Vandali ili migranti?

Poharane vikendice nedaleko Platka: “Strah se uvukao među ljude, a nitko ništa ne poduzima”

Vladimir Mrvoš

Foto M. Gracin

Foto M. Gracin

Gotovo smo sigurni da je riječ o migrantima, jer ih uočavamo, da se motaju ovim predjelima već gotovo dvije godine, a od ovog ljeta intezivno – govore nam Anton Ivo i Rikard Miculinić, otac i sin, vlasnici vikendice



RIJEKA Temperatura je ispod nule i dalje pada kiša, a sve snažnije pada i snijeg. Već se počeo stvarati i snježni pokrivač na bijeloj cesti poznatoj kao Kripanj ispod popularnog izletišta Platka. Cesta se na pojedinim dijelovima pretvara u prava jezera veličine nekoliko metara i bilo bi vrlo neugodno da zapnemo s našim redakcijskim vozilom u nekom od njih. Srećom, riječ je o vozilu koje je napravljeno za ceste u Rumunjskoj, koje su u istom stanju kao i ova, pa se bez većih problema probijamo do našeg odredišta. Riječ je o usamljenom obiteljskom »vikendaškom naselju« obitelji Miculinić, čije su dvije vikendice prošli vikend bile na meti provalnika, a zapravo prema ostavljenom neredu i uništenom krovu, vratima, prozorima i unutrašnjosti kuće – pravih vandala.


Sve morali zapaliti


– Gotovo smo sigurni da je riječ o migrantima, jer ih uočavamo, da se motaju ovim predjelima već gotovo dvije godine, a od ovog ljeta intezivno – govore nam Anton Ivo i Rikard Miculinić, otac i sin, vlasnici vikendice. U blizini je i vikendica Antonovog brata Ladislava gdje je bila »migrantska baza«. Dva dana je palio njihovo odjeću, obuću i deke, te vlastite madrace i tepisone koji su bili doslovno neupotrebljivi zbog smrada.– Ostavili su svoju staru odjeći obuću i deke, a pokupili naše vjetrovke, cipele i vreće za spavanje. Kada su otišli toliko je sve smrdilo, da se to ne može usporediti ni s najgorim svinjcem – objašnjava nam još uvijek vidno uzbuđeni Ladislav.

Provala u vikendicu obitelji Miculinić na Platku na slici Anton i Rikard Miculinić / Foto Marko Gracin


Provala u vikendicu obitelji Miculinić na Platku na slici Anton i Rikard Miculinić / Foto Marko Gracin



– Sve smo morali zapaliti jer ne želimo riskirati s nekom mogućom bolesti, a bilo je tu svega, bolje da vam ne govorim – objašnjava član obitelji Miculinić.Obitelj Miculinić ima vikendice tu negdje od sredine osamdesetih godina prošlog stoljeća i da sada su imali nekoliko provala, ali to su uglavnom bile krađe. Znali su ostati i bez stolova, namještaja, ali kada su stavili rešetke na prozore i vrata, provala u pravilu nije bilo, već samo pokušaja. Sumnja, ali i ozbiljna indicija, da su provalnici upravo migranti potvrđuju i ostavljene stvari, ali i činjenica da ni rešetke nisu stvorile veći problem pri ulasku u kuću. Naime, provalnici su ušli preko prozora ispod krova. Da nisu uspjeli pokušavali bi nastaviti proboj kroz krov. Na opšavu oko dimnjaka bili su vidljivi tragovi otvaranja krova i tako su unišili dio krova. Pokušali su ući i kroz prozor u prizemlju, ali u tome nisu uspjeli. To govori i ostatak od sjekire kojom se pokušalo razvaliti okvir prozora i cijeli iščupati. Naime, uz već uobičajenu hranu, odjeću, obuću, deke i vreće za spavanje sve više se krade alat, a najomiljenije su sjekire koje se pokazuju kao idealan alat za provale i nasilni ulazak u vikendice.

Bliski susreti




Naši sugovornici napominju da je već oko 30-ak, a možda i više vikendica samo u blizini bilo na meti provalnika, a sigurni su da je riječ o migrantima, a ne o običnim provalnicima jer je obrazac provala isti. Bilo je i bliskih susreta s migrantima, kada ih jedna obitelj vidjela u susjedovoj vikendici. Kada su vidjeli desetak nepoznatih muškaraca, nisu htjeli riskirati kontaktom, i samo su se okrenuli i nastavili dalje.


Provala  u vikendicu obitelji Miculinić na Platku na slici Anton Miculinić  / Foto Marko Gracin


Provala u vikendicu obitelji Miculinić na Platku na slici Anton Miculinić / Foto Marko Gracin



– Problem je da se oni ne obaziru na ljude, ni na vozila – kažu naši sugovornici te naglašavaju da im je pričao vozač Lade Niva da mu se nisu htjeli maknuti s puta. Naime, idu jedan za drugim kao vojska, svojim ucrtanim pravcem kroz unaprijed markirane putove koji su im već unaprijed označeni, a njihov »vođa« koristi GPS navigaciju.


– Do prije par godina to su bile možda i migrantske obitelji, bilo je i djece, ali sada je riječ uglavnom o mlađim muškarcima, vojnim obveznicima koji se po tom obrascu i ponašaju – govore nam naši sugovornici, dok snijeg sve više jača i nije ugodno boraviti vani.


– Razumijemo te ljude, da se moraju negdje sakriti kada zavladaju ovakvi uvjeti, ali opet, treba razumijeti i nas kao i to da su mogući i prvi incidenti ako se ovo nastavi. Nitko se ne bi ugodno osjećao da vidi nepozvane ljude, bolje reći skupinu mladih muškaraca, kako boravi u njegovoj vikendici, ali još gori osjećaj bi bio da mu skupina ljudi sjekirom lupa po vratima, prozorima i po krovu te nasilno pokušava u kuću – kažu naši sugovornici i naglašavaju da država mora napokon nešto konkretno poduzeti, jer se strah uvukao među ljude.


Na povratku s Platka vidjeli smo neuobičajeno puno policijskih vozila do naplatnih kućica na Kikovici, ali migrante nismo. Ako su se negdje i nalazili, zbog vjetra i snijega to je bila sigurno nečija vikendica.