Odbijenica

Poslovni prostor u nultoj zoni ide na javni natječaj? Zasad ništa od još jedne optike na adresi Korzo 8a

Damir Cupać

Prodavaonica Kužina mia - zakupac tvrdi da više od godinu dana trpi značajan pad prometa / Snimio Ivica Tomić

Prodavaonica Kužina mia - zakupac tvrdi da više od godinu dana trpi značajan pad prometa / Snimio Ivica Tomić

Iako se procjenjivalo da je prenamjena specijalizirane trgovine brendiranog pribora i posuđa za jelo u trgovinu optičkim pomagalima i sunčanim naočalama gotova stvar nije prihvaćen zahtjev zakupnika trgovačkog društva Dunatov 



Gradonačelnik Vojko Obersnel nije prihvatio zahtjev zakupnika trgovačkog društva Dunatov za promjenu djelatnosti u atraktivnom poslovnom prostoru na adresi u Rijeci, Korzo 8/a, ukupne površine 82 kvadrata. Iako se procjenjivalo da je to gotova stvar i da će Dunatov dobiti prenamjenu, to se ipak nije dogodilo.


Naime, ta tvrtka je u zakupu Korza 8a od 3. listopada 2013. godine, a ugovorena djelatnost je specijalizirana trgovina na malo brendiranog pribora i posuđa za jelo. Kada je Dunatov izlicitirao poslovni prostor, postojala su predviđanja da će zatražiti prenamjenu djelatnosti, a što se i dogodilo. U zahtjevu za prenamjenu zatražena je namjena trgovine optičkim pomagalima i sunčanim naočalama, uz povećanje zakupnine sa 36 eura po kvadratu na 48 eura po kvadratu.


– U zahtjevu zakupnik traži promjenu djelatnosti u predmetnom prostoru na način da se umjesto navedene ugovorene djelatnosti u poslovnom prostoru obavlja nova djelatnost – trgovina na malo novom robom u specijaliziranim prodavaonicama, odnosno trgovina optičkim pomagalima i sunčanim naočalama.




Svoj zahtjev zakupnik obrazložio je činjenicom da već duži vremenski period od preko godinu dana trpi značajan pad prometa od prodaje asortimana pribora i posuđa za jelo tako da mu je tražena promjena djelatnosti jedini način da održi rentabilnim poslovanje te sačuva sva radna mjesta i realnu mogućnost daljnjeg izvršavanja svojih preuzetih obveza iz ugovora o zakupu. Navedeni poslovni prostor je u suvlasništvu Grada Rijeke i Republike Hrvatske, svakog u 1/2 dijela.


Valja napomenuti da se trgovačko društvo Dunatov već ranije, tijekom 2014. godine i 2015. godine obraćalo s više zahtjeva za promjenu djelatnosti u predmetnom poslovnom prostoru, pojašnjavaju u Gradu Rijeci.


Povećanje cijene 100 posto


Tako je 13. listopada 2014. godine zatražena promjena asortimana, ali zaključkom gradonačelnika od 28. listopada 2014. godine zakupniku nije odobrena promjena asortimana budući da nije uredno izvršavao preuzete ugovorne obveze, odnosno zbog činjenice da je prostor koristio protivno ugovorenoj djelatnosti. Zakupniku je upućena opomena zbog korištenja prostora protivno ugovorenoj djelatnosti, ali je u postavljenom roku propust naknadno otklonjen, te je u prostoru nastavio obavljati ugovorenu djelatnost.



Gradonačelnik Obersnel zaključio je da Grad Rijeka nema interesa za prenamjenu.


– Ako zakupnik više nije u mogućnosti u prostoru obavljati ugovorenu djelatnost, poslovni prostor može vratiti Gradu u posjed, slobodan od osoba i stvari, nakon čega bi prostor bio oglašen na javnom natječaju za djelatnost trgovine na malo, a koja bi uključila i djelatnost trgovine na malo u specijaliziranim prodavaonicama – asortiman: trgovina na malo optičkim pomagalima i sunčanim naočalama.


Na taj način zakupnik bi bio u mogućnosti poslovni prostor izlicitirati za traženu djelatnost, ali u postupku javnog natječaja za davanje u zakup poslovnog prostora. U tom bi slučaju Grad, odnosno tijelo nadležno za upravljanje i raspolaganje nekretninama u vlasništvu Republike Hrvatske, raspolagalo prostorom sukladno načelu dobrog gospodara, te bi se sklapanje ugovora o zakupu predmetnog poslovnog prostora, omogućilo svim potencijalno zainteresiranim gospodarstvenicima da pod jednakim uvjetima u postupku javnog natječaja za zakup, navedeno je u zaključku gradonačelnika.



Drugi zahtjev za prenamjenu uslijedio je u prosincu iste godine, a prenamjena je trebala biti u ugostiteljsku djelatnost. Zahtjev je odbijen s obrazloženjem da se radi o prostoru koji ima spomeničku vrijednost i koji je pod prvom kategorijom režima konzervatorske zaštite pa bi eventualna promjena djelatnosti trebala biti usmjerena i utvrđena sukladno ambijentu ove arhitektonsko urbanističke cjeline koja predstavlja jedan od najupečatljivijih simbola grada, a u koju se ne može uvrstiti tražena promjena djelatnosti. U veljači prošle godine zatražena je prenamjena u trgovinu sunčanim naočalama i optičkim pomagalima, pa opet krajem 2015. godine.


– Zakupnik je prihvatio povećanje cijene zakupnine na 48 eura po kvadratu jer je propisano da je zakupnik radi promjene djelatnosti u poslovnom prostoru dužan prihvatiti povećanje visine zakupnine do 100 posto u odnosu na osnovnu zakupninu utvrđenu za djelatnost za koju traži promjenu djelatnosti kada je poslovni prostor razvrstan u 0. i I. zoni. Budući da se poslovni prostor nalazi u 0. zoni, za navedenu je djelatnost utvrđena početna zakupnina od 24 eura po kvadratu.


Utvrđeno je da zakupnik ispunjava preuzete ugovorne obveze, te da je zahtjev formalno u suglasju s odredbom članka 25. Odluke o zakupu poslovnog prostora, navode u Gradu Rijeci. Inače, tvrtka Dunatov zakupnik je u još jednom poslovnom prostoru na Korzu i to baš s namjenom sunčanih naočala i optičkih pomagala, a izlicitirana cijena metra kvadratnog iznosi 80 eura po kvadratu.


Prosječna zakupnina 60,50 eura


– Uvidom u poslovne evidencije utvrđeno je da je na području Korza tijekom 2015. godine prosječna izlicitirana cijena zakupnine za navedenu djelatnost iznosila 60,50 eura po kvadratu, što je znatno više u odnosu na iznos od 48 eura po kvadratu. Uz to izgubila bi se trgovina brendiranog pribora i posuđa za jelo, a dobila još jedna trgovina sunčanim naočalama i optičkim pomagalima, pored četiri trgovine sunčanim naočalama i optičkim pomagalima na Korzu i jedne trgovine Trgu 128. brigade Hrvatske vojske, koja je od Korza udaljena deset metara, bez provođenja postupka javnog natječaja.


Na javnom natječaju bi se sukladno dosadašnjoj praksi mogla postići i znatno veća cijena zakupnine od početno oglašene i koja iznosi 24 eura po kvadratu. U konkretnom slučaju povećanje cijene do 100 posto od početno utvrđene cijene zakupnine nije dovoljno da bi se zaštitili interesi Grada Rijeke, budući da bi zakupnik za cijenu od 48 eura po kvadratu dobio u zakup poslovni prostor na atraktivnoj lokaciji koji bi koristio za djelatnost trgovine na malo u specijaliziranim prodavaonicama – asortiman: optička pomagala i sunčane naočale, bez provođenja postupka javnog natječaja.


Procjenjuje se temeljem dosadašnje prakse, da bi se na javnom natječaju za davanje u zakup poslovnog prostora, postigla znatno veća cijena zakupnine jer je prosječna izlicitirana cijena zakupnine tijekom 2015. godine za navedenu djelatnost iznosila 60,50 eura po kvadratu, pojašnjavaju u Gradu Rijeci