Investicija

Potpisan ugovor: Kostrena dobiva 543 grobna mjesta, načelnik još ne otkriva cijenu

Barbara Čalušić

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Ukupna vrijednost proširenja groblja u Svetoj Luciji je 7,5 milijuna kuna, radovi bi trebali početi 27. siječnja, a rok za dovršetak je 150 radnih dana. Cijena grobnog mjesta zasad nije definirana



KOSTRENA – U rujnu bi trebalo biti dovršeno proširenje groblja u Svetoj Luciji kojim će Kostrena dobiti 543 nova ukopna mjesta te dodatnih dvadesetak mjesta u općem polju. Kostrenski načelnik Dražen Vranić u općinskoj vijećnici s vlasnikom građevinskog obrta iz Prezida Franjom Turkom potpisao je ugovor o izvođenju radova čija je ukupna vrijednost 7,5 milijuna kuna.


Prema ugovoru, radovi bi trebali započeti 27. siječnja, a rok za dovršetak je 150 radnih dana. Novi dio groblja u Svetoj Luciji čija površina iznosi 1.800 četvornih metara, prema projektu AKA TiM-a iz Rijeke, imat će ukupno 105 jednostrukih grobnica s tri ukopna mjesta, 28 grobnica sa šest ukopnih mjesta, kolumbarijski zid sa 60 mjesta i zajedničku grobnicu.


Puno zainteresiranih


Cijena grobnog mjesta na novom dijelu groblja u Svetoj Luciji zasad nije definirana, a kako kaže pročelnik Upravnog odjela za komunalni sustav, prostorno planiranje i zaštitu okoliša Dario Modrić, grobljima u Kostreni upravlja Komunalno društvo Kostrena koje će nakon obavljene kalkulacije cijene obavijestiti javnost o cijenama korištenja novih grobnih mjesta u Kostreni. Modrić vjeruje da će novi kapaciteti groblja biti dovoljni za potrebe Kostrene sljedećih deset godina.




– Imamo puno poziva zainteresiranih građana. Sva grobna mjesta neće istovremeno ići na korištenje, već ćemo ih na korištenje davati ovisno o zainteresiranosti, rekao je Modrić, dok načelnik Vranić potvrđuje da će se cijena grobnog mjesta u Kostreni definirati tijekom predstojećih mjeseci u kojima će se izvoditi radovi na proširenju.


Kada bude gotovo proširenje groblja u Svetoj Luciji, kostrenski načelnik najavljuje pripreme za proširenje drugog kostrenskog groblja, onog u Svetoj Barbari, gdje također postoje prostorne mogućnosti za povećanje broja grobnih mjesta.


– Tim proširenjem bismo trebali riješiti problem nedostatka grobnih mjesta u Kostreni. Naime, proteklih se desetljeća u Kostrenu doselilo dosta obitelji koje ovdje nemaju grobna mjesta, istaknuo je Vranić.


U ovom trenutku Kostrena nema slobodnih ukopnih mjesta, a kako bi se premostilo razdoblje do završetka radova na proširenju groblja u Svetoj Luciji, u Općini Kostrena uskoro najavljuju dovršetak radova na prostoru koji je osnovnim projektom bio predviđen za izgradnju grobnica većih dimenzija, čijom će se prenamjenom dobiti pet četverostrukih, deset dvostrukih i pet jednostrukih grobnih niša te 32 pretinca za urne.


Druga faza


Proširenje groblja u Svetoj Luciji, kako tumače Modrić i Vranić, zapravo je druga faza projekta koji je započeo izgradnjom prakirališta s kojeg će se stepeništem pristupati dograđenom dijelu groblja i putu u okviru starog groblja koji vodi prema mrtvačnici. Sporedni ulaz nalazit će se na istočnoj strani dograđenog dijela i spajat će se na glavni put koji vodi do mrtvačnice, omogućujući pristup transportnim kolicima do svih grobnih mjesta.


Unutrašnje komunikacije definirane su glavnim putovima širokim tri metra te sporednim čija se širina kreće između 1,5 i 2,3 metra koji svojom orijentacijom prate mrežu putova u starom dijelu groblja.


Osobama s invaliditetom pristup groblju bit će osiguran rampom, a predviđeno je i hortikulturno uređenje. Dograđeni dio groblja imat će šest klupa te područja s tekućom vodom i posudama za prikupljanje sitnog otpada.