VIK utvrđuje razloge

“Potočić” fekalnih voda na Gornjoj Vežici

Iva Vlašimsky

Šumarkom teče »potočić« fekalnih voda koje se odnekud izlijevaju na ovo područje, a VIK utvrđuje razloge izlijevanja i najavljuje sanaciju



RIJEKA Neobično zvuči već sama činjenica da se na Gornjoj Vežici, na padini između Ulice Zdravka Kučića i ceste D 404, prostire šumarak u kojem lokalno stanovništvo bere šparoge, na improviziranom boćalištu se igra i druži, a u sklepanoj potleušici krati umirovljeničke dane uz šah i ćakulu.


No, još je neobičnije da tim šumarkom teče »potočić« kojeg nažalost ne prati romantični ugođaj ni mali zeko iz dječje pjesmice, nego oduran izgled i smrad. Radi se, naime, o fekalnim vodama, koje se očito odnekud izlijevaju upravo na ovom području. 


   – Susjedi kažu da su te fekalije ovdje znali viđati posljednjih pet godina, no ja sam to ugledao tek jučer i odmah sam zvao službu Vodovoda i kanalizacije te su zaista isti čas došli na uviđaj. Ne znam što reći, osim da se ova šuma ovdje zagadila i da ovo sve skupa može biti izvor zaraze, kazao je Josip Vuk koji nam je pokazao izljev fekalnih voda.




U VIK-u su nam potvrdili kako su odmah izašli na teren te kako su isti dan započeli s detekcijom izvora, odnosno točnog mjesta odakle se fekalije izljevaju. 


   – I našem je djelatniku rečeno da se slična situacija ponavljala unatrag pet godina, no provjerili smo i ovo nam je prva dojava građana na tu temu.


Odmah po izlasku na uviđaj u sustav odvodnje je ubačena uranin boja te je tijekom noći sa srijede na četvrtak obavljeno prvo snimanje betonskog cjevovoda odvodnje u Ulici Frane Belulovića, potvrdila nam je Mojca Spinčić iz VIK-a. Jučer su se tako pregledavale snimke te se tijekom dana ponovio postupak ubacivanja uranina u sustav odvodnje na području Gornje Vežice. 


   – Čim se utvrdi razlog izljevanja otpadnih voda obavijestit ćemo javnost i naravno krenuti u hitnu sanaciju, najavljuju iz VIK-a.