SVEČANA MISA

Poruka nade: Riječki nadbiskup Ivan Devčić obilježio 18. obljetnicu biskupske službe

Mirjana Grce

Foto D. Škomrlj

Foto D. Škomrlj



RIJEKA Svečanom koncelebriranom misom koju je danas predvodio u katedrali sv. Vida, mons. dr. Ivan Devčić, riječki nadbiskup i metropolit obilježio je 18. godišnjicu svoje biskupske službe. Nadbiskup Devčić je za biskupa posvećen u riječkoj prvostolnici 16. prosinca 2000., a za svoje biskupsko geslo uzeo je riječi »Krist – naša nada«. Ta poruka nade obilježila je i  misno slavlje u katedrali – na treću nedjelju došašća.


Aktualizirajući u propovijedi čitanja nedjelje koja poziva na radost, mons. Devčić je govorio o radosti koju Bog daje čovjeku, radosti koja je duboka i koja istinski usrećuje.


– Zbog toga ne smijemo biti neutješni, tugovati, bez nade, ali ni živjeti površno, rekao je poručujući da je radost »u nama jer je Bog u nama i onda kada smo mi daleko od njega«; da čuvamo tu istinsku radost, nastavimo u njoj ići, i njoj učimo naše mlade. U ime Crkve u Rijeci i cijeloj Riječkoj nadbiskupiji, nadbiskupu je čestitao i zahvalio mons. Emil Svažić, generalni vikar Riječke nadbiskupije rekavši da tom obljetnicom nadbiskup ulazi u svoju biskupsku punoljetnost. – Radujemo se vašoj obljetnici sjećajući se vašeg biskupskog gesla »Krist – naša nada«. Nada je obilježje ovog adventskog vremena, ali i čitavog kršćanskog života usmjerenog prema našem Spasitelju, Isusu Kristu. Vjerujem da svi možemo prepoznati tu nadu i radost koja proizlazi iz Krista, rekao je mons. Svažić. Podsjetivši da je treća adventska nedjelja u našoj zemlji i Nedjelja Caritasa te da se Riječka nadbiskupija nalazi u Godini duhovnih zvanja, govorio je o karitativnoj zauzetosti nadbiskupa Devčića te njegovoj skrbi za duhovna zvanja. – Vi ste od početka svoje biskupske službe bili usmjereni tome da je upravo caritas pravi pokazatelj autentičnosti kršćanske vjere, autentičnosti naše Crkve. Stoga ste se od početka zalagali za što djelotvornije djelovanje našeg središnjeg Caritasa i župnih caritasa kao i mnogih drugih karitativnih ustanova u Rijeci i šire. Posebno možete biti ponosni na naš Hospicij, kao i na, vjerujemo iduće godine, otvaranje doma za dementne osobe na Sušaku, izdvojio je mons. Svažić.Na tragu nadbiskupijske Godine duhovnih zvanja istaknuo je skrb nadbiskupa Devčića za duhovna zvanja i riječko Bogoslovno sjemenište, kao i to da je u godinama svoje biskupske službe zaredio 48 đakona, odnosno 48 svećenika, što je gotovo polovica prezbiterija nadbiskupije.Zahvaljujući na čestitkama nadbiskup Devčić je zahvalu uputio svima rekavši da bez pomoći ljudske i Božje sami ne možemo ništa, da je Crkva kao obitelj. A nakon misnoga slavlja osobne čestitke i izraze zahvalnosti primio je od mnogih okupljenih vjernika.