Javno izlaganje

Pokrenut projekt sanacije otpadne jame Sovjak na viškovskom području

Hina

Jama Sovjak / Snimio Sergej DRECHSLER / NL arhiva

Jama Sovjak / Snimio Sergej DRECHSLER / NL arhiva

Jama Sovjak ocijenjena je kao »crna točka« onečišćena opasnim otpadom, a projekt sanacije procijenjen je na 365 milijuna kuna i sufinancirat će se sredstvima iz EU fondova



VIŠKOVO  Ministarstvo zaštite okoliša i prirode pokrenulo je projekt sanacije negdašnjeg odlagališta otpada jame Sovjak u Općini Viškovu, pa je u srijedu u Viškovu održano javno izlaganje o Studiji utjecaja na okoliš te sanacije, na kojoj su mještani i predstavnici ekoloških udruga iznosili svoje primjedbe i prijedloge.


U jamu Sovjak desetljećima se, počevši od 50-tih godina prošlog stoljeća, odlagao tekući i drugi otpad, ukupno oko 250.000 prostornih metara otpada.


Jama Sovjak ocijenjena je kao »crna točka« onečišćena opasnim otpadom, a projekt sanacije procijenjen je na 365 milijuna kuna i sufinancirat će se sredstvima iz EU fondova.




Studiju sanacije, koja je od 14. rujna do 13. listopada dostupna za javni uvid, izradio je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, kao nositelj projekta sanacije


Nakon postupka procjene utjecaja na okoliš prikupit će se dokumentacija potrebna za prijavu projekta za EU sufinanciranje, što se planira u početku 2016., a nakon odobrenja projekta i provedbe natječaja za izvođača radova započeti će radovi na sanaciji.


Prije izrade studije prihvaćena je jedna od ponuđenih varijanti sanacije, koja predviđa vađenje plutajućih ugljikovodika i katrana iz jame te njihov prijevoz i spaljivanje izvan Hrvatske.


Odgovarajući na pitanja, predstavnici izrađivača studije navodili su da će natječaj za radove biti međunarodni i svima dostupan, da su u slučaju povišenih vrijednosti nedozvoljenih elemenata u zraku previđene mjere zaštite i evakucije stanovnika u neposrednoj blizini jame.


Dio od nazočnih mještana nezadovoljan je jer cijelo područje radova neće biti zatvoreno ili pokriveno, primjerice balonom, a neki smatraju da je potrebo postaviti i dodatne mjerne postaje za nadzor zraka.


Pojašnjeno im je da će radovi na sanaciji, ako dođe do povećanih vrijednostu, biti zaustavljeni.


U pripremnoj fazi projekta dovozit će oprema, druga faza koja obuhvaća vađenje slojeva otpada trajat će 25 mjeseci, a sa smanjivanjem sadržaja u jami, smanjivat će se i utjecaj na okoliš.


U trećoj fazi jama će se zatrpavati zemljom, a potom će se na mjestu jame posijati trava.


Među ostalim pojedini sudionici skupu istaknuli su kako studija nije prihvatljiva, da nije potpuna te da je stanovništvo, primjerice zbog mogućih planova i načina evakucije i zaštite, trebalo uklučiti u njenu izradu.


Neki smatraju da mještanima koji žive u blizini jame treba tijekom sanacije osigurati privremeni smještaj, a iskazana je i bojazan da pristupna cesta, iako je ona preduvjet, neće biti izgrađena do početka sanacije.


Predstavnici lokalne uprave istaknuli su da svi planovi vezani uz sanaciju neće moći biti doneseni i provedeni bez suglasnosti Općine Viškovo.