Požar na Hreljinu

Posjetili smo hreljinsku obitelj koja je u nekoliko minuta požara ostala bez svega. I vi im možete pomoći

Sanja Gašpert

Foto Marin Aničić

Foto Marin Aničić

Susjedi dolaze i nude pomoć, kaže Danijela Ristić koja je pružila dom sestri Mihaeli Zaharija i njezinoj djeci. Grad Bakar je obitelji već osigurao smještaj u nastavničkom stanu na Zlobinu, a pomaže i Župa sv. Jurja s Hreljina. Pomoć se prikuplja i na Facebooku



BAKAR Obitelj Zaharija s Hreljina, sa sedmero malodobne djece, starosti od jedne do jedanaest godina, u trenutku je ostala bez svega. Naime, u četvrtak negdje oko 12.30 sati u požaru koji se proširio u svega nekoliko minuta izgorio je cijeli gornji kat kuće na adresi Ružić Selo 45, u bakarskom naselju Hreljin, gdje je obitelj Zaharija živjela u podstanarstvu.


Majka Mihaela odmah je istrčala s djecom u dvorište i pozvala 112 te su na požarište u kratko vrijeme pristigle policijske i vatrogasne ekipe koji su vatru brzo ugasile. Srećom, u požaru nitko nije ozlijeđen, a s obzirom da se u tom trenutku u kući nalazilo svo sedmero djece s majkom Mihaelom, dok je otac Robert bio na terenu u Kninu, tragedija je izbjegnuta »za dlaku«. Jedino je medicinsku pomoć zatražila majka Mihaela, s obzirom da je astmatičarka, a prilikom spašavanja djece nagutala se dima.


Kuća je neuseljiva 


Javnost je na Facebooku o požaru obavijestila sestra Mihaele Zaharija, Danijela Ristić, koja sa svoje troje djece živi u susjedstvu, na čiji su poziv za pomoć odmah reagirali u Facebook grupi Riječka enciklopedija – Fluminensia te su pokrenuli grupu Pomozimo. Djeca koja su ostala bez krova nad glavom, ali i odjeće i obuće, sada su smještena kod tete Danijele na Hreljinu, a obitelji je potrebna pomoć u odjeći, osnovnim higijenskim potrepštinama, hrani, pelenama te pomoć u sanaciji kuće, ali prvenstveno smještaj.




Foto Marin Aničić


Foto Marin Aničić



– Nažalost, obitelj moje sestre ostala je bez krova nad glavom, iako smo svi sretni da se nikome ništa nije dogodilo. Svi su sada kod mene i bit će dok im se ne nađe drugi smještaj. Obratila sam se javnosti kako bih u njihovo ime zatražila pomoć. Tko može odmah pomoći s najosnovnijim potrepštinama, neka se javi na adresu u Hreljinu, Ružić selo 45. Najpotrebniji su odjeća i obuća za dječake od 11, 8, 7, 5 i 4 godina, za djevojčice od 9 i 1,5 godina (veličina 74 do 80) i pelene broj 5, obuća brojeva 32, 31, 30, 28, 27, 26, za mamu odjeća veličine XL i obuća 38/39 te za tatu odjeća L i obuća 41. Potrebna je i posteljina, jastuci, deke, higijenske potrepštine i hrana. Tko može, a svatko može pomoći bar sitnicom, adresa za dostavu je Lonja – Nogometno igralište Naprijed, a moj broj mobitela je 095/582 6079, kaže Danijela Ristić. Dodaje kako je za nesreću doznala kada je čula policijske i vatrogasne sirene.


Foto Marin Aničić


Foto Marin Aničić



– Bilo je malo poslije podneva, nakon ručka sam čula sirene policijskih i vatrogasnih vozila, izašla van i vidjela da se dimi, da susjedi trče. Nisam odmah znala da je riječ o kući moje sestre, ali sam ih ubrzo ugledala na ulici i shvatila da njihova kuća gori. U tom trenutku, nakon što sam ih sve pobrojala, bila sam najsretnija jer su svi dobro i nisu ozlijeđeni. Nažalost, ostali su bez svega, ali sve se to može nabaviti, a ljudski životi ne mogu se vratiti. Kuća je neuseljiva jer je gornji kat izgorio, a na donji je prodrla voda i prijeti urušavanje stropa. I jučer i danas zvone telefoni, susjedi dolaze, nude pomoć, bio je i zamjenik bakarskoga gradonačelnika Tomislav Dundović koji je obećao pomoć Grada Bakra. Odlučili smo otvoriti žiroračun na koji će svi koji mogu i žele uplaćivati novac za pomoć. Naime, moramo toj obitelji naći novi smještaj, ali i obnoviti ovu kuću koja nije njihova – kaže Danijela Ristić.


Životi sačuvani 


Pomoć je obitelji došao ponuditi i vlč. Marko Šarić, župnik Župe sv. Jurja s Hreljina.


Foto Marin Aničić


Foto Marin Aničić



– Župa će pomoći sukladno mogućnostima, a razgovarat ću i s Caritasom Riječke nadbiskupije da vidimo kako možemo pomoći. Majka će nam reći što joj je najpotrebnije i nabavit ćemo. Sve se da obnoviti i kupiti, važno da su životi sačuvani – kaže vlč. Šarić.


– Grad Bakar u ovakvim situacijama, kada stradaju domovi i kuće, pomaže iznosom od 20 do 30 tisuća kuna. U ovom slučaju u potrazi smo za novim smještajem i, nakon što smo istražili nekoliko objekata u gradskom vlasništvu, došli smo do rješenja da obitelj Zaharija na neko vrijeme smjestimo u nastavnički stan u Područnoj školi Zlobin. Riječ je o višesobnom stanu s centralnim grijanjem i sanitarnim čvorom koji je u dobrom stanju, a opremu koja nedostaje će nabaviti Grad, koji će sklopiti ugovor s PŠ Zlobin o najmu stana i neko vrijeme plačati najamninu i režije za obitelj Zaharija. Ovom prigodom zahvalio bih brojnim pojedincima i tvrtkama koji su jučer i danas i mene osobno zvali i nudili pomoć u opremi, pa i građevinskom materijalu te pokazali ljudsko srce i solidarnost – ističe gradonačelnik Klarić.


Foto Marin Aničić


Foto Marin Aničić



Policija: Uzrok požara isključuje tehnički faktor


U četvrtak, 10. siječnja, oko 14 sati zaprimljena je dojava o požaru u obiteljskoj kući na području Hreljina. U gašenju požara, koji je lokaliziran oko 14,40 sati sudjelovali su pripadnici vatrogasnih postrojbi JVP Vežica i Centar, nakon čega je obavljen očevid. Utvrđeno je da se kao uzrok požara isključuje tehnički faktor. U požaru koji je izbio na katu kuće u vlasništvu 66-godišnjeg hrvatskog državljanina nastala su oštećenja poda, prozora, namještaja i drugih predmeta, zidova i stropa u jednoj od prostorija te zacrnjenje zidova i stropova u drugim prostorijama. Materijalna šteta se prema prvim procjenama cijeni na oko 20.000 kuna, a oštećena je i 34-godišnja hrvatska državljanka. Ozlijeđenih osoba srećom nije bilo, priopćili su iz PU primorsko-goranske.


Foto Marin Aničić


Foto Marin Aničić



Trideset tisuća kuna za obitelj sa Škrljeva


Grad Bakar pomoći će i sanaciju doma obitelji sa Škrljeva, čija je kuća prije nekoliko dana također stradala u požaru. Riječ je o starijem bračnom paru s dvoje odrasle djece, uz to je otac invalid, a u velikom požaru izgorilo je cijelo krovište te je oštećen znatan dio kuće. Procjena je da samo za krovište treba blizu 150 tisuća kuna, a Grad Bakar pomoći će financijskim sredstvima u iznosu od trideset tisuća kuna.


Bakar o Zaharijama skrbi već godinama


Grad Bakar već godinama na razne načine skrbi i brine o obitelji Zaharija. Mlađa djeca imaju subvencioniran boravak u vrtiću, oni stariji besplatne školske udžbenike i marendu, a i mjesečno Grad daruje obitelji bonove za nabavku hrane. Također, u nekoliko situacija Grad je obitelji Zaharija pomogao jednokratnom novčanom pomoći.