Svečanost

Položen kamen temeljac za novi Vatrogasni dom u Škrljevu

Sanda Milinković

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Vatrogasni dom u Škrljevu bit će izgrađen na ulazu u naselje, uz Industrijsku zonu Kukuljanovo. Lokacija se nalazi na novoj katastarskoj čestici, a vrijednost iznosi više od 11 milijuna kuna.



ŠKRLJEVO – Povodom obilježavanja četrdeset godina osnivanja Dobrovoljnog vatrogasnog društva Škrljevo, gradonačelnik Grada Bakra Tomislav Klarić, predsjednik Vijeća MO-a Škrljevo Vice Sep, predsjednik Vatrogasne zajednice grada Bakra Darko Pavletić te predsjednik DVD-a Škrljevo Mladen Babić, jučer su na gradilištu novog Vatrogasnog doma u Škrljevu položili kamen temeljac te simbolično betonom prekrili vremensku kapsulu na gradilištu.


– Sretni smo što ćemo nakon četrdesetak godina uspješnog rada i djelovanja, napokon dobiti toliko očekivani dom. Uz osnovnu zadaću razvoja i provođenja protupožarne zaštite, sudjelujemo na mnogim vatrogasnim natjecanjima s ekipama djece, mladeži i odraslih gdje postižemo zavidne rezultate – kazao je Mladen Babić, predsjednik DVD-a Škrljevo. Babić je dodao i da će dobivanje novog vatrogasnog doma riješiti i gorući problem Društva.


– Dobit ćemo garažni prostor za naša tri vozila koja su do sada bila vani, izložena svim vremenskim uvjetima. Svi ovi čimbenici su ključni za napredak i razvoj našeg Društva, zbog čega ćemo naš rad i aktivnosti moći podignuti na još višu i kvalitetniju razinu – zaključuje Babić.


Duga priča




Novi Vatrogasni dom bit će izgrađen na samom ulazu u naselje, neposredno uz Industrijsku zonu Kukuljanovo. Lokacija se nalazi na novoformiranoj katastarskoj čestici, a vrijednost izgradnje kapitalnog projekta grada Bakra iznosi više od jedanaest milijuna kuna.


– Nadam se da će ovaj Dom služiti svrsi i da ćete i dalje raditi na svojim zadaćama. Velika je odgovornost pred vama, jer ovo nije mala investicija i svi su pogledi uprti u vas – poručio je Predsjednik Vatrogasne zajednice grada Bakra, Darko Pavletić.


Predsjednik vijeća mjesnog odbora Škrljevo Vice Sep objasnio je da ovo nije priča od jučer jer se na planiranju projekta radilo još od prijašnjih saziva.


– Evo, naišli smo na plodno tlo u Gradu Bakru i konačno se pronašla nova lokacija, nakon što smo jednu izgubili. Veselim se danu kada ćemo se opet naći ovdje i prerezati vrpcu – kazao je Sep, zaključivši da će ovo postati jedan drugi dio centra Škrljeva gdje će se nalaziti mnoge generacije.


Gradonačelnik Bakra, Tomislav Klarić, prisjetio se brojnih kamena temeljaca koji su prethodnih godina postavljani za objekte na ovom području. Posljednji je postavljen za školu i školsku dvoranu na Hreljinu. Dodao je i da mu je upravo ovaj kamen temeljac posebno prirastao srcu zbog mnogih sastanaka koji su mu prethodili.


– U ovom trenutku grad Bakar postaje moćno snažno gospodarsko središte našeg hrvatskog Primorja. Silno sam ponosan na njega jer je u njega ugrađen jedan mali djelić mene i jedva čekam dan kada ću vam predati ključeve, kada ćemo ovdje čuti dječji smijeh i pjesmu te gledati vatrogasnu mladež – kazao je Klarić, te kazao kako ovo nije posljednji vatrogasni dom.


– Obećajemo vatrogasni dom Hreljin za kojeg smo napravili pristupnu cestu i projektnu dokumentaciju, a kada osiguramo sredstva krećemo u realizaciju i tog projekta – kazao je gradonačelnik.


Vremenska kapsula


Svečani je trenutak obilježilo i polaganje vremenske kapsule koju su zajednički pripremili vatrogasci, djelatnici grada te učenici područne škole Škrljevo. U vremensku kapsulu izrađenu od vatrogasnog aparata, postavljena je povelja, učenički radovi mladih dobrovoljnih vatrogasaca Škrljeva, popis članova društva te novinski članci i posljednji broj glasila »Bura« koji najavljuju gradnju vatrogasnog doma.



Kapsulu su položile mlade nade DVD-a, Damjan Lastelić i njegova kolegica Franka Mutnjaković za sve buduće naraštaje mladih vatrogasaca. Njihova kolegica Dora Mrkela, pročitala je tekst povelje u kojem se opisuje ovaj svečani i nadasve važan trenutak sadašnjih i budućih vatrogasaca. Nakon svečanosti u Domu kulture Škrljevo je održana svečana sjednica DVD-a povodom četrdeset godina osnutka društva.


Stožerno društvo


DVD Škrljevo je osnovano 1979. na inicijativu mještana Škrljeva i okolice koji su se zaposlili u Javnoj vatrogasnoj postaji, a sve u cilju zaštite od požara. Tadašnji utemeljitelji su se borili s nedostatkom sredstava, opreme i prostora. Napornim radom i zalaganjem, članovi društva stvorili su temelje za napredak i opstojnost društva.


Danas je DVD Škrljevo stožerno društvo u Vatrogasnoj zajednici grada Bakra te kao njegov član sudjeluje u aktivnostima na području grada Bakra. Društvo broji 75 članova od kojih je njih tridesetak operativnih, a učlanjeno je i tridesetak djece i mladeži.