Prihvaćeno izvješće o izvršenju proračuna

Posljednja sjednica Županijske skupštine: Komadina ocijenio da je kultura dijaloga bila na zavidnoj razini

Hina

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA

»Naglasili smo specifičnosti otoka i Gorskog kotara, realizirali projekte u zdravstvu, školstvu, zaštiti okoliša, izdavanju dozvola i upravljanju pomorskim dobrom. Da je više financijskih sredstava, da je decentralizirana Hrvatska, toga bi bilo i više«, rekao je i dodao da je za rebalans proračuna u 2017. ostalo 5,5 milijuna kuna, što je rezultat ušteda na plaćama i materijalnim troškovima



RIJEKA Na posljednjoj sjednici primorsko-goranske Županijske skupštine u sadašnjem sazivu u četvrtak je prihvaćeno izvješće o izvršenju prošlogodišnjeg proračuna od 98,5 posto, a župan Zlatko Komadina ocijenio je, komentirajući kraj mandata, da je kultura dijaloga bila na zavidnoj razini.


Lanjski proračun, kako je rečeno, nakon drugih izmjena iznosio je 796 milijuna kuna, a namjena neraspoređenog viška od 5,5 milijuna kuna utvrdit će se rebalansom proračuna za 2017.


Tijekom kraće rasprave moglo se čuti da je višak rezultat lošeg planiranja, neki vijećnici smatraju da bi županija trebala povući više novca iz EU fondova, a neki su ocijenili da se nedovoljno ulaže u malo i srednje poduzetnišvo.




Župan Zlatko Komadina, komentirajući kraj mandata, istaknuo je kako je zadovoljan kulturom dijaloga jer su svi, kako je rekao, mimo stranačkih boja podupirali ono što je u interesu svih građana Primorsko-goranske županije.


»Naglasili smo specifičnosti otoka i Gorskog kotara, realizirali projekte u zdravstvu, školstvu, zaštiti okoliša, izdavanju dozvola i upravljanju pomorskim dobrom. Da je više financijskih sredstava, da je decentralizirana Hrvatska, toga bi bilo i više«, rekao je i dodao da je za rebalans proračuna u 2017. ostalo 5,5 milijuna kuna, što je rezultat ušteda na plaćama i materijalnim troškovima.


Na aktualnom satu vijećnike je zanimalo što je s projektom LNG terminala na otoku Krku, na što je Komadina odgovorio da je zatražio očitovanje tvrtke LNG Hrvatska. Rekao je da od EU još nije dobiven nikakav novac te da bi se za plutajući LNG moglo dobiti oko 100 milijuna eura, a potrebno je oko 300 milijuna. Dodao je da bi se ostatak novca mogao namaknuti od fondova i ulagača te da će financijska kontrukcija biti predočena u sljedećem razdoblju.


Župan je istaknuo da bi usporedno s izgradnjom LNG terminala i termoelektrana u Urinju trebala prijeći na plin.


Vijećnike je zanimalo ulaže li županija dovoljno na otoku Rabu, na što je Komadina odgovorio da je samo ove godine za Rab izdvojeno oko 20 milijuna kuna, primjerice za tamošnju bolnicu i lučku upravu, te da je približno toliko izdvojeno i proteklih godina. »Nema govora o podfinanciranju«, istaknuo je, dodajući da se županija u neke lokalne projekte katkad može uključiti, a u neke ne može.