HNS oštro po vijećnicima koji su srušili kvorum

Poropat: Ukinimo naknadu od 1.000 kuna za sve izostanke sa sjednica

Tihana Tomičić

Andrej Poropat / Snimio Sergej DRECHSLER

Andrej Poropat / Snimio Sergej DRECHSLER

HNS-ovci su također pozvali Tihomira Čordaševa iz Akcije mladih da podnese ostavku na vijećničku dužnost



RIJEKA Članovi Gradskog vijeća Grada Rijeke, HNS-ovci Andrej Poropat, Sandro Vizler i Morana Jokić pokreću inicijativu za aposlutnim ukidanjem vijećničke naknade za sve one vijećnike Grada Rijeke koji opravdano ili neopravdano izostanu sa sjednica Gradskog vijeća, objavio je riječki HNS.


Također, bivšeg predsjednika Gradskog vijeća, a sadašnjeg člana Vijeća Tihomira Čordaševa pozivaju da, zbog lažne isprike i pokušaja da na temelju nje primi vijećničku naknadu od 1000,00 kuna za sjedenje u kafiću, umjesto na sjednici Vijeća, pronađe pošteniju zamjenu iz redova svoje strane te ponudi ostavku na mjesto vijećnika.


»To smatramo njegovim posljednjim časnim činom s obzirom da se radi o instituciji – ni manje ni više – nego bivšeg predsjednika Gradskog vijeća koji bi, ako to već ne znaju drugi vijećnici koji su se s njime zabavljali u kafiću za vrijeme sjednice, najbolje trebao znati kakve bi posljedice ovakav čin imao u nekoj od civiliziranih europskih zemalja, bez obzira na tobože plemenite namjere koje su imale biti isprovocirane takvim postupkom. Ostale kolegice i kolege koji su bili s Čordaševom pozivamo da odustanu od naknade za listopad«, stoji u obraćanju HNS-a.




Naime – objašnjavaju oni –  slučaj nekolicine vijećnika koji su se u subotu službeno ispričali da neće doći na nastavak sjednice, koju su dva dana ranije također prekinuli, ozbiljno je poljuljao vjeru u časno obavljanje posla za koji vijećnici mjesečno primaju naknadu od 1000,00 kuna. Ispričnica je institut kojim gradski vijećnici osiguravaju naknadu ukoliko imaju opravdan razlog nedolaska koji, naravno, ne moraju navoditi. Međutim, s obzirom da je petero vijećnika koji su se ispričali i na taj si način osigurali isplatu naknade ipak došlo do gradske vijećnice, a neki od njih su u vijećnicu toga dana i ušli, te se zatim  s ostalih troje zaputili u obližnji kafić čemu smo svi prisutni tog dana svjedočili – smatramo da su bezobrazno prevarili same građane koji će im to sjedenje u kafiću platiti po 1000,00 kuna iz svojih džepova. Na taj je način ozbiljno dovedena u pitanje čast kojom smo svi vijećnici dužni obavljati svoj posao, ali i institut isprike koji je naočigled zloupotrebljen, jer ispričati se za nedolazak kako bi im se osigurala naknada, a vrijeme provesti zabavljajući se nekoliko metara dalje od vijećnice i za to primiti novce – dovoljno govori o tome koliko je daleko u stanju otići politički bezobrazluk.


Na stranu to da su ti vijećnici dio formalne većine koja svaku točku dnevnog reda može izglasati ili ne izglasati te tako pokazati svoju snagu i volju da se bore za Rijeku, njihov nedolazak pod krinkom rušenja većine još bi i mogao proći kao objašnjenje da nisu pokazali kako zloupotrebljavaju svoje pozicije i osiguravaju naknadu, a ne dolaze na mjesto na kojem tu naknadu realno i zarađuju.


To mjesto je Gradska vijećnica, a ne kafić. Ovaj nas je slučaj potaknuo na inicijativu da se za nedolazak na sjednicu iz bilo kojeg razloga apsolutno ukine vijećnika naknada i da se tako spriječi bilo kakva daljnja manipulacija novcem građana među kojima većina za taj iznos koji gradski vijećnici dobiju po jednoj sjednici – rade i više od tjedan dana, stoji u obraćanju HNS-a kojega potpisuju tri vijećnika.