S legendarnog Tuhobića

Poruka onima koji su protiv antifašizma: ‘No pasaran, ili na našem domaćem zajiku – Neće pasat’

Damir Cupać

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Nije dovoljno poslati vijenac u Brezovicu ili Jasenovac, antifašizam se mora živjeti i zalagati za njegove vrijednosti, a to su sloboda, slodarnost i jednakost, naglasio je Obersnel



RIJEKA – Meni je ovo dvadeseti put da dolazim kao gradonačelnik na proslavu Dana antifašističke borbe među ove bukve i jasene, na legendarni Tuhobić. Čini mi se da sam sve rekao, a situacija je sve gora i gora, umjesto da je sve bolja i bolja kada je riječ o vrijednostima antifašizma.


Čestitam i Dan državnosti, drugi važni praznik. Ta dva datuma simboliziraju stvaranje Hrvatske, 22. lipnja je simbol narodnooslobodilačke borbe koja je dovela do odluka ZAVNOH-a i vraćanja dijelova Hrvatske koje je prodala takozvana NDH. Dan državnosti svjedoči o volji hrvatskog naroda za samostalnom državom koja je izborena zahvaljujući velikoj žrtvi branitelja, poručio je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel na proslavi Dana antifašističke borbe na Tuhobiću.


Foto Roni Brmalj


Foto Roni Brmalj





On je dodao da moramo biti ponosni na to da je prvi antifašistički pokret osnovan u Hrvatskoj kada je u šumi Brezovica osnovan prvi partizanski odred.


– To je bila prva antihitlerovska jedinica u okupiranoj Europi. Na to moramo biti ponosni i ne razumijem zašto bi se toga trebali sramiti. A organiziran je pod vodstvom Komunističke partije koju je vodio Tito. Ne moramo se sramiti ni toga jer je to istina. Puno truda se ulaže u to da se ne zaboravi što se događalo kroz Domovinski rat, da se zbog neodgovornosti pojedinaca on pokaže kao nešto loše. Isto tako bi trebalo biti i s narodnooslobodilačkom borbom.


Ali kako kada se mi toga sramimo. Nacionalna televizija umjesto obilježavanja bitke na Sutjesci emitira seriju o komunističkim zločinima koja se temelji na manipulacijama. I zato ćemo se dijeliti na one kojima je stalo do istine, antifašizma i ljudskih prava i na one kojima do toga nije stalo. Mi ne želimo žilet-žice na granicama, ksenofobiju, ukidanja ljudskih prava. To je današnji antifašizam.



On je vrijednost na kojoj je stvorena Europa. Bili smo na pravoj strani, strani koja je oslobodila Europu i svijet. A mi se toga sramimo. Nije dovoljno poslati vijenac u Brezovicu ili Jasenovac, antifašizam se mora živjeti i zalagati za njegove vrijednosti, a to su sloboda, slodarnost i jednakost, naglasio je Obersnel. On je poručio onima koji su protiv antifašizma: “No pasaran, ili na našem domaćem zajiku – Neće pasat!”


Gradonačelnik Bakra Tomislav Klarić kazao je da je velik dio njegove obitelji prije Drugog svjetskog rata otišao u Ameriku.


– Njih više od 20 dana nedavno je bilo kod mene i jedna rodica je pitala ča je bilo starim da su pošli iz ove lipote. naši mladi nam opet odlaze. A 1941. su isto tako tada mladi išli na Tuhobić, da se goloruki suprostave sili koja je porobila Europu i svijet. Imali su nadu i vjeru u bolju budućnost, u slobodnu hrvatsku domovinu. Istu tu nadu imali su mladi i 1991. Sjetimo se Vukovara koji je bio razoren granatama. Sve se ponovno izgradilo i uredilo, Vukovar je ljepši nego nekad, ali nema ljudi.



Preuzimam i na sebe dio krivice. Promišljam što i kako napraviti. Zalud nam hale u Industrijskog zoni ako nema ljudi, ako nema brodogradnje. A imamo lipotu, kako je to rekla moja rođakinja. Ali nemamo nade i vjere. Treba nam sloge i zajedništva, da se prestanemo dijeliti i da postanemo jedno, da to osjete svi naši građani i da svi zajedno kažemo – ima nade i budućnosti, kazao je Klarić.


Izaslanica primorsko-goranskog župana Zlatka Komadine, načelnica Općine Omišalj Mirela Ahmetović, poručila je: “Smrt fašizmu, sloboda narodu”. A onda je prenijela županove riječi.


– Oni koji dovode u pitanje vrijednosti antifašizma i Domovinskog rata, negiraju sve ono na čemu je Hrvatska stvorena. Oni koji to rade, ne žele dobro svojoj državi i narodu. Nismo izvojevali slobodu da bi se dijelili, širili mržnju i ksenofobiju, zaključila je Ahmetović.