Sjećanje

Pohvala knjizi i čitanju: Predstavljena knjiga “Zlatno runo” Darka Gašparovića

Kim Cuculić

Foto: Roni Brmalj

Foto: Roni Brmalj

Brojni poštovatelji Darka Gašparovića čitali su iz   »Zlatnog runa« te drugih djela  o kojima on piše u svojoj knjizi



RIJEKA U povodu Dana hrvatske knjige i Noći čitanja, Prva sušačka hrvatska gimnazija u Rijeci organizirala je predstavljanje knjige »Zlatno runo« nedavno preminulog Darka Gašparovića – doktora znanosti, teatrologa, dramaturga i kazališnog pisca. Promocija zadnje Gašparovićeve knjige, objavljene u izdanju Društva hrvatskih književnika, dogodila se na dan autorova rođenja – 27. travnja.


Ovaj hommage Gašparoviću, koji je bio prijatelj Sušačke gimnazije, privukao je brojne poštovatelje njegove osobe i djela. Politolog Franjo Butorac podsjetio je na bogatu biografiju Darka Gašparovića, a Gašparovića se prisjetila i ravnateljica Sušačke gimnazije Đudita Franko. Ostatak večeri posvećen Gašparoviću zamišljen je kao splet čitanja ulomaka iz knjige »Zlatno runo – Književni ogledići i ogledi« te citiranja autora i djela o kojima Darko Gašparović piše u svojoj knjizi.


Ulomke iz ogleda »Pohvala knjizi i čitanju« čitala je profesorica Petra Vodarić, a »Putnika« Petra Preradovića interpretirala je dramska umjetnica Edita Karađole. Ulomak iz »Smrti Smail-age Čengića« Ivana Mažuranića govorio je maturant Sven Sušanj, dok je tema čitanja maturantice Dolores Frančišković i dramske umjetnice Olivere Baljak bio roman »Otmjenost ježa« Muriel Barbery.




Dramaturginja Tajana Gašparović, kći Darka Gašparovića, pročitala je ulomke iz ogleda »Kroz labirint knjiga do don Branka Sbutege«, a profesor Marin Miletić čitao je pjesmu »Isus čita novine« Nikole Šopa. Maturantica Paulina Plazonić pročitala je na francuskom jeziku uvodni ulomak iz Stendhalova romana »Crveno i crno«.


Profesorica Gordana Bogdanović čitala je ulomak iz Gašparovićeva ogleda o romanima Slobodana Šnajdera, a dramski umjetnik Damir Orlić interpretirao je ulomak iz Šnajderova romana »Doba mjedi«. Profesor Krešimir Cvjetković čitao je ulomak iz ogleda posvećenog Nedjeljku Fabriju, dok je ulomak iz Fabrijeva romana »Vježbanje života« čitala dramska umjetnica Elis Lovrić.


Posebno dirljiv bio je glazbeni predah u kojemu je Elis Lovrić – nezaboravna Fanica iz kultne predstave »Vježbanje života« – izvela pjesmu »Kanat od mora«. Tijekom književne večeri prisjetili smo se riječi Darka Gašparovića: »Jer, čitanje je užitak i ljepota. Kad nas sve napusti, ostaju knjiga i glazba…«