Mjere opreza

Pomorcima u riječkoj luci zabranjen izlazak, mjera ostaje najmanje do kraja travnja

Marinko Glavan



Pomorcima s brodova koji pristaju u riječkoj luci do daljnjega je zabranjen izlazak s broda, u sklopu mjera zaštite od širenja koronavirusa, potvrdio je jučer lučki kapetan Darko Glažar. Za hrvatske pomorce koji se iskrcavaju s brodova i dolaze kućama istodobno je rok za prijavu na Lučku kapetaniju, radi reguliranja mirovinskog i zdravstvenog osiguranja i drugih obaveza, povećan na 24 dana, a lučki piloti, bez kojih je nemoguće uplovljavanje i isplovljavanje brodova u riječkoj luci, opremljeni su zaštitnim rukavicama, maskama i odijelima.


– Što se tiče brodova u međunarodnoj plovidbi koji pristaju u Rijeci, za sve njih je na snazi odredba po kojoj je zabranjen silazak članova posade s broda. To vrijedi za brodove koji dolaze iz zemalja kojima se pojavio koronavirus, a sada ih je već preko sedamdeset, kao i za sve ostale. Na taj način od zaraze štitimo ne samo naš grad i ljude, nego i posade brodova. Preporuka je da se pri dolasku u luku maksimalno koristi poslovanje putem interneta, kako bi se na minimum sveo doticaj članova posade s agentima, predstavnicima lučkih i carinskih vlasti. Članove posada brodova koji dolaze iz područja pogođenih epidemijom koronavirusa dodatno pregledava sanitarni inspektor. Što se tiče lučkih pilota i njihovog pratećeg osoblja, njihov ukrcaj na brod je neizbježan, zbog sigurnosti plovidbe u luci, ali piloti su svi opremljeni zaštitnim maskama, rukavicama, naočalama i kombinezonima te dezinfekcijskim sredstvima za osobnu upotrebu – kaže Glažar.


Donesene su i druge mjere za sprečavanje širenja zaraze. Tako su otkazani svi ispiti za stjecanje svjedodžbi za strance, s obzirom na to da je mahom riječ o dozvolama u rekreativne, nautičke svrhe. Za domaće pomorce polaganje ispita i produženje valjanosti svjedodžbi moguće je samo u slučaju hitne potrebe za ukrcajem na brod.




– Do 30. travnja neće se obavljati poslovi ovjere ukrcaja i iskrcaja s broda za pomorce, a valjanost svjedodžbi za nacionalnu plovidbu, koje istječu u tom roku, automatski se produžuje za devedeset dana – rekao je Glažar, dodajući kako se i pregled plovnih objekata u navedenom periodu odgađa na mjesec i pol dana.