Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
19. studenoga 2019.
Briga o otpadu

Potpisan ugovor: U Kostreni se reciklažno dvorište gradi na podučju Urinja

Foto Vedran Karuza
Foto Vedran Karuza
Autor:
Objavljeno: 26. srpanj 2019. u 19:04 2019-07-26T19:04:02+02:00

Kostrena želi povećati udio odvojeno prikupljenog komunalnog otpada i smanjiti količine otpada koje će završiti na odlagalištima. Vrijednost je oko 3,5 milijuna kuna, od kojih je nešto više od dva milijuna kuna bespovratnih

KOSTRENA - Potpisom ugovora između Općine Kostrena i građevinske tvrtke Mikić iz Omišlja u Kostreni je formalno krenuo projekt izgradnje reciklažnog dvorišta koje bi trebalo biti dovršeno kroz šest mjeseci. Ugovor su u Kostreni potpisali načelnik Općine Kostrena Dražen Vranić i Nikola Turčić iz tvrtke Mikić.

Ukupna vrijednost projekta iznosi oko 3,5 milijuna kuna, od kojih je nešto više od dva milijuna kuna bespovratnih, dobivenih putem Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, dok će razliku pokriti Općina Kostrena iz vlastitih proračunskih sredstava.

Općina Kostrena prijavila je projekt izgradnje i opremanja reciklažnog dvorišta na natječaj Ministarstva zaštite okoliša i energetike "Građenje reciklažnih dvorišta", koji se financira kroz operativni program Konkurentnost i kohezija. Ostvareni iznos bespovratnih europskih sredstava predstavlja do sada najveći ostvareni iznos sufinanciranja nekog projekta na koji se Općina Kostrena prijavila.

Predani rad

- Nakon uspješnog okončavanja postupka u kojem smo dobili sredstva Europske unije i odabrali izvođača, stvorili su se uvjeti za početak izgradnja ovog značajnog projekta. Reciklažno dvorište važno je za našu općinu jer ćemo na taj način dati novu dimenziju zbrinjavanja otpada, ali i novu kvalitetu našim stanovnicima da se otpad zbrinjava na ekološki prihvatljiv način.

Time ćemo pridonijeti da naše mjesto bude urednije i ekološki prihvatljivije. Ovo je najveći, ali ujedno i jedan od niza projekata koje ćemo uskoro financirati putem sredstava EU-a i pritom zahvaljujem našoj općinskoj upravi koja je pripremala svu dokumentaciju i čijim smo predanim radom došli do ovih rezultata, rekao je načelnik Kostrene Dražen Vranić.

Pročelnik općinskog odjela za komunalije Dario Modrić objasnio je da će se reciklažno dvorište graditi na površinama u vlasništvu Općine te da će sama izgradnja krenuti tijekom kolovoza.

Površina reciklažnog dvorišta iznosit će 2.642 četvorna metra. Smješteno je uz prilaznu cestu koja vodi od kružnog raskrižja Urinj prema glavnom ulazu u Rafineriju nafte Rijeka, a sastojat će se od ograđenog platoa veličine 959 kvadrata na kojem će se nalaziti 32 spremnika za različite vrste otpada, vaga, uredski kontejner i parkirališni prostor, dok će ostali dio čestice biti zelena površina na čijem će se obodu izvesti vatrogasni put spojen na pristupnu cestu.

Osim izgradnje i opremanja reciklažnog dvorišta, projekt obuhvaća i provedbu informativno-obrazovnih aktivnosti te promidžbu i vidljivost projekta koje će Općina Kostrena provoditi u suradnji s javnim isporučiteljem Komunalnim društvom Čistoća iz Rijeke, lokalnim obrazovnim institucijama i udrugama s ciljem informiranja stanovnika o projektu i poticanja na odvojeno odlaganje otpada ukazivanjem na prednosti takvog odlaganja i pozitivnom utjecaju na zdravlje i okoliš, kao i na uređenost i privlačnost destinacije.

Novci za spremnike

Projektom reciklažnog dvorišta Kostrena namjerava povećati udio odvojeno prikupljenog komunalnog otpada i smanjiti količine otpada koje će završiti na odlagalištima u skladu s načelima kružnoga gospodarstva i održivog gospodarenja otpadom.

Uz sredstva za reciklažno dvorište, prijavom na natječaj Ministarstva zaštite okoliša i energetike i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Kostreni je dodijeljeno oko 820 tisuća kuna za nabavku spremnika za odvojeno prikupljanje otpada što je maksimalan iznos potpore za ovu mjeru, tako da će Općina Kostrena u ukupnom trošku sudjelovati s manjim udjelom, u ovom slučaju sa 15 posto sredstava.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.