Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
16. prosinca 2019.
Porast količine peluda korova

Posljedica kiše: Crkvina, pelin i ambrozija prijete alergičarima

Vremenski uvjeti su takvi da možemo očekivati još i veću koncentraciju peludi - doc. dr. Aleksandar Bulog / Foto V. KARUZA
Vremenski uvjeti su takvi da možemo očekivati još i veću koncentraciju peludi - doc. dr. Aleksandar Bulog / Foto V. KARUZA
Autor:
Objavljeno: 19. kolovoz 2015. u 20:59 2015-08-19T20:59:00+02:00

Mjerenje koncentracije peludi u zraku 17. kolovoza pokazuje porast broja peludnih zrnaca po m3  korova i trava

RIJEKA  Koncentracija peludi trava i korova u Rijeci i okolici je trenutačno niska, što se vidi po žuto obojenom peludnom semaforu, koji također pokazuje da peludi drveća nema.  Ono što međutim, zabrinjava alergičare je očekivani porast koncentracije peludi korova, koji će nastupiti zbog kiše i toplog vremena. Voditelj Zdravstveno-ekološkog odjela Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a, doc. dr. sc. Aleksandar Bulog, rekao nam je da podaci dobiveni mjerenjem koncentracije peludi u zraku 17. kolovoza pokazuju porast broja peludnih zrnaca po kubnom metru korova i trava.

– Naše posljednje mjerenje pokazalo je porast koncentracije peludi trava, crkvine, pelina i ambrozije. Vremenski uvjeti su takvi da možemo očekivati još i veću koncentraciju peludi ovih biljaka u zraku. Osobe sklone alergijama mogu se o tome uvijek informirati na stranicama Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a na adresi: www.zzjz.pgz.hr, pod linkom pelud, govori doc. dr. sc. Bulog.

Rezultati novih mjerenja koncentracije peludi biljaka u zraku objavljuju se svakog ponedjeljka, što alergičarima omogućava uvid u količinu alergena u zraku, prema čemu mogu prilagoditi preventivne i terapijske mjere. Dr. Bulog preporučuje da se pri visokim koncentracijama peludi trava i korova u zraku alergičari klone kretanja po livadama i prilagode terapiju antihistaminicima prema savjetima izabranog liječnika, jer ovi lijekovi mogu imati nuspojave i u pojedinim slučajevima mogu biti kontraindicirani. Prevencija pak, podrazumijeva i izbjegavanje provjetravanja prostorija u vjetrovito vrijeme i sušenja odjeće vani, redovito pranje kose nakon boravka na otvorenom i češće čišćenje filtera na klima uređajima.

Trenutno je najveća koncentracija peludi korova i trava, pogotovu veoma jakog alergena ambrozije, u ravničarskim predjelima na sjeveru Hrvatske, gdje se pelud nošena vjetrom veoma brzo širi.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.