te inicijalne namjene morala dokazati svoju reprezentativnost.


Obnovom se teži sačuvati bitna arhitektonska svojstva, jer cilj je struke poruke i vrijednost koje je baština stekla u prošlosti prenijeti budućim naraštajima. Vjerujem da će ovdje biti i više od toga, odnosno da će osim prenošenja tih vrijednosti, Palača ponovno biti generator događanja bitnih za život grada, zaključila je Dumbović Bilušić.