Događanje naroda pred riječkim Sudom

Pokret otpora traži “svrgavanje don Miškulina”; Šota i Miočić Stošić dva sata proveli u policiji

Damir Cupać

Udruga građana Pokret otpora – Riječani protiv korupcije organizirala je prosvjed ispred zgrade Županijskog suda i prozvala Miškulina za pogodovanje tajkunima



RIJEKA Udruga građana Pokret otpora – Riječani protiv korupcije organizirala je prosvjed ispred zgrade Županijskog suda u Ulici žrtava fašizma, a Slavica Šota i Marin Miočić Stošić prozvali su predsjednika Županijskog suda Veljka Miškulina za pogodovanje riječkim tajkunima i političkoj vrhušci. Na zidu iza njih okačen je veliki transparent s natpisom »Svrgnimo don Miškulina i riječku pravosudno-gospodarsku koruptivnu hobotnicu«, a ispod natpisa nalazile su se fotografije Mirka Pavičića, Tee Borčić, Dorisa Hrasta, Željke Marković, Vojka Obersnela, dok je umjesto njezine fotografije stajao samo natpis Višnja Felker.


Prije obraćanja okupljenim građanima i novinarima, Slavica Šota pozvala je sve suce da izađu i da gledaju što se događa.



Slavica Šota i Marin Miočić Stošić dva su sata bili u policiji, a Šota je nakon puštanja izjavila da je policija bila korektna.– Dobila sam jedno 10-ak raznoraznih rješenja i prekršajnih naloga. Među njima i odluku da osam dana ne smijem prilaziti Županijskom sudu, kao i razne kazne kao što je ona za remećenje javnog reda i mira, te za vrijeđanje. Jedino što mi je smetalo je to da kada god sam spomenula ime Vlejka Miškulina, to se micalo iz zapisnika. Tako je bilo i svaki put do sada, izjavila je Šota.




– Ne želimo pristati na to da su građani obični pijuni. Želimo im vratiti dostojanstvo. Dosta je manipulacije sustavom u korist moćnika. Nismo luđaci i divljaci, želimo da se u Hrvatskoj počnu uvažavati pravda i pravičnost, da se sudi po činjenicama, a ne po interesima sudaca i političke vrhuške. Imamo se pravo dignuti protiv svega što je trulo, reagiramo na patologiju grada. Apeliramo na sve koji misle kao mi da nam se pridruže, poručio je Miočić Stošić, zaključivši da Miškulin tajkunima, kao i političkoj i gospodarskoj vrhušci.


Šota je naglasila da je neriješeno 10.000 predmeta na riječkom sudu, te da je to tragično da je pola od toga broja u pravu za ono za što vode sporove.


– Mnogi neće doživjeti ishod sudskog postupkqa. I to samo zbog ljudi kao što je Miškulin. On nema morala, a to je pokazao ispijajući šampanjac s riječkim tajkunom. Sumnjam i da ima lažni status hrvatskog branitelja i ako je to točno, on ne bi smio biti na čelu ovakve institucije, izjavila je Šota.


Ona se ne boji privođenja, kaže da bi na neki nečin to i voljela.


– Možda bi me nakon privođenja barem poslušao. Ne pretjerujem kada Miškulina optužujem da je lažni branitelj jer imam sumnju da je to tako. Čovjeka koji ispija šampanjac s riječkim tajkunom protiv čijega je direktora u Švicarskoj pokrenuta istraga za pranje novca imamo pravo prozvati na osnovi sumnje s obzirom na važnost funkcije koju obnaša, zaključila je Šota.


Nazvali smo i Županijski sud kako bi dobili očitovanje predsjednika Županijskoga suda Veljka Miškulina o prosvjedu i optužbama, ali nitko nam se nije javio, iako je tajnica poručila da će prenijeti poruku.