U nastajanju

Poslovni klub EPK: U HNK-u Ivana pl. Zajca predstavljena jedinstvena inicijativa

Aneli Dragojević Mijatović

Foto: Ivica Tomić

Foto: Ivica Tomić

Od gospodarstvenika se ne očekuje samo klasično sponzorstvo, nego da ovaj projekt vide kao priliku za daljnji razvoj poslovanja, rekao je Vojko Obersnel, dok Boris Popović poručuje da je ključ sinergija, suradnja za trajnu konkurentnost, a preduvjeti za to su otvorenost i tolerancija, što vodi uspjehu



RIJEKA Riječka kultura uvijek je bila posebna, drukčija, a to znači da se upuštala u nove izazove koje su ljudi bili spremni prihvatiti. Danas, mi ne želimo da projekt EPK bude projekt gradske Uprave, nego svih nas, a bitno je što će ostati nakon 2020., ne samo u smislu građevina, već kao poticaj za razvoj kreativnog poduzetništva i kreativnih industrija.


Želimo prestati određene prostore nazivati imenima bivših tvornica, već govoriti o novim prostorima koji će povećati vidljivost Rijeke, kao grada u kojem je lijepo živjeti, studirati. Sve to ne možemo bez potpore cijele zajednice, a pogotovo ne bez poslovne zajednice, i u tom je smislu i krenula inicijativa za osnivanje Poslovnog kluba EPK, istaknuo je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel na sinoćnjem predstavljanju ove inicijative koju Rijeka 2020 razvija u suradnji sa Savjetom za konkurentnost Riječke aglomeracije.


Predstavljanje je održano u riječkom HNK-u Ivana pl. Zajca, uz brojne uzvanike iz kulturnog i poslovnog života. Poslovni klub EPK će, naime, na principima filantropije, okupljati poduzetnike koji aktivno žele pridonijeti projektu Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, ali i općenito podržati projekte u kulturi i umjetnosti. Obersnel je naglasio da se od gospodarstvenika ne očekuje samo klasično sponzorstvo, nego da ovaj projekt vide kao vlastitu priliku za poticanje poduzetništva i daljnji razvoj poslovanja.


Prilika i partnerstvo




Emina Višnić, direktorica Rijeke 2020, kaže da je predloženo poduzetnicima iz Rijeke i PGŽ-a da osnuju, ako će biti voljni, jedan oblik podrške kulturi na dugi rok, dakle ne samo u sklopu EPK-a, nego da to ostane kao svojevrsno nasljeđe EPK-a.


– Mi smo dali okvirne ideje i razrađujemo ih s njima. Želimo potaknuti poduzetnike da samostalno odluče što i kako napraviti, i na taj način će Rijeka postati prvi grad u zemlji, ako ne i šire, koji će imati jednu takvu filantropsku inicijativu, gdje će udruženi poduzetnici naprosto ulagati u zajednicu kroz projekte kulture i umjetnosti.


Ideja je da se osnuje klub po uzoru na neke iz zapadnih zemalja u kojem bi tvrtke i pojedinci davali određena sredstva, ili na razini godišnje članarine, ili nekako drugačije, i onda odlučivali, da li temeljem natječaja ili na druge načine, u koje bi projekte zajednice vezane uz kulturu i umjetnost ulagale novac, pojasnila je Višnić. Irena Kregar Šegota, direktorica Sektora za razvoj i strateška partnerstva Rijeke 2020, istaknula je da su za Poslovni klub 2020 važne dvije riječi: prilika i partnerstvo, i to »prilika da zajedno nešto napravimo, a tu priliku možemo iskoristiti samo djelujući zajedno«.



Marin Blažević, intendant HNK-a Ivana pl. Zajca, rekao je da HNK i EPK od prvog dana po prirodi stvari surađuju, ne zbog toga što moraju, što su po prirodi stvari upućeni jedni na druge, već jer žele. »Mi smo jedan od glavnih partnera EPK-a, u kazališnom, glazbeno-scenskom smislu, a večerašnji događaj trebao bi postati standard u repertoaru kazališta u gradu koji je prijestolnica kulture, kazao je Blažević, najavivši koncert koji je uslijedio, pod nazivom »Pogled prema 2020: EPK i HNK gala koncert«, prvi zajednički glazbeni projekt EPK i Zajca, u suorganizaciji Grada Rijeke.


Kako je najavljeno, uz orkestar Opere HNK Ivana pl. Zajca pod ravnanjem dirigenata Marca Boemija i Villea Matvejeffa, nastupa Yusif Eyvazov, jedan od vodećih tenora današnjice, zatim Kristina Kolar, prvakinja riječke Opere međunarodne karijere, Lucio Gallo, bariton te gost vodećih opernih kuća i koncertnih dvorana, Rosanna Rinaldi, omiljena mezzosopranistica talijanskih opernih kuća te posebna gošća – Maria Guleghina, jedna od vodećih svjetskih sopranistica.



Kultura filantropije


– Ni Rijeka 2020, ni gradska uprava ne mogu sami postići maksimalne domete ovog projekta. Želimo uključiti poslovnu zajednicu i pojačati umrežavanje. Financijski poticaji nisu u prvom planu, već je to razvijanje kulture filantropije. Budući da smo i po ovoj inicijativi prvi u Hrvatskoj, ona je u tom smislu eksperiment. Želimo uspostaviti trajne veze između kulturnog i kreativnog sektora. Naglasak je na projektima vidljivim u zajednici, vezanim za djecu, građane treće dobi, građanski odgoj, poticanje mladih umjetnika itd. – napominje Kregar Šegota. Ispred poduzetnika, nazočnima se obratio Boris Popović, predsjednik Savjeta za konkurentnost Urbane aglomeracije Rijeka. Popović je istaknuo kako gospodarstvenike zanimaju prilike i konkurentnost, a projekt je ocijenio izvrsnim.


– Ovo je prilika za promjenu poslovne infrastrukture, prilika za restrukturiranje poslovnog sektora, te poziv na ulaganje. Ovaj je projekt »prošao« više razina, o njemu se raspravljalo na Savjetu za konkurentnost, u Riječkom valu, HGK-u i drugdje, i svi su ushićeni. No, najveći neprijatelj »izvrsnog« je »dobro«, stoga treba uložiti dodatnu energiju, da se iskorači u strukturne promjene, koje se pak mogu desiti kroz tržište, kreiranje kreativnih industrija i kulturni turizam. Ključna je sinergija, suradnja za trajnu konkurentnost. Preduvjeti za to su otvorenost i tolerancija, koji zajedno vode velikom uspjehu – zaključio je Popović.