Davor Krmpotić

Popričali smo s riječkim saksofonistom koji ovih dana s balkona širi ljubav, pozitivu i dobru glazbu

Bruna Matičić

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler



RIJEKA – Prazne ulice i melankolične karantenske dane glazbenik Davor Krmpotić odlučio je nakratko oživiti i svojim susjedima glazbom popraviti raspoloženje, svirajući saksofon na balkonu osamnaestoga kata svoga stana na Kozali.


I dok se iz pojedinih zgrada mogu čuti samo zvuci usisavača, pojačanog radija ili televizije, mnogobrojni stanovnici nebodera na Kozali imaju priliku uživati u zvukovima saksofona i popularnih jazz, blues, soul i pop-rock skladbi.


Dvadesetdevetogodišnji Davor Krmpotić radi kao profesor tjelesnog odgoja u Prvoj sušačkoj hrvatskoj gimnaziji u Rijeci, a uz svakodnevni posao, već tri godine svira saksofon, a svira i gitaru, klavir te pjeva u bendu po imenu Splash.




Po uzoru na građane Italije koji su izašli na balkone i svakodnevicu osvježili pjesmom, mladi je saksofonist odlučio izaći na balkon i svojim susjedima priuštiti malo glazbe kroz dan.


Sve je krenulo spontano, a sviranje je započeo iz potrebe za vježbom, objasnio nam je Davor.


– Kako ne izlazim nigdje i vrijeme provodim u kući, odlučio sam doma vježbati sviranje saksofona, jer si ne mogu dopustiti stagniranje. Na početku sam svirao uz otvorena balkonska vrata, no kad sam začuo pljeskanje izvana, izašao sam na balkon.


Od tada svaki dan nakratko susjedima i prolaznicima priuštim malo glazbe kroz dan i spojim ugodno s korisnim – volim svirati, a opet, moram i vježbati.


Na svom je balkonu svirao funk, jazz, blues i soul skladbe, primjerice »Now’s The Time« Charliea Parkera, »Take Five« Davea Brubecka, ali i one popularnih izvođača kao što su Stevie Wonder, James Brown i Tower of Power, te mu je bilo drago vidjeti pozitivne reakcije i povratne informacije prolaznika i susjeda s balkona okolnih zgrada.


– Primijetio sam da prolaznici, ali i susjedi pozitivno reagiraju, neki snimaju, neki mašu i plješću. Evo, baš me susjeda s 21. kata u nekoliko navrata snimala i oduševljena je svirkom. Što se nje tiče, mogu svirati svaki dan, kazao je. No, neki susjedi se žale, nije svima drago.


– Razumijem i njih, možda se nekima ne sviđa ta vrsta glazbe ili imaju malu djecu doma. Vjerojatno ću ponovo zasvirati, ali ne toliko često – kaže. Vrijeme u karanteni ovom mladom saksofonistu ne pada teško te, uz pripremanje online nastave za svoje učenike, vrijeme krati sviranjem, vježbanjem i gledanjem filmova i serija.



– Nije mi teško dane provoditi u kući, sad imam dovoljno vremena da se posvetim sviranju i vježbanju. Premda bih volio da se mogu slobodno kretati i obavljati uobičajene stvari, takva je situacija i izvukao sam iz nje najbolje što mogu, objasnio je.


Osim toga, smatra kako je ovo odlična situacija da ljudi vrijeme iskoriste za istraživanje i učenje onoga što ih zanima ili za usavršavanje u nečemu čemu se prije nisu mogli dovoljno posvetiti zbog nedostatka vremena te šalje pozitivne misli svim čitateljima.


– Ostanite kući, prilagodite se situaciji i maksimalno je iskoristite. Isprobajte nove stvari, naučite novi jezik, pročitajte knjigu koja vam odavno stoji na polici i posvetite se sebi, kako bi, kada ovo sve prođe, izašli kao bolji ljudi!


Davor Krmpotić u uveseljavanje kvartovskih ulica i susjeda glazbom, vidi pozitivnu stvar i bilo bi mu drago kada bi još netko zasvirao, naravno u dogovoru sa susjedima te poručuje »Širimo ljubav, pozitivu i dobru glazbu!«