O situaciji u Gradskom vijeću

Poropat: Nastavi li se kaos, i HNS će biti spreman za izbore

Tihana Tomičić

HNS je za svako rješenje koje podrazumijeva stabilnost – Sandro Vizler, Andrej Poropat i Morana Jokić / SnimioSergej DRECHSLER

HNS je za svako rješenje koje podrazumijeva stabilnost – Sandro Vizler, Andrej Poropat i Morana Jokić / SnimioSergej DRECHSLER

Većina je svoje povjerenje dala proračunu za 2018. koji predviđa povećanje komunalne naknade, kao i za novo zaduženje koje bi uskoro trebalo biti amenovano u gradskom parlamentu, a sad su to svi zaboravili i ruše odluke za koje su ranije već glasali



RIJEKA Kriza odnosa u Gradskom vijeću Rijeke, gdje je većina »plutajuća«, a stranke se međusobno optužuju za unošenje nestabilnosti, danas je i riječke HNS-ovce motivirala da održe press konferenciju i poruče da su, ako se nastavi kaos u gradskoj vijećnici, i oni spremni za nove izbore.


– HNS je za svako rješenje koje podrazumijeva stabilnost. Ali ako se ovako nastavi, spremni smo i za izbore, rekao je regionalni predsjednik Andrej Poropat, koji je zajedno s vijećnicima Sandrom Vizlerom i Moranom Jokić apelirao na vijećnike Gradskog vijeća.


»Svjedoci smo komunikacijskih šumova, više se ne zna tko pije, a tko plaća u gradskom parlamentu, a uostalom i na izglasavanju proračuna svjedočili smo kaosu, konfuziji i šlamperaju. Takva atmosfera je aktualna i danas, ako ne i gora, i umjesto da se radi, u javnosti se vode bitke i svi se prepucavaju sa svima. Čovjeku je to već neugodno gledati. Nisam siguran mogu li građani više to gledati, ali sigurno to nije ono za što su nam dali glas. Dozovimo se pameti i počnimo raditi. Zamislimo koliko bi dobrih projekata već mogli provesti da je Gradsko vijeće funkcionalno. Sada ne prolaze ni prijedlozi opozicije, ali ni prijedlozi pozicije. Evo, čak ni usklađivanje gradskog statuta sa zakonom, kao čista formalnost, ne može proći u Vijeću«, upozorio je Poropat.




Dodaje kako mu nije jasno da je većina svoje povjerenje dala proračunu za 2018. godinu koji predviđa povećanje komunalne naknade, kao i za novo zaduženje koje bi uskoro trebalo biti amenovano u gradskom parlamentu, a sad su to svi zaboravili i ruše odluke za koje su ranije već glasali. »Apeliram na sve da budu odgovorni«, poručio je Poropat vijećnicima.


On kaže da su građani Rijeke svim članovima Gradskoga vijeća dali svoje povjerenje zbog konkretnih obećanja i razloga, a da – s obzirom na sve veću količinu prepucavanja koja dominira političkim eterom u Rijeci – ispada da se političari ponajmanje time bave.


Zbog toga je naglasio da HNS ne podržava takav nivo političkog djelovanja, već  se zalaže za konkretne aktivnosti koje građanima idu u korist: pomaganje sugrađanima u potrebi, pokretanje inicijative za otvaranjem Centra za ranu intervenciju u Rijeci, vraćanje ukinute gradske linije građanima na Trsatu itd., naveo je Poropat samo neke od akcija koje je upravo riječki HNS proveo u zadnje vrijeme.


Radi se zapravo o nastavku HNS-ovog konkretnog  djelovanja iz prošlog mandata kao što je uvođenje on line registra poslovnih prostora u Rijeci ili postavljanju špina s pitkom vodom po gradu, dodao je.