Nove lokacije

Poslovni prostori na Korzu mijenjaju namjenu: Pošta se seli u zgradu Croatia osiguranja

Aneli Dragojević Mijatović

U prizemlju zgrade Croatia osiguranja već se nalazi Mlinar, a uskoro dolazi i Pošta / Foto I. Tomić

U prizemlju zgrade Croatia osiguranja već se nalazi Mlinar, a uskoro dolazi i Pošta / Foto I. Tomić

Radovi su pri završetku, te će se poštanski ured preseliti u novouređeni prostor, kažu u Pošti. Što će biti u bivšoj zgradi Hrvatske pošte – još je nepoznanica



Hrvatska pošta lani je prodala zgradu na Korzu, a iz Pošte su nam potvrdili da uskoro i njihova djelatnost, odnosno poštanske usluge, napuštaju svoju bivšu matičnu zgradu, te sele na novu lokaciju – u zgradu Croatia osiguranja.


– Pošta je ugovorila zakup prostora za preseljenje poštanskog ureda u nekretnini Croatia osiguranja na adresi Korzo 39. Radovi na uređenju su u završetku, te će se potom poštanski ured preseliti u novouređeni prostor. Sve usluge će biti dostupne korisnicima na novoj lokaciji, a kako su bile i do sada – u još bolje opremljenom i novouređenom prostoru, izvijestili su iz Ureda za korporativne komunikacije Hrvatske pošte. Dodaju i da će o točnom datumu otvaranja medije i korisnike obavijestiti putem priopćenja.


S obzirom na to da se spominjalo i da bi dio poštanskih usluga trebao preseliti u Stari grad, pretpostavili smo da bi to moglo biti u zgradu PBZ-a, koju ta banka već dulje vrijeme prodaje, no u Pošti ističu da ta informacija nije točna, odnosno preseljenje se planira samo na spomenutu novu lokaciju na Korzu. Iz PBZ-a su također potvrdili da je njihova zgrada i dalje u prodaji, odnosno očito se još traži (za)kupac.




U zgradi pak Croatia osiguranja, u prizemlju je poslovni prostor već otvorio Mlinar, a uskoro bi u prizemlje dakle trebao useliti i poštanski ured. Na upit o iznajmljivanju zgrade, u Croatia osiguranju odgovaraju da se »transformiraju u tržišno orijentiranu kompaniju kojoj je u fokusu racionalno i učinkovito gospodarenje svim resursima kompanije pa tako i upravljanje nekretninama.« U tom smislu, ističu, razmatraju se različite mogućnosti efikasnijeg korištenja vlastitih prostora.


Pravo je pitanje, međutim, buduća namjena zgrade pošte, a nakon što Pošta iseli. Riječ je o impozantnoj zgradi na glavnoj riječkoj šetnici, izgrađenoj 1887. godine, čije interijere krasi dekorativni zid, rad Ede Murtića. Svojom reprezentativnošću predstavljala je praktički idealno mjesto za poštansko poslovanje.


Za sada je još uvijek službeno poznato samo to da je zgrada prošle godine prodana agenciji za posredovanje nekretninama Tim nekretnine, i to za oko 1.500 eura po kvadratu. Sama Pošta je od trenutka prodaje zgrade, negdje lani u ovo doba, dobila rok od tri godine da se iseli iz starog prostora, čemu se, dakle, već prionulo.